7 Kumaş 7 Tarz!

Giysiler tasarımları ve renkleriyle her zaman göz alıcı olarak karşımıza çıkar. Bazen rengi, bazen de sadece tasarımı bile giysinin dikkat çekmesini sağlar.

Giysinin bize verdiği ilk görüntünün ötesinde bir de kumaşların varlığından söz etmemiz gerekir. Kumaşlar renk ve tasarım kadar öne çıkmıyor gibi görünse de aslında bir giysiyi en önemli hale getiren parçadır. Peki kumaşlar hakkında bilgi sahibi miyiz?

Çok literatüre girmeden size kumaşlar hakkında bilgi vereceğim. İlk olarak kumaş yüzeylerinin sınıflandırılması ile başlayalım, sizlere dokuma ve örme kumaşlarından derlediğim 7 farklı kışlık ürünlerde kullanılan kumaşlardan bahsedeceğim.

Gabardin

Gabardin Kumaş

Oldukça kalın iplerden dokunmuş bir kumaştır. Kışlık ürünlerde pantolonlarda, eteklerde, daha çok alt giyimde ve dış giyimde tercih edilen bir kumaştır. Gabardin dokumanın bir diğer özelliği çok sık dokunduğu için tok bir görüntü ve kırışmayan bir yüzeyinin olmasıdır.

Kadife

Kadife Kumaş

Günümüzde bilinirliği ve kullanımı fazla olan bir kumaştır. Kadifenin yapısı havlu dokuma şeklindedir; kumaşın inceliği, parlaklığı, kullanılan iplik numarası ve içeriğinde yer alan hammadde değişiklik gösterir. Bu da kadife kumaşların kendi içerisinde de çeşitli bir kumaş yüzeyi olmasını sağlar. Elbise, etek, pantolon gibi alt ve üst giyimlerde daha parlak bir görünüm vermektedir. Kalın olarak dokunan kadifeler ise dış giyimlerde tercih edilir, iç kısımları pelüş dokuma ile kaplı olan kadifelerin kullanımı da son yıllarda oldukça yaygındır.

Poplin

Poplin Kumaş

Poplin kumaşlar daha çok gömlek ve elbise şeklinde üst giyimlerde kullanılır. İnceliği kumaşın dokusuna, ipliğine ve lif karışımına göre değişir. Satın alırken dikkat etmeniz gereken durum ise poplin kumaşlarının pamuklu olması, vücut sağlığı için önemlidir. Direkt tene temas eden üst giyim kumaşlarda bunu tercih etmenizi öneriyorum. Bunu anlayabilmeniz için satın aldığınız ürünlerin üzerinde yazan yıkama talimatlarında ürünün içeriğine bakarak satın almalısınız.

Süprem

Süprem Kumaş

En bilindik örme kumaşı Süpremdir. Süprem; piyasada penye olarak ifade edilir lakin penye, pamuk ipliğinin üretim hattının adıdır, fakat penye adıyla dilimizde yer alır. Süprem, iplik numaralarına göre ince ya da kalın şekilde üretilmektedir. Daha çok pamuk hammaddesi içeriği ile kullanılır. Sağlığınız açısından düşünüldüğünde de pamuklu ürünleri kullanmanız gerekir. Günlük hayatta üst giyimde, t-shirt, bluz, sweat ve iç giyimde oldukça rahatlık veren bir kumaş olarak bilinir.

İnterlok

İnterlok Kumaş

İnterlok, çift taraflı örülen bir kumaştır, yüzey görüntüsü Süprem’e benzese de daha sert ve tok bir görüntü elde eden ürünlerde ve dış giysilerde tercih edilir. Polyester karışımlı iplerden üretilen piyasada da dalgıç kumaş olarak bilinen kumaşların yüzeyleri de İnterlok olarak örülmektedir. Sonbahardan kışa geçişlerde çok tercih edilen bir kumaştır.

3  İplik

3 İplik Kumaş

3 İplikler kışlık giyilen eşofman, sweat, kapşonlu gibi sıcak tutan ve daha rahat giyilen üst ve alt giysi grubunda kullanılır. Şardonlu olarak yapılmış 3 iplikler özellikle kalın ipliklerle örülür ve sıcak tutması için çok sık kullanılır. Biraz daha ince örülen kumaşlar, 2 iplik olarak ifade edilir. 2 iplik ve 3 iplik arasındaki fark üretim süreçleriyle ilgilidir.

Kaşkorse

Kaşkorse Kumaş

Bu örme kumaş, daha çok bedene saran ve içerisine likra katılarak örülür. Yaz, kış her mevsim kullanılır. Örneğin kalın iple örüldüğünde sweatlerin etek ucunda ya da kol ucunda ribana şeklinde kullanılır, ince örülen kaşkorselerde iç giyimde kullanılır. Daha çok ham maddesi pamuk olan bir kumaştır. Kumaş içeriğine likra katılınca esneklik artmış olur.

Merve Özbaş

 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın