Bebeklerin Kabusu; Pişik

Tıptaki adı ”amonyak dermatiti” olan pişik sorunu, çoğu annenin bebeğinde karşılaştığı problemlerin başında geliyor.

Pişik, genellikle bebeğin teninde hafif kabartılı bir kızarıklık şeklinde ortaya çıkıyor. Bebeğe acı da verebilen bu deri değişiklikleri, daha çok 9 -12 ay arası bebeklerde görülüyor. Pişik görülen bölgede; batma, yanma, kaşınma yaşanır ve bebekte ağlama ve huzursuzluk görülür.

Pişik oluşumunu engellemek için bezin kapladığı alanın kupkuru ve temiz olması, ara ara havalandırılması, doğru bez kullanılması, hijyeninin sağlanması, annenin ve bebeğin beslenmesine dikkat edilmesi gerekir.


PİŞİK OLUŞUMUNUN SEBEPLERİ

  • Bez ve bebeğin temizliğinde kullanılan parfüm veya diğer kimyasalları içeren ürünler ve özellikle ıslak mendil kullanımı bebeğin cildini tahriş edebilir.
  • Bebeğin ishal dönemi ve aynı şekilde idrar yolu enfeksiyonları geçirmesi de pişik oluşumuna sebebiyet verir.
  • Alt bezinin sıklıkla değiştirilmemesi de pişik oluşumunda etkili olur. Bezler bebeğin cildinde ıslak ve sıcak bir ortam oluşturur. Böyle bir durum sürtünme ile de birleşince pişik kaçınılmaz olur.
  • Anne sütünden ayrılıp bebeğin mamaya veya besinlere geçişi, beslenme düzenindeki değişiklikler de pişiğe neden olabilir.
  • Bebeğin diş çıkartması, gördüğü antibiyotik tedavisi, çinko eksikliği ve egzama da bebekte pişik için uygun ortamı oluşturabilir.

 

PİŞİK KREMİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Seçilecek pişik kremlerinin renksiz ve parfümsüz aynı zamanda da yumuşak kıvamlı olması önemlidir. Bu kremleri bebeğin her bez değişiminde, fazla bastırmadan ince tabaka halinde uygulamak gerekir. Bebeğin nerelerine ve ne kadar sürüleceğini de doktora danışmakta fayda vardır. Genellikle çinko oksitli pişik kremlerinden yana tercihler yapılmalı. Fakat daha ağır pişik oluşumlarında hidrokortizonlu kremler ve mantar enfeksiyonu da varsa mantar ilaçları ile beraber kullanılabilir. Unutulmamalı ki bu tür ilaçlar öncelikle bebeğinizin sağlığı için asla bir hekime başvurulmadan kullanılmamalıdır.

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak