Bahçeniz Kışa Hazır Mı?

Durum böyleyken kış bahçeleri için dekorasyon fikirlerini bir de Astra Yönetim’den İzzet Benveniste ve İbrahim Al’den dinleyin…
 
Yapmanız Gereken İlk Şey: Gözlem
 
Keyifli zaman geçirebileceğiniz bir kış bahçesi için, etrafınızdan fikirler toplayın. Dışarıya yönelin, çevrenizdeki parkları ya da yeşil alanları inceleyin. Bitkileri, parklardaki her ayrıntıyı not edin ya da fotoğraflayın. İyi bir bahçe kitabı da bu konuda size yardımcı olabilir. Ayrıca Maryland Üniversitesi, Kolombiya Üniversitesi ve Smithsonian Enstitüsü araştırmacıları tarafından ortaya çıkarılan, çektiğiniz bitki fotoğraflarını tanımlayan ‘Leafsnap’ adlı uygulamaya da bakabilirsiniz.
 

kış bahçeleri içi fikirler

 
Evet, güzel bir kış bahçesi için yapmanız gereken ilk şey iyi bir gözlem. Bazen farkına varamadığınız noktalar bile bahçenizde güzel bir ayrıntı olabilir. Mesela hibiskus bitkisi… Tohumları açılıp kışa doğru tohumlar verince, içerisine kürklü kapsüller bırakır. Güzel ve ilgi çekici olabilir…  
 

kış bahçeleri içi fikirler

 
Tercihiniz Çiçekli Bitkilerden Yana Olsun
 
Kış gelince diktiğiniz bitkilerin çiçekleri ve yeşilllikleri kaybolur. Bu güzelliklerin gözünüze çok az görünmemesi için bir yerine üç adet bitki dikmeyi deneyin. Bahçenizde ne kadar çok büyük grup bitki olursa, o kadar büyük bir etkisi olur.
 
Mevsim geçişleri her daim net bir şekilde olmuyor. Erken çiçek veren ve geç açan saksı bitkileri dikerek, uzun kış mevsiminin neredeyse yarısı boyunca bahçe keyfi yapabilirsiniz. Ayrıca, kışın son zamanlarında çiçek açabilecek cadı fındığı gibi bitkilerden de yararlanabilirsiniz.
 

kış bahçeleri içi fikirler

 
Bahçenize Renk Katın
 
Renklendirme amacıyla kış bahçesi bitkilerini de kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer rengi korumayı isterseniz, kışın renkli gövdeye sahip kızılcık ağacı ve söğüt gibi ağaçlarla da bunu başarabilirsiniz.
 

kış bahçeleri içi fikirler

 
Bahçenizde Bostana Ne Dersiniz?
 
Neredeyse her kış mevsiminde hindiba, kırmızı hindiba, lahana ve acı marul gibi doyurulmuş yeşiller, yıl boyunca yetiştirilebilir. Diğer kış sezonu ürünlerinden brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana, rezene, yaban turpu, yer lahanası ve kış kabağı da değerlendirilebilir. Ağır malç, bahçe battaniyeleri ve sıra örtüleri ile koruma sağlanmasıyla da gıda yetiştirme başarınızı artırabilirsiniz.
 

kış bahçeleri içi fikirler

 
Son Rötuşlar
 
Net bir şekilde bahçenizdeki boşlukları tanımlamalı, odak merkezinizin neresi olduğuna karar vermelisiniz. Sonrasında da kış bahçe tasarımının en keyifli yeri geliyor. Düzenlediğiniz bahçenin tarzı ve koşullarına göre çeşitli banklar, masalar, çardak, balkon basamak taşı, döşeme, patika vb. parçaları seçmeye başlayabilirsiniz.
 

kış bahçeleri içi fikirler

 
Bahçenizde bulunan çardak, havuz gibi yapısal tasarımları en çok fayda görebileceğiniz yerlere yerleştirmeye çalışın. Şerit şeklinde kesilmiş kabarık çimenlerle çevrili renkli bir bahçe tezgahı gibi hoş oturma alanları; taş, kaya veya tuğladan yapılmış, sarmaşıklarla çevrili bahçe duvarları gibi ilginç fikirlerden yola çıkabilirsiniz.
 

kış bahçeleri içi fikirler

 
Bahçenize Ekebileceğiniz Alternatifler…
 
Çin taşkıran çiçeği, yaban elması, Washington akdiken, turuncu ve kırmızı kirazlar, ekinezya, ebegümeci, Sibirya zambağı, sumak, huş ağacı, akçaağaç, sepetçi söğüdü, adaçayı, sarıçam, kızılcık kirazı, kamış çim, kakone çimi, ortanca, İran sarmaşığı, kardelen, düğün çiçeği, kış şimşiri, güvercin ağacı, porsuk ağacı…
 

kış bahçeleri içi fikirler

 
 
 
 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın