Rafine Şekersiz, Hurmalı, Ballı Puding Tarifleri

Rafine şeker kullanmadan tatlı krizlerinizi giderebilir, damağınızı şenlendirecek pudingler, masum tatlılar hazırlayabilirsiniz.

Doğala dönüşle birlikte şekersiz beslenme akımı en çok tercih edilen beslenme akımları arasında yerini aldı.
Bu akıma katılmak niyetindeyseniz, rafine şekeri hayatınızdan çıkarmanın yeterli olmadığını, doğal şeker bile olsa vücudunuzun ihtiyacından fazlasını tüketmemeniz gerektiğini bilmeniz ve bu kurala göre beslenme biçiminizi düzenlemeniz gerekiyor.

Şekersiz beslenmenin ilk günlerinde, sağlıklı tatlılarınızı lezzetlendirmek için kullanacağınız meyvelerin şekeri yeterli gelmeyebilir. Fakat zamanla damağınız alışacak, taze ve kuru meyve dışında tatlandırıcı kullanmanıza gerek kalmadığını fark edeceksiniz.

Tatlıları rafine şeker kullanmadan nasıl lezzetlendirebiliriz?
Hurma ve hurmadan elde edeceğiniz püre,
Muz başta olmak üzere taze meyveler,
Kuru dut, üzüm ve kayısı önderliğinde kuru meyveler,
Keçiboynuzu tozu,
Hindistan cevizi rendesi,
Fabrikasyon olmayan bal, pekmez gibi tatlandırıcıları kullanabilirsiniz.
(Kullanacağınız meyvelerin, balın, pekmezin doğal da olsa şeker içerdiğini ve doktorların fazlasını tüketmenin doğru olmadığı konusundaki uyarılarını lütfen dikkate alın.)

Tatlılarda beyaz un kullanmadan kıvam tutturabilmek mümkün müdür?

Mümkündür. Chia tohumu, badem unu, Hindistan cevizi unu, karabuğday ununu hatta avokadoyu tatlılarınıza kıvam vermek için tercih edebilirsiniz.

Tariflere geçmeden önce küçük bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Aşağıdaki tarifleri rafine şekersiz beslenenler için hazırladım. Şeker hastasıysanız, doktorunuzun izin verdiği tatlandırıcıyı kullanmalı ve yine doktorunuzun tavsiye ettiği orana dikkat ederek uygulamalısınız. Diyet yapıyorsanız, diyet listenize uygun oranda hurma, bal miktarlarıyla oynayarak tarifleri düzenleyebilirsiniz.

muzlu chia pudingi

Muzlu Chia Puding

Malzeme:
1,5 su bardağı süt( badem ya da inek sütü)
6 yemek kaşığı chia tohumu
1 adet olgun muz
2 yemek kaşığı bal
Üzeri için:
Muz
Nar

Yapılışı:
Tüm malzemeyi mutfak robotundan geçirin.
Küçük kâselere boşaltın. Streç filmle kâseleri kaplayıp buzdolabına kaldırın.
Vaktiniz varsa 1 gece, yoksa en az 2-3 saat bekletin.
Meyvelerle süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun!

Not: Doktorlar chia tohumunun günlük tüketim miktarının ortalama 2 yemek kaşığı kadar olması gerektiğini söylüyorlar. Tavsiye edilen tüketim miktarını aşmamanızı tavsiye ederim. Bu tariften 4 kâse chia puding çıkıyor. Porsiyon başına 1,5 yemek kaşığı chia tohumu düşüyor diyebiliriz.

bademli tarçınlı chia pudingi

Bademli, Tarçınlı Chia Puding

Malzeme:
6 yemek kaşığı chia tohumu
1 su bardağı badem sütü
2 yemek kaşığı hurma püresi(veya 3-4 adet hurma)
1 çay kaşığı tarçın
2 adet donmuş muz
Üzeri için:
Çiğ badem
Hindistan cevizi rendesi

Yapılışı:

Badem sütünü daha önce tarifini verdiğimiz şekilde hazırlayın.
Tüm malzemeyi mutfak robotuna alın, homojen bir karışım elde edene dek mutfak robotunu çalıştırın.
Sıvı karışımı küçük kaselere boşaltın. Streçfilmle kâseleri kaplayıp buzdolabına kaldırın.
Vaktiniz varsa 1 gece, yoksa en az 2-3 saat bekletin.
Çiğ badem ve hindistan cevizi rendesiyle süsleyip servis yapın.
Afiyet olsun!

 Not: Doktorlar chia tohumunun günlük tüketim miktarının ortalama 2 yemek kaşığı kadar olması gerektiğini söylüyorlar. Tavsiye edilen tüketim miktarını aşmamanızı tavsiye ederim. Bu tariften 4 kâse chia puding çıkıyor. Porsiyon başına 1,5 yemek kaşığı chia tohumu düşüyor diyebiliriz.

hurmalı avokado şekersiz puding

Hurmalı Avokado Puding

Malzeme:
1 adet avokado
2 adet muz
2,3 yemek kaşığı hurma püresi( ya da 4-5 adet hurma, dilerseniz arttırabilirsiniz)
2 yemek kaşığı çiğ kakao

Yapılışı:
Avokadoyu bıçak yardımıyla ikiye bölün, ortasındaki çekirdeği çıkarın. Kaşık yardımıyla kabuğundan ayırın.
Mutfak robotuna malzemenin tamamını alın. Pürüzsüz bir kıvam elde edene dek mutfak robotundan geçirin.
Tadını kontrol edin, şeker miktarı az gelirse biraz daha hurma ilave edebilirsiniz.
Kâselere paylaştırın. En az 2 saat buzdolabında dinlendirip meyvelerle servis yapın.
Afiyet olsun!

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın