1-7 Nisan Kanser Haftası!

Çağımızın en tehlikeli hastalıklarının başında geliyor kanser. Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arası da kanser hastalığına dikkat çekmek için Kanser Haftası olarak kabul ediliyor…

Her geçen güm daha da artan kanser vakaları aslında bu hastalık hakkında ne kadar bilinçlenmemiz gerektiğinin habercisi. 1-7 Nisan tarihleri arasında kabul edilen Kanser Haftası da erken teşhis ve kanserle mücadele için önemli bir hafta. Erken tanı konulmadığı ya da tedaviye geç başlandığı zaman önüne geçilemeyen bir hastalık olan kanserin dünyada görülme oranı her geçen gün biraz daha artıyor. Vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan kanserin 100’den fazla türü bulunuyor. Tedavi edilmediği zaman çok ciddi sağlık sorunlarına hatta ölüme bile neden olabilen bu hastalığın oluşmasında çok fazla etken olabiliyor. Doğuştan gelip değiştirilemeyen; yaş, cinsiyet, genetik risk gibi faktörler ya da sağlıksız yaşam biçimi, sigara ve alkol tüketimi, stres, düzensiz ve sağlıksız beslenme gibi çevresel değiştirilebilir faktörler kanserin oluşmasına neden olabiliyor.

Dünya genelinde her sene 13 milyon, Türkiye’de ise ortalama 150 bin kişide görülen bu hastalığın en sık gözlenen türleri ise akciğer, prostat ve meme kanseri. Bu amansız hastalığı önlemenin tam olarak bir yolu olmasa bile dikkat edilecek olan birkaç nokta ile kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Fazla radyasyona maruz kalmayarak, kanser yapıcı kimyasallardan uzak durarak, sigara ve alkol tüketimini azaltıp sağlıklı ve dengeli beslenerek kansere yakalanma riskinin önüne geçebilirsiniz.

2030 yılında dünyada genelinde 21 milyondan fazla kanser hastası olacağının uyarısını yapan uzmanlar, hastalığın artık grip kadar yaygın olduğunun da altını çiziyor. Kansere farkındalık yaratmayı kendine misyon edinmiş olan Türk Kanser Derneği de çalışmalarını tam gaz devam ettirerek kanser hastalarına her türlü desteği sağlayıp, bizlerin de bu konuda bilinçlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Türk Kanser Derneği, farkındalık, tarama, teşhis, tedavi, ikinci görüş, psikolojik destek ve onkoloji danışmanlığı hizmetlerini ücretsiz olarak 55 yıldır sunarken, bu konuda hayata geçirdiği projelerle de adından örnek oluyor.

Dernek, Mucizevi adını verdikleri projesi ile kanser tedavisi için başka şehirden gelip konaklayacak yeri olmayan hasta ve refakatçiler için ücretsiz konaklama imkanı sağlıyor. İstanbul Şişhane’de bulunan Mucize-Kanser Yaşam Merkezi’nde konaklayan hasta ve refakatçiler aynı zamanda ücretsiz psikolojik destek, beslenme danışmanlığı ve beceri edindirme kurslarından da faydalanabiliyor.

Kemoterapi olmaktan korkan ve tedavi olmak istemeyen minikleri de düşünen Türk Kanser Derneği hayata geçirdiği Sevimli Serum Kutuları projesi ile tedavi gören çocukların yüzlerini güldürüyor. Izdırap dolu kemoterapi seanslarını almak istemeyen miniklere Sevimli Serum Kutuları ile yapılan tedavilerde süper kahraman kanı aldığını ve bu “özel karışım”ı alırsa, süper güçleri olacağını söyleniyor. Türk Kanser Derneği kanser hastalığına farkındalık yaratmakla kalmayıp, ücretsiz olarak evde hasta bakımı, medikal ve psikolojik destek sağlıyor. Dernek, maddi olarak yetersiz olan hastalara ekonomik olarak da yardımcı oluyor.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak