Kendini Beğenmişlik Bir Hastalık Mı?

Narsistler kendilerini daima üstün gören ayrıcalıklı olduğunu düşünen her zaman etrafından takdir bekleyen özel kişiliği olduğunu düşünen kişilerden oluşmaktadır. Asla eleştiriye açık yanları yoktur. Aynı zamanda alınganlık gösterirler.

Bu tarz insanlar kendine olan güvensizliği bastırmak suretiyle egolarını yüksek tutan kişilerdir.  Egolarının gereği övgüyle bahsedildiklerinde çok fazla çalışma duygusuna kapılarak ruhsal tatminin yüksek noktalarına ulaşırlar.

Çalışkanlık gösteremeyen narsistler bunun tam tersi istikamette hayatları kötü durumda olmaktadır. Bunun nedeni oldukça ihtiyaç duyulan övgüleri elde edememekten kaynaklanır. Kendini beğenen kişiler statüleri yüksek arkadaş olanlara ihtiyaç duyar. Hayatta her şeyin en iyisini elde etmek ister. İnsanları ezmek onlar için bir beceridir. Bu oluşumun derinliğine inildiğinde çocukluk yıllarına uzanılır.

Yetişme çağından sonra belirtiler ortaya çıkar. Başlıca ve tipik özelliklerinden biri empati eksikliğidir. Asla empati kuramazlar. Başkalının duyguları onlar için hiçbir önem taşımaz. Tedaviyi asla kabul etmeyen kişiliğe sahiptirler. Zaman zaman oldukça sık hayal kırıklığı yaşarlar. Zira hep öğünme, sevilme beklentilerinin karşısında bulunan kişiler tarafından sağlanması mümkün olmayabilir.
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın