Çocukla Rahat Bir Tatil Mümkün Mü?

Sevgili anneler, nihayet özlemle beklediğimiz yaz ayı geldi. Tatil planları, bebeğiniz ve çocuklarınız ile tatile çıkmak üzere hazırlıklarınız başladı ise size bazı tavsiyelerim olacak, dikkate almanızda fayda var.

Tatile çıkacaksanız ve gereksiz sorun yasamak istemiyorsanız tatil öncesi bebeği memeden kesmek, tuvalet alışkanlığı kazandırmak gibi değişiklikler yapmamalısınız. Ama yaz boyunca bir sayfiye eviniz var ve yazı orada geçirecek iseniz, yaz ayı tuvalet alışkanlığı kazandırma ve memeden kesebilmek için en doğru zamandır. Bebekle, çocuklarınızla tatile giderken her zaman çıkabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olun ve önlemlerinizi alın, çocuğunuzun doktoru ile görüşün ya da çocuğunuzu kontrolden geçirin. Tatile çıkmadan önce çocuğunuzun aşıları tam olmalıdır. (Hepatit A ve özellikle B) Yurt dışı tatillerinde ise hazırlığa daha önce başlanmalı, ekstra aşılama gerektiren ülkelere tatile gidilecek ise çocuğun aşıları en az 10 gün önceden tamamlanmalıdır.

 

YANINIZDA OLMASI GEREKENLER 

Tatile çıkarken yanınıza bir ecza çantası, içine de gerekli olabilecek ilaçları almanız sizi rahat ettirir. Bu çantada; güneş koruyucu krem, antiseptik solüsyon, ateş düşürücü şurup, yara bandı, cımbız, dijital termometre, sinek kovucu losyon, gazlı bez, alerji ve ishal ilacı olmalıdır. Çocuğunuzun süregelen bir tedavisi varsa, kullandığı ilaçlardan yeterli miktarda yanınıza almalısınız. Tatilde çocuğunuzun hastalanması oldukça sıkıntı verir. Çocuğunuz hastalandığında, en yakın sağlık kuruluşuna çocuğunuzu götürebilecek bir tatil yeri seçmenizde fayda var. Çocuklarınız ile tatile çıkarken rahat ve sorunsuz bir tatil geçirmek istiyorsanız bu basit önlemleri dikkate almalısınız. Tatilden keyif alabilmeniz için öncelikle en kötü senaryoları akla getirip, donanımlı olmakta fayda var.

“Çocuklar ile rahat tatil yapmak mümkün mü? diyorsanız, eğer henüz kucak bebeği ise çok güzel bir tatil olabilir ama yürüyen, dolaşan çocuksa; onun kişiliğine, hareketlilik durumuna ve gidilen yerin olanaklarına göre tatil rahatlığı değişmektedir. Çocuğunuz ile hiçbir sosyal olanağı bulunmayan bir otel yerine, çocuklar için hemen her şeyin düşünüldüğü bir tatil köyünde daha rahat edilebilirsiniz. Çok huzurlu bir tatil yapmayı ümit etmeyin ama yapacağınız doğru seçimler ile tatiliniz güzel geçebilir. Çocuklar ile rahat bir tatil geçirmek üzere doğru seçim yapmışsanız, yanınıza mama sandalyesini ve bebek arabasını almak da gerekmeyebilir. Tatilde beslenme düzenini bozmamak için çocuğunuzun beslenme sekline göre, gerekli öteberiyi almanız (blender, sevdiği tabakları, çatal ve kaşığını… ) gerekli olabilir.

Diğer önemli konu da tatil kıyafetlerini ayarlamak… Bir sürü gereksiz kıyafet almak yükünüzü arttırır. Tatilde kalınacak süre ile orantılı kıyafet götürülmelidir. Gidilen mevsime göre bazen kazak, hırka ve yağmurluk da gerekebilir. Yaz tatili ise çocuğunuzu güneşten koruyabilecek uzun kollu, koyu renkli gömlek, tişört ve pantolonun yanı sıra mayo, havuz gözlüğü ve çocukların kumda oynayabileceği oyuncaklar, havlu ve ekstra çarşaf, havuzlardan klora bağlı oluşan göz alerjileri, enfeksiyonları ve mantar hastalıklarına karşı da yanınızda ilaç olmalıdır. Sinek ve haşerattan korunmak için, bebek ve çocuğa zararı olmayan, kimyasal içermeyen doğal sivrisinek spreyleri, kolayca bacağa takılabilen bebekler için zararsız bantlar da tercih edilebilir. Unutmayın, kapalı alanlarda sinek koruyucu sprey kullanmak sakıncalıdır. Çantaya konulması gereken en önemli ilaçlardan biri de sivrisinek sokmalarında kullanılan, kaşıntı gideren, alerjik reaksiyonu azaltan kremlerdir. Sinek kovucu krem kullanımı için bebekler 2 aylıktan büyük olmalıdır.

GÜNEŞ KREMİNİ NASIL SEÇMELİYİM?


Bebek ve çocuklar için +50 faktör içeren doğal güneş kremi ve güneş sonrası kremlerini yanınıza almanız şart. Bebeklerin güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde (sabah 11.00 ila öğleden sonra 16.00 saatleri ) 10 dakikalık güneş koruyucu kullanmadan yapacağı güneş banyosu, D vitamini açısından çok faydalıdır. Ancak sonrasında ya giysi ya da güneş koruyucu kullanımı elzem olup; Amerikan Çocuk Akademisi’nin önerilerine göre güneş koruyucu kremler yeni doğan bebeklere bile sürülebilmektedir.

Yer ve zaman değişikliği bebeklerin rutin düzenini bozabileceğinden, tatilde sık sık uyku sorunları görülebilir. 10 saat ve üzeri olan uçak yolculuklarından sonra yorgunluk ve uyku düzeninde bozulma, uykusuzluk, karşılaşılabilen bir diğer sorundur. Zorluklar olsa da yaz tatil ve rahatlama mevsimidir, bebekle ve çocuklarınızla tatillerinizin keyfini çıkarın, herkese iyi bir yaz, eğlenceli tatiller dilerim.

 

ARABA İLE SEYAHAT
Eğer 1 saatten uzun bir araba yolculuğuna çıkacaksanız, bebeğinizin sıkılmasını önleyecek ve onu rahatsız etmeyecek şekilde bazı önlemler alabilirsiniz:
• Araba koltuğuna bebeğinizin ilgisini çekecek oyuncaklar asmak faydalı olacak; bebeğiniz seyahat boyunca sıkılmayacaktır.
• Bebek arabada uyumuyorsa her 1-1,5 saatte bir mola verin.
• Araba yolculuklarında termos içinde su bulundurun.
• Arabadaki arka koltuklara renkli kurdeleler bağlayın ya da çocuğunuzun çok sevdiği bir resmi karşısına asın.
• Karayolu ile yolculuk yapan anneler, her yarım saatte bir bebeklerini emzirmelidir.
• Arabanın camlarına gölgelik koymak bebeklerin, güneşten rahatsız olmasını engelleyecektir.
• Yolculuk sırasında bebeğin beslenme düzenini bozmayacak şekilde yanınızda kavanoz mama ve bisküvi bulundurun. Islak mendil bulundurmak da yine pratiklik getirmektedir.
• Seyahate çıkmadan önce arabanın detaylı temizlenmesi, klimasının kontrol edilmesi ve toz tutmayan paspas kullanılması da gerekmektedir.

UÇAK İLE SEYAHAT
Çocuklar ve bebekler uçaktaki basınçtan çok fazla etkilenmektedir. Orta kulak basıncını dengelemek için uçağın inişi ve kalkışı sırasında bebeklerin emzirilmesi, büyük çocuklara da sakız çiğnetilmesi faydalı olmaktadır. Bebeklerin en az 7 günlük olmaları, uçağa binmeleri için gereken bir kuraldır. 2 yaşından küçük bebekler, kucakta seyahat etmelidirler. Uçak biletinizi alırken uçuşunuzu yoğun olmayan saatlere ayarlamanız rahat etmenizi sağlayacaktır. Seyahatte koridor tarafındaki koltukları tercih ediniz, bu durum size hareket rahatlığı getirecektir. Tren ve gemi yolculuklarında çocuklara hareket olanağı sağlandığı için daha rahat edilmektedir.

 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak