En Köklü Arınma Yöntemi; Hacamat

Dünyada son yıllarda bilimsel şekli ile uygulanan tamamlayıcı tıp sistemlerine büyük bir dönüş var. Akupunktur, fitoterapi, aromaterapi, refleksoloji, biyoenerji, sülük vb. birçok yöntemin içerisinde en dikkat çeken yöntem ise; kupa ve hacamat tedavisi.
 

hacamat nasıl yapılır ender saraç

Bu yöntem akupunktur meridyenlerinin kesişme, kavşak noktalarına önce 3-4 dakika kadar negatif basınç yani vakum uygulanması ve daha sonra bu bölgeye steril bir şekilde minik çizikler atılması ile oluşuyor. Çizik atılan yerlere tekrar kupalarla negatif basınç uygulanıyor. 2-3 kere daha bu kupalara vakum yapılarak o bölgedeki kirli kan, biriken toksinler, ağır metaller temizleniyor. Bu çok derin ve köklü bir sistem.
 
Ancak maalesef birçok semtte biraz da kişilerin manevi inançlarıyla etkileşim sağlanarak bu yöntemi, bilimsellikten ve hijyenden uzak bir kan almaya dönüştürenler mevcut. Hatta bu arada olay o kadar farklı ritüellere doğru gitti ki yok cin çıkarmalar, çıkan kana göre neredeyse fal bakmalar… çok farklı yönlere götürdüler. Oysa hacamat tamamen bilimsel bir yöntemdir. Vücuttaki adeta tıkalı bir lavabonun tıpasının açılması gibi… Oradaki kan deveranını yenileyen, oraya taze kanın gitmesini sağlayan, vücuttan toksinin azalmasını sağlayan çok efektif ve bana göre en derin detokstur. Bir arınma yöntemidir. Hani insanlar lavman yaptırıyor, çiğ gıda tüketiyor, belli bir süre vetejaryan besleniyor, sıvı su detoksları yapıyor, detoks kamplarına gidiyor… Hepsi doğru, faydaları var ama hacamat kadar vücudun en derin dokularındaki toksinleri temizleyen bana göre ikinci bir yöntem daha yok.
 
Hacamat belli başlı 4 bölgede yapılıyor.

  1. Kafa bölgesi
  2. Boyun-sırt-omuz bölgesi
  3. Bel-kalça bölgesi
  4. Ayak bölgesi.

Kafa hacamatı daha çok migren hastalarına, bazı stresli sıkıntılı durumlarda, göz kanamalarında, farklı türlerdeki baş ağrılarında, kafa terlemelerinde, uyku sorunlarında ve çeşitli durumlarda yapılabiliyor.
 
Ama İslami inanışa göre sünnet olan hacamat, boyun-sırt-ense bölgesinden yapılıyor. Bu arada Kahil adı verilen nokta da özellikle çok önemli. Bu bölge vücutta toksinlerin ve blokajın, lenf dokusunun en ölü ve yoğun olarak bulunduğu bölge. Anlattığım sistemle vakum, çizikler atma ve oradaki kirli kanı vakumla temizleme; kişide çok ciddi bir rahatlama meydana getiriyor. Bu bölgede yapılan hacamatın; genel vücudun arınması, stres, yorgunluk, akciğerlerin kanlanmasının artışı, kan merkezinin rahatlaması, vücut dolaşımının canlanması, toksin atma gibi pek çok amaçlı faydası var.
 
Bel-kalça bölgesi ise özellikle eklem, kalça sorunları, kireçlenme, over kisti, erkeklerin genital ve cinsel sorunları, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıklarında çok ciddi avantajlar sağlıyor.
 
Ayak hacamatları genelde varis, ödem, lenf ödem, ayakta şişme, romatizmal sorunlar, şeker ve dolaşım bozukluklarında olumlu etki sağlıyor.
 
Bu 4 bölge dışında çeşitli ihtiyaçlara göre de yapılabiliyor.
 
Birçok insan ‘’Ne var canım kan veririm, yine aynı şeyi yapmış olurum.’’ görüşünde. Yurt dışı ve Türkiye’den çeşitli doktorlar ve merkezler, çift grupta bir araştırma yaptılar. Koldan alınan kanla hacamat bölgesinden alınan kan laboratuvarlarda kıyaslandı. Hacamat kanı; ağır metaller, örikasit, kan yağları açısından tesadüf olamayacak kadar çok daha anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu. Bu bölge kanının normal bir koldan alınan herhangi bir kan bağışındaki kanla aynı olmadığı ortaya çıktı. Yüzlerce yıldan beri Anadolu’da uygulanan bir yöntem olan hacamat; olimpiyatlarda yüzme şampiyonu olan Michael Phelps, Madonna ve Justin Bieber’ın yaptırmasıyla daha bilinir hale geldi.
 
Hacamatı sağlıklı insanların yaptırması daha da iyi. Hastalanmamak ve hafif hastalıkları baştan temizlemek için tamamlayıcı tıp yöntemleri bunlar.
 
Hacamat Ne Zaman Yapılır?
 
Sünnet amaçlı ya da detoks amaçlı hacamat, dolunaydan sonraki tekli günlerde yapılır. Hicri takvime göre dolunaya kadar genelde insanın toplama, biriktirme dönemi olur. Dolunaydan sonra ise bırakma dönemi başlıyor. Hacamatın boşalma, temizleme döneminde yapılması daha etkin oluyor. Migren krizi, ağrı, düşme vb. durumlarda hacamat herhangi bir zamanda da yapılabilir. Bir de prensip olarak Çarşamba ve Cuma günleri pek hacamat uygulaması yapılmaz. Biz bir de hacamattan sonra isteyen kişilere ozon yapıyoruz. Özellikle hacamattan sonra tıbbi ozon da yapılırsa, dokuların oksijenlenmesi fevkalade iyi oluyor. Kişi kendini 2-3 kat daha iyi hissediyor bu sayede.
 
Hacamatta Dikkat Edilmesi Gerekenler
 
Bu konuda eğitim almış doktorlar hariç hacamatı başka insanların yapması kanunen suç. O nedenle doktor da değil, Sağlık Bakanlığı’nın sertifikasına sahip olan tıp doktorları ancak hacamat yapabiliyor. Bu doktorlar bu sertifikayı, yataklı hastanesi olan üniversite hastanelerinde 1. ve 2. aşamalara girmiş ve sınavını geçmiş olup belli saatlerini doldurup alabiliyorlar ancak. Ben iki kere, 2 ayrı üniversiteden bunun eğitimlerini ve sertifikalarını aldım, sınavlarını geçtim ve bakanlıktan onaylı olarak bunu yapabiliyorum. Bu konu çok çok önemli.
 
Kadın-erkek konusuna gelecek olursak, normalde peygamber efendimiz de Hz. Ayşe validemiz de hacamatı erkek bir haccama yaptırmış. Dolayısıyla işi ehline yaptırmak önemli olan. Çünkü o zaman bu işi en iyi yapan erkekmiş ve bu şekilde yaptırılmış. Bu konunun bu kadar gündeme gelmesi bir de Miraç’ta peygamberimize her katta meleklerin ona hacamatı ümmetine önermesinin bilinmesi ile oldu. Hadislerde böyle geçermiş. Bunların içinde inançla ilgili bilgiler de kültür olarak doktorlara veriliyor. Biz işin bilimsel kısmındayız ama bunun da eğitimi hadis bölümünde bizlere verilmişti. Çünkü gelen kişinin inandığının doğru veya yanlış olduğunu anlatabilmek amacıyla da her şeyi bilmek gerekiyor. Tabii işin bu kısmı benim saham dışında. Benim işim, uygulamanın doğru ve düzgün, kişinin inanç sistemine uygun yapılması ile ilgili.
 
Hacamat Yaptırdıktan Sonra…
 
Hacamatın belli başlı kuralları var. Hacamat yaptırdığınız günden önce, o gün ve ertesi gün; hayvani hiçbir gıda yememelisiniz. Peynir, et, tavuk… İkinci olarak patates, fastfood, asitli meşrubatlar yerine daha hafif bir beslenme uygularsanız verim çok daha fazla artıyor. Mesela bakliyat, sebze çorbası, şekersiz ılık kompostolar, bulgur, kinoa, salata, değişik çorba türleri gibi fazla asidik olmayan, hazmı kolay meyveler, tuzsuz kuru yemişler öneriyoruz. Yani toksik ve asidik olmayan, vetejeryan bir beslenme tarzının, bol su tüketimi ile 3 gün uygulanması şart.
 
Cinsel ilişki ve aşırı yorgunluk getirecek sporlar vb. durumlar da yasak bu dönemde. Bir de kişi ağır bir kalp hastası ise ağır kan sulandırıcılar kullanıyorsa bir gün önceden bunu kesmesini öneriyoruz.
 
Hacamattan sonra ertesi gün ılık bir duş alınabilir. Tamponlarını çıkarabilir. 7-10 gün sonrası hacamatın nereden yapıldığı anlaşılmayacak bir durumda olunuyor. Biz tek kullanımlık lazer kesim kupalarla vakum uyguluyoruz. Aynı kişiye bile aynı kupayı ikinci kez uygulamıyoruz. Kullanılan pompalara bir damla bile kan bulaşsa hemen imha ediyoruz. Sonrasında özel operasyonlarda kullanılan, iz bırakmayan ama istediğimiz derinliği acısız yapan aletlerle işlemi uyguluyoruz. Sonra tekrar vakum, dezenfekte ve steril olan, estetik göz ameliyatlarında kullanılan özel göz tamponları ile o bölgeyi kapatıyoruz. Hacamatta her malzemenin en iyisi kullanılmalıdır.
 
 
 
 
 

Dr. Ender Saraç

Türkiye’nin en bilinen doktorlarından biri olan yazarımız Dr. Ender Saraç, Aysha'da sağlıklı yaşam önerileri ile ilgili makaleler ele almaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın