Hamilelikte Doğru Beslenmenin İpuçları

Düzensiz ve yanlış beslenmenin yol açabileceği kronik hastalıklar ve doğum sonrası depresyon konularında açıklamalarda bulunan Pharma Plant Yönetim Kurulu Üyesi Dr.Orçun Orhun, anne ve bebek sağlığının korunması için yapılması gerekenlere değindi.

Hamilelikte doğru beslenme bebek açısından olduğu kadar anne sağlığı için de büyük önem taşımakta. Hamilelik sırasında artan besin ve vitamin ihtiyacının doğru şekilde karşılanması hem bebeğin düşük  ağırlıkla   doğmasını önlemekte hem de hamilelik sonrası annede oluşabilecek kronik hastalıklar ve depresyon ile mücadele etmekte.

hamilelikte beslenme

Hamilelik sonrası depresyona dikkat

Hamilelik sırasında alınması gereken takviyelerin başında folik asidin geldiğini belirten Dr.Orçun Orhun, folik asidin çocuklarda oluşabilecek sinir sistemi problemleri riskini minimuma indirdiğini ve folik asidin kan yapımında önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Hamilelik sırasında oluşabilecek kemik erimesi riskine karşın D vitamini alınmasın gerektiğini belirten Orhun, bebeğin zeka gelişiminde önemli rol oynayan iyotun da önemine dikkat çekti.  Hamilelik sonrası depresyon oluşumunu minimuma indiren omega 3’ün ise bebekte zeka gelişimine katkıda bulunduğunu söyleyen Dr.Orçun Orhun, bu vitaminlerin hangi besinlerde bulunduğu ve ne miktarda tüketilmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.

hamilelikte beslenme

Hamileler ton balığı tüketmeli mi?

Folik asidin koyu yeşil sebzelerde, kalsiyum ve proteinin süt ürünü gıdalarda, D vitamininin doğal kaynağı güneşin yanısıra; yumurta, süt ve balıkta, omega 3’ün ise somon gibi yağlı balıklar, ceviz ve bademde bulunduğu belirten Orhun, zengin bir omega 3 kaynağı olan ton balığı, midye gibi deniz ürünlerinin içerdiği yüksek miktarda civa sebebiyle tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

balık

Hamileler bu besinlerden uzak durmalı

Bol şekerli gıdalar ve çay, kahve gibi içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Orhun; çay, kahve gibi içeçeklerin demir bağlama ve kafein içerme gibi yan etkileri olduğundan bu gibi içeçek ve gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Pişmemiş et veya balık içeren gıdaların da tüketiminin hamileyken uygun olmadığının altını çizen Orhun, günlük olarak tüketilmesi gereken besinlerin önemine değindi.

Haftada minimum 2 kez balık ve et tüketilmesi ayrıca tüketilen gıdalar arasında salataya da bolca yer verilmesi gerektiğini söyleyen Orhun; zengin omega 3 kaynağı olan ceviz, badem ve incirin hamileler için önerilen besinler arasında yer aldığını açıkladı.

Suni şekerli sıvıların tüketiminden kaçınmalı

Hamilelik sırasında sıvı tüketiminin arttığını ve her gün mutlaka süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi içeçeklerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Pharma Plant Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Orçun Orhun, günde minimum 8-10 bardak su içilmesi gerektiğini de vurguladı. Orhun, suni şekerli sıvılar, asitli ve gazlı içeceklerin ise yan etkileri sebebiyle dikkatle tüketilmesi gerektiğini belirtti.

vitamin mineral hamilelik

Hamilelikte ilaç kullanımı ve düzenli vitamin ölçümü

Yapılan klinik çalışmalara göre; hamilelere en az risk oluşturan, güvenli ilaçların bulunduğunu ve hamilelerin  kesinlikle doktorlarına danışmadan ilaç kullanmaması gerektiğini söyleyen Orhun, doktorların reçete ettiği gıda takviyeleri ve vitaminlerin mide bulantısı yapsa da kullanılması gerektiğini belirtti. Her ay eczanede vitamin ölçümü veya aile hekimine giderek kan tahlili yaptırılmasıyla vücudumuzun ihtiyacı olan eksik vitaminlerin öğrenilebileceğini belirten Dr.Orçun Orhun, vitamin eksikliğine göre eczacı veya doktorunuzun önerdiği ürünlerin kullanılması gerektiğini, eczane dışında satılan ürünlerin içerik ile kullanım bakımından önerilmeyeceğini ve güvenli bir kaynak oluşturmadığını da  vurguladı.

Hamilelikte Diyabet Tedavisi yazımızı göz atarak gebelik sürecinde rahat olmanızı sağlayın.

Av. Seher Tuba Çevik

Yerli ve yabancı birçok firmaya hukuk danışmanlığı yapan yazarımız Av. Seher Tuba Çevik, Aysha’da hukuk alanında yazılar yazmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak