Tavuk Suyu Çorbasının Faydaları Kanıtlandı 

Yapılan araştırma sonuçları, ‘tavuk suyu’ nun insan vücudundaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için gerekli olan amino asit açısından çok zengin bir kaynak olduğunu ve mevsim geçişlerinde soğuk algınlıklarına karşı vücudu koruduğunu gösteriyor.

Faydaları çok eski zamanlardan bu yana bilinen tavuk suyu çorbası, Mısır’da soğuk algınlığı için kullanıldı, hatta ünlü bilim adamı İbn-i Sina’nın tedavilerinde yer aldı.

Anti Alerjen Etki
Geçirilen bazı hastalıklar insanlarda yüksek oranda su kaybına neden olur ve bol sıvı almaları önerilir. Vücuda bol sıvı alımı, bulunan alerjenler ve yabancı etkenler ile antikorlarla mücadelede de oldukça etkili bir yöntemdir. Tavuk suyu çorba, kişilerin su ihtiyacını karşıladığı gibi istenmeyen bu maddelerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur.

Antiseptik Özelliği
Tuzlu su gargarası ile benzer özellikleri taşıyan tavuk suyu; boğaz, ağız ve bademciklerdeki zararlı etmenleri yok etmeye yardımcı olur.
 
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Tavuk suyu, vücudun enerjisini dengeleyip artırır. Çorba hazırlanırken içine ilave edilen sebzelerle tavuk suyunun besin değeri yükseltilirken, zengin değerli proteinleriyle de vücut direncine katkı sağlanır. Savunma mekanizması için büyük önem taşıyan beyaz kan hücrelerinin üretimine katkısı bulunur. Vücuda giren yabancı maddelere karşı vücudun ilk savunması olan nötrofiller; bakterilerin yok edilmesi, iltihaplanma ve mukus üretimi yardımıyla vücuttan atılımına yardımcı olur. Soğuk algınlığına karşı tavuk suyu çorba içilmesi, sinüslerin temizlenmesi üzerindeki etkisi ile tedaviyi kısa sürede sonlandırması açısından önemlidir. Tavuk suyunda bulunan carnosin maddesi, beyaz kan hücrelerinin etkisini durdurarak bir yangı oluşumuna neden olup bunun sonucunda da mukus artışı hızlanarak etkenlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Besleyicidir
Tavuk suyu çorba, içinde bulunan kemik iliği ile sadece kalsiyum değil; fosfor, sülfür, magnezyum ve silisyum gibi bağışıklık kuvvetlendirici birçok faydalı mineral içerir. Kıkırdak ve kasları kemiklere bağlayan bağ dokularının parçaları da çorbanın besleyici özelliklerine katkı sağlar. Bu maddeler, diz eklemlerinde kıkırdak erimesi olanların kullandığı “glikozamin kondrotin sülfat” denen tabletlerin, temel maddelerini doğal olarak içerisinde barındırır. Ayrıca çorbaya eklenecek acı baharatlar; tükürük, boğaz ve akciğer salgısını hızla artırıp balgamı yumuşatır, vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Bağırsak Sağlığına Etkisi
Bağışıklık sistemimizin dolayısıyla da sağlığımızın en önemli kısmı, bağırsaklarımızdaki faydalı mikropların, zararlılardan daha fazla olmasına dayanıyor. Aradaki bu denge bozulunca bağırsaklarımızın geçirgenliği olumsuz yönde değişiyor. Yeterince hazmedilmemiş olan ve kana geçmemesi gereken bazı maddelerin kana karışmasına neden olabiliyor. Bağışıklık sistemi de bu parçacıkları zararlı görerek savaşmak istiyor. Bu durum da uzun süreli iltihabi romatizmal hastalıkların gelişmesine neden olabiliyor. Tavuk suyu çorbasının içerdiği faydalı birçok madde, kolay sindirilir ve besleyici özelliğinin yanında bağırsak iç yüzeyinin iyileşmesine katkı sağlayarak bu olumsuz durumların oluşmasını engelleyebiliyor.

Saymakla Bitmeyen Faydaları
Tavuk suyu çorba, içeriğindeki jelatin sayesinde suyu bağlayıcı bir özellik kazanarak, sıvı ve sindirim salgılarının bağırsak içinde toplanmasına, sindirimin kolaylaşmasına yardımcı oluyor. Eklem ağrılarında, iltihabın önleyici etki sağlayabilmesinde, zarar görmüş kıkırdak dokunun tamirinde etkili rol oynuyor. Yine tavuk suyu içerisinde yer alan arjinin, glisin ve prolin isimli proteinlerin en küçük yapı taşları olan aminoasitler, vücutta mikroplarla savaşı kolaylaştırıyor. Glisin, rahatlatıcı etkisi sayesinde uyku düzenini sağlıyor, içerdiği jelatin ile saç ve tırnak sağlığına da yardımcı oluyor. Kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi birçok faydalı mineral açısından zengin olan tavuk suyu, sağlıklı kemik gelişiminde önemli rol oynadığı için çocuklara, spor yapanlara ve menopoza bağlı kemik erimesi veya kemik kırığı sorunu olanlara öneriliyor.
 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın