Yeşilin Her Tonuyla Giresun

Giresun, fındığıyla tanınıyor ancak kirazın bütün dünyaya bu şehirden yayıldığını bileniniz var mıydı? Romalı Kumandan Lucullus, kiraz ağacını Giresun’dan alarak Roma’ya götürmüş, kirazlar buradan dünyaya yayılmış ve Japonya’nın kiraz üretim merkezi olan Sagae şehri kirazın ana yurdunun Giresun olmasından dolayı Giresun’u 1989 yılında kardeş şehir ilân etmiş. Ancak Giresun’dan dünyaya yayılan kirazı şimdi bu şehirde bulmak artık güç. Çünkü fındık ağaçları, kiraz ağaçlarının yerini almış.
 

giresun

Herkese Hitap Eden Zengin Bir Mutfak
Karadeniz’in yeşil cennetlerinden biri olan Giresun, bol yağışları nedeniyle zengin bir bitki örtüsüne sahip. Bu yüzden çoğu yemeklerinde yeşillik kullanılıyor. Ot yaprakları, diken uçları, sebze ve mantarlarla yapılan yemekler Giresun mutfağına zenginlik katıyor. Mutfağında  deniz ürünlerinin önemi de bir hayli büyük. Hamsi, mezgit, istavrit, palamut, kefal, izmarit, tirsi, barbun, sargan, kötek ve midye… Köy halkı için derelerde doğal olarak yetişen alabalıkların da mutfaklarda oldukça önemli bir yeri var.

Yörenin en ünlü sebzesi olan karalahanadan çorba, dolma ve çeşitli yiyecekler yapılıyor. Siron, mısır ekmeği, ısırgan, hamsili pilav böreği, hamsi tava, hamsi buğulama yörenin zengin yemeklerinden bazılarıdır.  Simit, macunlu pasta ve pestil de diğer meşhur yiyeceklerindendir.
 

giresun

 
Yayla Cenneti
Giresun Kalesi, şehri ayaklarımızın altına seriyor. Yeşil ve mavinin, insanın içini rahatlatan tonları âdeta kartpostalı andırıyor. Tabii kaleye çıkmak, yazıldığı kadar kolay olmuyor. Sıcakta o dik yamaçları tırmanarak çıktığımız kale, etkileyici manzarası ile görenleri şaşırtıyor. Denizin berrak mavisi, yeşilin çeşit çeşit tonları insana huzur veriyor.  M.Ö. 2. yüzyılda yapıldığı varsayılan kalenin sur ve saray kalıntılarını net bir şekilde görebiliyorsunuz. Kalenin kuzeyinde ise büyük mağara ve sığınaklar var.

Paşakonağı Yaylası, Gölyanı Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Bektaş Yaylası ve Kümbet Yaylası gibi birçok alternatifiyle yayla turizminin en geliştiği Karadeniz illerinden biridir Giresun. Bu güzel şehir misafilerine müzesi, adası, kaleleri, plajlarıyla zengin gezme, dinlenme ve tatil imkânı sunuyor.
Yeşil ve maviyi topraklarında toplayan Karadeniz’in eşsiz şehirlerinden Giresun’a gidip doğasındaki enerjiyi yakalamak için acele edin…

 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın