7 Adımda Daha Sağlıklı Mutfak

Yaz hemen yanı başımızda. Bahar temizliğimizi yaptık, dolaplarımızı tazeledik ve şimdi sıra vücudumuzu yaza hazırlamaya geldi. Kendimizi yaza hazırlarken yapılacak ilk şeylerden birisi beslenmemize dikkat etmek. Bir diyet programı hazırlamak, uzman yardımı ile kilo vermek elbette en doğrusu. Ancak mutfağınızı dönüştürmezseniz beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmekte zorlanırsınız. Mutfağınızı temizlerken taze ve sağlıklı yiyeceklere yer açın. Biz de bu arada kalıcı bir zayıflama ve daha sağlıklı bir beslenme düzeni için yapılması gerekenleri 7 maddede derledik.
 
TARIM KALINTILARINA DİKKAT EDİN
Sebze ve meyvelerde tarımda kullanılan ilaçlara pestis deniyor. Pestis kalıntıları sinir sistemine olan kötü etkisi, hücre bölünmesinde soruna yol açması ve hatta artan kanser vakaları ile ilişkilendiriliyor. Çevre Çalışmaları Grubu tarafından en çok zehirli ilaç kalıntısı barındıran 12 sebze ve meyve belirlendi: şeftali, elma, tatlı kırmızı biber, kereviz, nektarin, çilek, kiraz, üzüm, marul, ıspanak ve patates. Bunların listesini dolabınıza asarak daha az tüketebilir, önlem alabilir ve daha sağlıklı bir beslenme düzeni elde edebilirsiniz. Eğer alabiliyorsanız organik yiyecekler tüketmeye çalışın ama organik değil diye bu yiyeceklerden asla vazgeçmeyin.
TEFLON TAVALAR MI DEMİR DÖKÜM MÜ?
Yüksek ısı yapışmaz tavalarda ve kızartma tavalarında içerisinde bulun PFC adlı maddenin açığa çıkmasına neden olur. PFC gelişim sorunları ve böbrek yetmezliği ile ilişkilendiriyor. Yapışmaz tavaları kullanmamaya çalışın, kullanmak zorundaysanız da tahta kaşık kullanmaya dikkat edin. Çünkü çizildiği takdirde teflonun altındaki maddeler yemeğinize karışabilir ve bu da ağır metallere maruz kalmanıza neden olur. Demir döküm, cam veya seramik gibi daha doğal ürünler tercih ederseniz pişirdiğiniz yemekleri sağlıkla tüketebilirsiniz.
AZ YAĞLI SÜT, YAĞSIZ ET
Sağlıklı bir beslenme düzeninde et, yağ ve süt harika bir protein kaynağı olduğu için temel besinler arasında yer almalıdır. Fakat hayvansal yağlar kansorejen bir madde olan dioksin içerebilir. Aldığımız dioksinin % 90’ı yiyeceklerden kaynaklanır, çoğunlukla da et, yağ ve balıktan. Etinizin sağlıklı ve güvenli olduğundan emin olmak için yağsız et tercih edin, az yağlı hayvansal ürünler tüketin ve emin olmadığınız bir yerden et almayın.
PLASTİK KAPLARDAN KURTULUN
Plastik kapların birçoğu BPA içerir. BPA endokrin salgılanmasını baskılayan ve prostatve göğüs kanseriyle ilişkilendirilen, kısırlık, kalp rahatsızlığı ve diyabet ile bağlantısı kesinleşen bir hastalıktır. En alt kısmında geri dönüşüm kodu olarak “7” yer almayan, BPA’sızdır ibaresi yer almayan kapları kullanmayın. Temizlerken plastik kaplarınızı asla bulaşık makinesine koymayın, 2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre bulaşık makinesine konan plastik kaplar elde yıkamaya oranla daha fazla BPA ve zararlı madde açığa çıkartıyorlar.
CIVASIZ BALIK BULUNUR MU?
 İdeal bir beslenme düzeninin olmazsa olmazıdır balık. Çünkü muhteşem bir omega-3 ve çok sağlıklı bir protein kaynağıdır. Fakat balık tüketirken cıva oranlarına dikkat etmek gerekiyor. Yüksek dozlarda cıva, sinir sistemini, kalbi, akciğerleri, böbrekleri ve bağışıklık sistemini (Ve hatta küçük çocuklarda beyin gelişimini) etkileyebilir. Balık alırken nerede tutulduğunu, deniz mi yoksa yetiştirme balığı mı olduğunu araştırın, şehirdeki sağlık kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin web sitelerini mutlaka tarayın.
MUSLUK SUYUNUZU ARINDIRIN
Suyun bir toksin kaynağı olabileceğini pek düşünmeyiz fakat musluk suyu aşağı yukarı 315 yabancı madde içerir, ağır metaller ve pestisler (Tarlalardan yeraltı sularına karışan) gibi. Bir şişe su da çeşme suyu gibi bazı toksinler barındırabilir, üstelik plastik şişede olduğu için damacana ve pet şişeler daha zararlı bile olabilir. Sağlıklı suya ulaşmanın kolay bir çözümü var, çeşme suyunuza filtre taktırın. Direkt olarak mutfak suyunuza takabileceğiniz gibi evinizin bütün suyunu temizleyen su arıtma sistemleri mevcut. Kullandığınız filtrenin mutlaka sertifikalı olmasına dikkat edin. Banyo suyunuzu da temizlediğinizde hem sizin hem çocuklarınızın daha sağlıklı bir suda yıkanacağınızı unutmayın.
TEMİZLİK ÜRÜNLERİNİZİ TEMİZLEYİN
Sentetik kokular içeren mutfak temizleyicilerinden kurtulun, çünkü çoğu kanserojen maddeler içeriyor. Ayrıca çoğu bulaşık deterjanı fosfatlar, SLS, SLES,NFE gibi çoğunlukla alerji ve kanserle ilişkilendirilen maddeleri içeriyor. Çünkü bu maddeler suyu yumuşatarak sürfaktanların daha kolay köpürmesini sağlıyorlar. Ayrıca kirleri parçalayarak, temizlenecek yüzeylerden çıkmalarını kolaylaştırıyorlar. Bazı deterjanların %30’undan fazlası fosfatlardan oluşuyor! Ne var ki, bu maddeler, hem insan hem de çevre sağlığı için zararlı. Fosfat içeren deterjanlarla temizlenen eşyaların üzerindeki kalıntılar, mide bulantısı, ishal ve deri tahrişine neden olabiliyor. Bu zehirli maddeleri atık sulardan temizlemek zor bir iş olduğu için, atık sulardaki fosfatın çoğu akarsu, göl ve denizlere karışıyor. Fosfatlar, yosunlar için gübre yerine geçerek, aşırı çoğalmalarına yol açıyor. Bu yosunları parçalayan bakterilerse sudaki oksijeni tüketiyor. Böylece aynı bölgede yaşayan balıklar resmen “boğuluyor.”
İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak