Süzme Yoğurt Nasıl Yapılır?


Zeynep ÖZCAN
Çok sevilen ve yoğurtlu salataların vazgeçilmezi olan süzme yoğurdu yaparken çok fazla emek harcamanız gerekmez, ihtiyacınız olan zamandır.
  
Süzme yoğurt, yoğurdun bir tülbent ya da bez bir torba yardımıyla süzülmüş, suyundan ayrıştırılmış halidir. Ekşimsi bir tadı olan bu yoğurdu evde yapmaktansa marketten almak birçoğumuza kolay bir yol gibi gelebilir. Ev yoğurdundan elde edilen süzme yoğurt yerine rafine süzme yoğurdu tercih ettiğimizde, Ümit Aktaş gibi probiyotiği önemseyen doktorlar, besin değeri içermeyen bir maddeyi tükettiğimizi söylüyorlar. Aynı zamanda süzme aşamasında elde edilen, beden ve ruh sağlığı için bir hazine değerinde olan yoğurt suyunun beden üzerindeki olumlu etkilerinden de mahrum kalmış oluyorsunuz. 
 
yoğurt nasıl yapılır

Süzme yoğurt yaparken rafine yoğurt kullanabilir miyim?
Elbette hazır yoğurtla da yapabilirsiniz. Fakat besin değerleri açısından ev yoğurdundan yapmanız doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.

Süzdükten sonra elde edilen suyu tüketebilir miyim?
Tüketebilirsiniz. Birçok beslenme uzmanı, laktoz intoleransı ve belirli hastalıkları olmayan danışanlarının günlük beslenme listesine bir su bardağı yoğurt suyunu ekliyor ve tüketilmesinin çok faydalı olduğunu belirtiyorlar.

Ev yapımı süzme yoğurt için hangi mutfak gereçlerini kullanmalıyım?
Yoğurdu süzeceğiniz bir tülbent, tülbendi yerleştirebileceğiniz süzgeç ve süzgeci yerleştirebileceğiniz derin bir kap süzme yoğurt yapmak için yeterli olacaktır.

Süzme yoğurt nasıl tüketilir?
Kahvaltıda peynir yerine, bal ile birlikte,
Kıvam ve ekşimsi bir tat vermesi için yoğurtlu salataların yapımında, 
Ayran, cacık yapımında kullanabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Granola ve müsliyi de süzme yoğurtla birlikte deneyebilirsiniz.
Çorba gibi sıcak lezzetleri hazırlarken de kullanabilirsiniz, fakat içerisindeki yararlı bakteriler sıcakla buluştuğunda ölür, besin değerleri yönünden zayıflar.
 
yoğurt

Süzme Yoğurt Tarifi

Malzeme:
½ kg yoğurt 
Temiz tülbent, sadece yoğurt süzmek için kullanılacak 
Süzgeç 
Derin bir kap

Yapılışı:
  • Süzgeci derin bir kabın içerisine yerleştirin. Fazla miktarda su elde edeceğiniz için suyun kaptan taşmasını istemeyiz.
  • Tülbendi süzgecin içerisine genişçe yayın. Ev yapımı yoğurdu tülbendin içerisine alın.
  • Tülbendi uçlarından birleştirip bağlayın. Ne çok sıkı ne de çok gevşek olsun. Eğer çok sıkı olursa yoğurt tülbentten taşabilir.
  • Süzülmekte olan yoğurdu ara ara kontrol edin. Bu esnada tülbent içerisindeki yoğurdu biraz sıkın. Altında suyu biriktikçe daha sonra kullanmak üzere bir kaba ya da şişeye alın.
  • 4-5 saat sonra yoğurdunuzun tadını ve kıvamını kontrol edin. Eğer istediğiniz gibiyse süzme işlemini durdurun. Fakat hala sulu olduğunu düşünüyorsanız süzülmesi için bir süre daha bekleyin.
  • Afiyet olsun!
 
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Tüm Yazıları »