Çatlakları Yok Etmek Mümkün

Çatlaklar… Cilt çatlaklarının gerçek nedeni hormonlardır. İnsanlar kilo aldıklarında, hamile kaldıklarında birtakım hormonal değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklikler yağ hücrelerinin metabolizma sürecini etkiler.

Deri çatlakları ergenlik dönemindeki (10-16 yaşları arasındaki) kızların yaklaşık %70’inde, 14-20 yaş arasındaki erkeklerin de %40’ında görülen bir bulgudur. Hızlı büyüme dışında ileriki yaşlarda hızlı kilo alıp verme, gebelik, kortizon hormonu değerlerinin bozulduğu durumlar, kortizon tedavisi, aşırı ağırlık kaldırarak yapılan spor faaliyetleri de bu tablonun ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

Deri çatlaklarının  oluşum mekanizmasını anlamak için öncelikle normal cilt yapısını anlamamız gerekmektedir. Normal cilt bağ dokusu %80 kollagen ve %4 elastin liflerden oluşmaktadır. Bu lifler birlikte gözenekli bir ağ yapısı oluşturmaktadır. Normal cilt yapısında bulunan elastin, cilde esnekliğini veren ve gerilmesini mümkün kılan bir proteindir. Elastin cilt içerisinde cildin esnemesine ve daha sonra orijinal konumuna geri çekilmesine izin veren balık ağı benzeri bir yapı oluşturur. Bu elastin lifler hasar gördüğünde yukarıda bahsi geçen cilt çatlakları ortaya çıkmaktadır.
 

deri çatlakları

Başlangıçta lezyonlar kabarıktırlar. Kısa  zamanda basılırlar, düzleşirler ve lividi, kırmızı veya mor renkte olurlar. Yüzeyleri hafifçe kırışık gözlenebilir. Düzensiz çizgiler halindedirler. Çoğunlukla birkaç cm uzunluğunda ve 1-10 mm genişliğindedirler. Zamanla beyazlaşır ve belirginlikleri kaybolur.
Cilt çatlaklarının gerçek nedeni hormonlardır. İnsanlar kilo aldıklarında ,hamile kaldıklarında birtakım hormonal değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklikler yağ hücrelerinin metabolizma sürecini etkiler. Cushing sendromu gibi hormon kaynaklı hastalıklarda ve cilt üzerine tedavi amaçlı uygulanan kortizonlu kremlere bağlı olarak da çatlaklar ortaya çıkabilmektedir.

Cilt çatlakları genellikle kozmetik bir problemdir. Nadiren (çok yaygınsa), ülsere neden olabilir veya yırtılabilir. Tedavisi zordur. Cilt çatlaklarıyla ilgili problem, ciltte esnek liflerin hasar görmesi ve bu esnek liflerin onarılmasının çok zor olmasıdır. Elastin liflerin onarılmasında vücut dokuyu yenilerken tamamen farklı bir destek maddesi ile alanı doldurabilir fakat bu hiçbir zaman eski elastikiyetine kavuşamaz.
 
Cilt Çatlaklarının Tedavisi Var Mı?
 
Cilt çatlaklarının tedavisinde günümüzde en yüz güldürücü yöntem sitriaplasti olarak bilinen ve fraksiyonel erbiyum yağ lazer kullanılan tedavi yöntemidir. Bu yöntem özellikle yeni oluşmuş çatlaklarda %80 oranında görüntüde düzelme sağlamaktadır. Bu yöntem ile cilt çatlaklarında küçük porlar şeklinde hasarlandırma yaparak yeni, daha gergin ve daha düz görüntülü deri elde ediyoruz. Genellikle 1 ay arayla 3 seans şeklinde tedavi planlanmaktadır. Tedavi sonrası hastanın evde kullanacağı bir takım cilt yenileyici ürünler de önerilmektedir. Bu uygulamalar ile ciltteki gevşeklik de azalmaktadır. Yine bu tedavi yanında retinoik asit ve alfa hidroksi asit içeren krem ve losyonlar da tedaviye eklenebilir.
 
Striaplasti ve Mezoterapi
Striaplasti minimum acılı bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem dermapen veya dermaroller uygulamaları ile kombine edilebilir. Bu yöntemlerle çatlak bölgesinde 1 santimetre karelik  alanda 250-300 adet mikrokanal açılır. Bu kanallar deri altına açılan minik kapılar gibi düşünülebilir. Bu alanlara büyüme faktörü, biomimetik peptid ve kök hücre ekstreleri ihtiva eden ürünler kolayca uygulanır. Böylece bu ürünlerin derinin üst tabakasını bu mikro kanallardan geçip orta tabakaya ulaşmaları sağlanmış olur. Deri kollagen üretimi ve doku  yenilenmesi sağlanmaya çalışılır. Mikro kanalların açılması sırasında genellikle kanama söz  konusu olmaz ve mikro kanallar 20 dakika içinde kendiliğinden kapanır. Tüm cilt tiplerine uygun olan bu yöntemin uygulanmasından sonra ortaya çıkan kızarıklık genellikle maksimum 2 saat içerisinde kaybolur.

Striaplastiyle kombine edilebilecek bir tedavi yöntemi de mezoterapidir. Lazer tedavisiyle aynı seansta veya daha sonra çatlak bölgesine cilt yenileyici ve gençleştirici maddeler 3 mm uzunlukta mikro iğnelerle enjekte edilmektedir. Sonuçlar oldukça yüz güldürücüdür.

Kış ayları çatlak tedavisi için çok uygundur. Tedavi müddetince uygulama bölgesinin güneş görmemesi gerekmektedir. Özellikle laser tedavisi sonrası 2 gün uygulama bölgesinde su teması engellenmelidir.
 

Uzm. Dr. Makbule Dündar
Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı 
Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak