Kızılay Demek Güven Demek…

Kızılay geçtiğimiz günlerde ‘Kızılay Annesi’ adında bir kampanya başlattı. Projenin yürütücüsü ve Başkanvekili Büşra Yıldırım Köylübay’la birlikte fikir annesi olan, Kızılay İstanbul Kadın Kolları Başkanı Zerrin Menteşoğlu ile bir araya geldik, başta projeyi ve Kızılay’ı konuştuk.

Sizi önce biraz tanıyabilir miyiz Zerrin Hanım?
 
Hukukçuyum, evli ve bir çocuk annesiyim. Kızılay ile tanışmam eski Çekmeköy Şube Başkanı sayın İlhami Yıldırım sayesinde oldu. 8 yıldır Kızılay’a hizmet ediyorum. Yaklaşık 4 yılı aşkın bir süredir İstanbul Kızılay Yönetim Kurulu üyesiyim. Bundan birkaç ay önce de Kızılay Kadın Kolları İl Başkanlığı tevdi edildi. Kadın Kollarımızı kurduk, şimdi de hem Ana Kademe Yönetim Kurulu üyesi olarak hem de Kadın Kolları Başkanı olarak faaliyetlerimize devam ediyoruz.
 
Bir yandan yeni bir teşkilatlanma var, bir yandan da yeni projeler var.  Bayağı da yoğun çalışıyorsunuz aslında.
 
Evet İstanbul Kızılay olarak çok yoğun bir gündemimiz var, çok çalışan bir şubeyiz. Başkanımız çok çalışkandır, biz de onunla beraber koşturmaya alıştık. Tabi Kadın Kolları olarak da Ana Kademe ile doğru orantılı olarak insanlara faydalı olacağımız projelerin içinde olmaya çalışacağız inşallah. Startı verdik.
 

kızılay röportaj

Kızılay annesi nasıl bir proje? Siz misiniz bu projenin yaratıcısı?
 
Proje, İstanbul Kızılay’ın projesi. Projenin ismini ise Başkanvekilimiz Sayın Büşra Yıldırım Köylübay Hanım ile birlikte bulduk. Aynı zamanda da ülkemizdeki bütün kadınların paydaş olabileceği bir proje olsun istedik. Yani bu projede 50 lira katkı verebilecek bir hanım da olabilecek,  50 bin lira yardımda bulunabilecek hanım da paydaş olabilecek. Ben de bir çocuk okutmak, bir iyilik yapmak istiyorum ama bütçem buna uygun değil diye çok insan bize söylüyordu. Biz de bir fon oluşturduk, ‘kızılayannesi.org.’ Bu fon kadınlara ait bir iyilik hareketi olacak. Burada zaten elimizden geldiğince burs vereceğiz. Çocukların okul ve giyecek ihtiyaçlarını karşılayacağız. Şimdi Allah izin verirse önümüzde, çok yakın zamanda Kızılay Annesi projesi kapsamında iki tane anaokulu yapıyoruz. İnşallah bu iyilik hareketinin büyüyerek devam edeceğini umuyoruz.
 
Peki Kadın Kolları olarak başka ne tür projeler var? Yani Kızılay’ın nüfuz edemediği ne tür alanlar var, buna Kadın Kollarının ne tür bir faydası olabilir?
 
Kızılay’ın nüfuz edemediği hiç bir şey yok, öncelikle onu söyleyeyim, 8 yıldır bir Kızılaycı olarak. Biz ancak onlara katkı sağlayabilir, destek verebiliriz. Kadınlarımızla ilgili çeşitli faaliyetler düşünüyoruz inşallah hayata geçirebileceğimiz. Bunlar da zamanla zaten mutlaka görülecektir. Ama ilk olarak ülkemizdeki evlatlarımıza, yetimlere, maddi imkansızlıklar içerisinde okumaya çalışan çocuklarımıza sahip çıkmak istedik. Ne kadar dokunabilirsek bunu kar sayacağız ve bütün hanımları da bizimle beraber Kızılay Annesi olmaya davet ediyoruz. Bizim bir veri tabanımız olacak inşallah Kızılay Anneleri ile ilgili. Bundan sonraki geniş katılımlı projeleri biz duyuracağız. Onun haricinde de kızılayannesi.org’a girerek kendileri bağış yapabilecekler. Bu çocuklarımıza ulaştırabilecekleri her şeyi bizim aracılığımız ile ulaştırabilecekler. Açıkçası buradaki amacımız ne? Kızılay 150 yıldır güvenle ülkemizde çalışan bir sivil toplum kuruluşu. Biz Kızılay güvencesini ön plana çıkartmak istedik çünkü çok kısa bir zamanda gördük ki insanlar, farklı çıkar grupları, maddi imkansızlıklar ve eğitim üzerinden evden çocuklarımızı, beyinlerimizi çaldılar. Farklı yönlere yönlendirdiler. Biz bütün evlatların vatansever, vatanına milletine faydalı insanlar olarak yetişmesini istiyoruz. Ve bunda da bir Kızılay güvencesi olsun istedik. Çünkü insanlar şu an şaşırmış durumdalar, nereye yardım edebiliriz, kimin eli ile bunu yapabiliriz diye. Bir tedirginlik içerisindeler. İşte o yüzden biz 150 senelik güvenilir bir kuruluş olarak bu işe talip olduk.
 

kızılay annesi projesi

 
Kızılay 150 yıllık bir gelenek ve arkasında tabii devletin de güvencesi var. Ama her sivil toplum kuruluşunun da yardım etmek için ‘sivil’e, ‘birey’e ihtiyacı var. Siz hangi alanlarda insanların size daha çok katkıda bulunmasını arzu edersiniz? Kan vermek mi, para yardımı mı, iletişime mi girsinler… İnsanlar ne yapmalı Kızılay’ın bir parçası olabilmek için?
 
Herkes kendi gücü oranında ne yapabiliyorsa, en azından elini taşın altına sokabilmek adına yapmalı. Çünkü maddi durumu belli bir sınırda olan bir insana sen illa maddi yardım yap diyemeyiz. Ya da sağlığı el vermiyordur, kan veremiyordur. Ama kan verebilen kan vererek, maddi olarak yardım eden maddi olarak ya da şartlı bağışlarımız var ayni yardım kabul ediyoruz. Önemli olan iyilik yapmayı istemek. Yüce Rabbim bize sağlık verdiyse bunun zekatını vereceğiz, maddi imkanımız veya sağlığımız iyiyse bunun zekatını vereceğiz, birbirimize faydalı olmak için ne yapabiliyorsak faydalı olmaya çalışmalıyız insanlar için.
 
Peki, Kızılay Annesi projesi ile kaç çocuğa ulaşmayı hedefliyorsunuz? Nasıl bir plan var?
 
Açıkçası belli bir sınır koymadık kendimize, tabi bu projenin ne kadar büyüyeceğine bağlı. Önemli olan projenin sürdürülebilir olmasıydı, orada bir fon oluşmasıydı. Dolayısı ile ne kadar çok insana ulaşabilirsek, ne kadar çok insan bize yardımcı olursa biz de o kadar çok insana inşallah ulaşacağız. Yani illa şu olsun diye bir hedefimiz yok açıkçası, bir sınırlama getirmedik kendimize.

Ülkemizde ve dünyadaki mülteciler için neler yapıyorsunuz?
 
Mülteciler için izin verirseniz İstanbul Şube Başkanımız Sayın İlhami Yıldırım önderliğinde bu sene yaptığımız bazı faaliyetleri çok hafif özet geçmek istiyorum. Yurt içi ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerine, büyük giyim firmaları aracılığıyla ve kendi imkanlarımızla 15 milyon değerinde giyim malzemesi ulaştırdık. Yine Suriye İnsani Yardım Operasyonu kapsamında devletimizle birlikte Suriye topraklarındaki savaş mağdurlarına yaklaşık iki milyon üç yüz bin değerinde süt, peynir, helva, bebek bezi ve genel gıda malzemeleri yolladık. Bunlar sadece Suriye için yapılanlar.  Bu sene yaptığımız yine Bitlis Adilcevaz’da 3 derslikli bir inşa ettirdik. Yaklaşık bir 7-8 anaokulunun da inşaatı için çalışmalarımız, hazırlık aşamalarımız devam ediyor şuan. Yine 15 Temmuz süresince olan nöbetlerde İstanbul Vatan Caddesinde, Taksim’de, Kısıklı’da, Saraçhane’de Türk Kızılayı şubesi olarak 45 bin adet su, 15 bin adet kek, 2 bin adet soda, 13 bin adet kumanya, 8 bin 500 adet lokma, 15 bin adet ayran ve 13 bin adet muz dağıttık vatandaşlarımız.  İstanbul şubesi olarak sadece 1 Temmuz’da Lady Leyla gemisi ile Gazze’ye yaklaşık 150 bin adet kıyafet, 20 bin ayakkabı, 3 bin gıda kolisi, bin beş yüz paket çocuk bezi yolladık. Yine Ramazan’da İstanbul’un 39 ilçesinde yaklaşık 900 çocuğumuza bayramlık hediye ettik. Kentli Mülteciler Projesi kapsamında İstanbul’da yaşayan Suriyeli kardeşlerimize 1000 adet erzak, 1000 adet hijyen malzemesi, 1000 adet aile-mutfak seti, 1000 adet bebek bezi ve 1000 adet battaniye dağıttık. Kurban Bayramı için yine Gazze ve Somali’ye giden gemilerle, 280 bin adet giyim malzemesi yolladık. Yine ayrıca gemilerde yaklaşık dokuz bin beş yüz adet çocuk bezi Gazze’ye ve on altı bin beş yüz adet çocuk bezini Somali’ye gönderdik. Yine Kurban Bayramı’nda İstanbul’da yaklaşık 810 tane çocuğa bayramlık hediye ettik. Ve Kurban Bayramı’nda 1029 hisse ile en çok kurban vekaleti alan şube olduk. Tabi bu kurban bağışı rekoru da şunu gösterdi, insanlar güvenilir bir adres aradıklarında Kızılay çatısı altında buluşuyorlar. Yine yaklaşık 400 tane üniversite öğrencisine bu yıl burs vererek destekte bulunduk ve Türkiye genelinde 9 ilde  7000 öğrenciye kırtasiye malzemesi yardımında bulunduk. Bunlar sadece bu yıl yaptığımız faaliyetlerin bir kısmı rakamsal olarak.
 
İnsanların web sitesi dışında da bağış yapılabileceği yerler var mı ?
 
Web sitemize bağış, şartlı bağış oluyor. Yani oraya Kızılay Annesi için bağış yapmış oluyorlar. Ama bunun haricinde de istanbulkızılay.org’a girerlerse, orada kurban bağışı ile ilgili ya da diğer konularda ayni yardım, nakdi yardım ve daha birçok şeyi görebilirler. Ben okuyucularınıza özellikle istanbulkızılay.org’a girmelerini ve incelemelerini tavsiye ve rica ediyorum.
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak