Tüm ülkenin merakla beklediği Amerikan Kongresi ara seçimlerinde ilk sonuçlar yavaş yavaş belli olmaya başladı. Bizler de Aysha Dergi Kasım sayısında Amerikan Kongresi Müslüman kadın adayları hakkında bilgiler verdik…
Kasım ayı içerisinde Amerikan Kongresi üye seçimleri yapılacak. Tüm ülkeyi aylardır seçim heyecanı esir almış durumda. Bizler için bu yılki seçimlerin bir başka özelliği daha var: Beş Müslüman kadın geçtiğimiz Temmuz ayında ön seçimleri kazanarak kongre adayı olmaya hak kazandı.
Müslüman ve başörtülü bir kadının Amerikan Senatosunda yer almasının Orta Doğu ve Türkiye için olumlu sonuçları olabilir mi? Kongrede yer alacak başörtülü kadınlar İslamafobi ile savaşta yeni cepheler mi açacak yoksa dünya çapında bir değişim dalgası yaratabilecekler mi?
Amerikan yönetiminin yasa yapan kurumu olan kongrenin gebe olduğu değişimler için okumaya devam edin ve Amerikan Senato Ofisi için yarışan beş muhteşem Müslüman kadınla tanışın.
AMERİKAN KONGRESİ MÜSLÜMAN KADIN ADAYLARI!
RASHIDA TLAIB / MICHIGAN
Rashida Tlaib politikada yeni değil, daha önce Michigan Eyalet Meclisi üyeliği yapmış. Eğer seçilirse yalnızca ilk Müslüman kadın değil aynı zamanda ilk Filistin-Amerikan asıllı üye olacak.
“DÜNYANIN DEĞİŞTİRİLEBİLECEĞİNE İNANIYORUM”
“İnsanlar dünyayı değiştirmenin çok klişe bir hedef olduğunu düşünüyor ama ben dünyanın değiştirilebileceğine inanıyorum.” demişti Tlaib geçtiğimiz ay CNN kameralarına. Detroit doğumlu iki kız annesi genç kadın Michigan Eyalet Meclisi’ne seçilen ilk Müslüman kadın olma özelliğini de taşıyor.
Michigan eyaleti Müslüman Arap-Amerikan toplumunun önemli bir üyesi de olan Tlaib, “İnsanlar benim gibi birisine hazır, sadece Filistinli olmaktan, kadın, ya da koyu tenli olmaktan bahsetmiyorum. Benim vadettiğim bunların ötesinde.” diyor.
KAMPANYA BAĞIŞI ALMAYI KABUL ETMİYOR!
14 çocuğun en büyüğü olarak büyüyen Tlaib daha az imtiyazlı vatandaşlar için sağlık fonu yaratılması veya eğitim olanaklarının artırılması gibi alanlarda çalışan bir platformun da kurucusu. Başarılı Müslüman kadının bir diğer dikkat çeken özelliği de PAC gibi şirket kuruluşlarından kampanya bağışı almayı kabul etmemesi.
ILHAN OMAR / MINNESOTA
Minnesota Eyaleti temsilcisi Ilhan Omar 5. bölge için yarışıyor ve oldukça iddialı. Somali doğumlu genç kadın 2016 yılında ülkenin ilk Müslüman kadın parlamenteri olduğunda aslında bir ön yargı bariyerini aşmıştı bile.
“İNSANIN İÇİNDEKİ İYİLİĞE GÜVENİYORUM”
“Umarım adaylığım belirlenmiş demografik kalıplara sığmadığı için temsil edilmeyen bütün insanları cesaretlendirir.” diyor The Guardian sayfalarına verdiği demeçte.“İnsanın içindeki iyiliğe güveniyorum, kimlikler yerine adayların vizyonuna ve değerlerine oy vereceklerini düşünüyorum.” diye ekliyor.
AMERİKA’DAKİ BAŞÖRTÜLÜ KADINLARIN FAVORİSİ!
Kongre için yarışırken herkesi kapsayan devlet sağlık sigortası, İslamafobi ile mücadele ve Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza kurumunda revizyon gibi vaadlerde bulunuyor. Demokrat kanadın güçlü olduğu bir bölgeden aday olduğu için Kasım seçimlerinde kazanma ihtimali yüksek görünen İlhan Omar ülkedeki başörtülü kadınların da favorisi.
FAYROUZ SAAD / MICHIGAN
“BEN DE AMERİKAN RÜYASININ BİR ÜRÜNÜYÜM”
Daha önce Obama yönetiminde çalışan Fayrouz Saad, Michigan 11.bölgeden aday. “Amerikan rüyası ve göçmenlik ikilemi aslında benim için oldukça basit bir mesele; bir göçmen çocuğu olarak ailemin Amerikan rüyasına ulaşma çabasını izledim yıllar boyu. Aldığım eğitim ve bana sağlanan imkanlarla aslında ben bu rüyanın ürünüyüm. Amerikan Rüyası’nın kırılgan olabileceğinin farkındayım ve bu şansı bulamayanlara da aynı imkanları sunmak istiyorum.” diyerek hedeflerini anlatıyor.
ASIL HEDEFİ ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİĞİ YENİDEN TESİS ETMEK!
Devletin çeşitli kademelerinde görev yapan deneyimli bürokrat Trump yönetiminin Amerikan Rüyası’na bir tehdit oluşturduğunu söyleyerek asıl hedefinin özgürlük ve eşitliği yeniden tesis etmek olduğunu söylüyor. “Bu ülkede ulusal güvenlik alanında çalışmış bir Arap-Amerikan olarak gerçek tehditleri konuşmanın zamanı geldiğini düşünüyorum. Çünkü sorun ne göçmenler ne de sığınmacılar. Asıl mesele özgürlükler ve imkanlar…” diyerek asıl meselesinin özgürlük olduğunu belirtiyor.
TAHIRAH AMATUL-WADUD / MASSACHUSETTS
HEM AVUKAT, HEM DE İNSAN HAKLARI AKTİVİSTİ!
İnsan hakları aktivisti ve avukatı olan Tahirah Amatul-Wadud yedi çocuk annesi. Kongrede herkes için ulaşılabilir sağlık sigortasnıdan okullardan hapishanelere uzanan yolun önlenmesi ve universal internet ağı gibi alanlarda çalışmayı hedefliyor.
“BU YARIŞTA OLMAM BİLE BİZİM İÇİN BİR ZAFER”
“Bugüne kadar çalıştığım sahalarda genellikle yalnızdım ve aslında bu evrensel bir hikaye; beyazların baskın olduğu sahalarda çalışan Arap ya da Müslüman kadınların çoğuna bu durum tanıdık gelmiştir.” diyor USA Today muhabirlerine. “Benim bu yarış içinde olmam bile ait olduğum topluluk için bir zafer, çünkü ülkede ihtiyaçları ve istekleri göz ardı edilmiş, bugüne kadar kongrede temsil edilmemiş milyonlarca insan var.” diye ekliyor.
DEEDRA ABBOUD / ARIZONA
İlk defa politikaya atılan Deedra Abboud, Msnbc kameralarına “2016 yılından beri toplum içindeki grupların politik çıkarlar uğruna marjinalize edilmeye başladığını gözlemledim. Bunun çocuklarım için, gelecek nesiller için ve özellikle azınlıklar için ne kadar tehlikeli olabileceğini bildiğim için elimi taşın altına koymaya karar verdim ve aday oldum.” diyor.
20’Lİ YAŞLARINDA MÜSLÜMAN OLMUŞ!
46 yaşındaki Phoenix’li kadın 20’li yaşlarında İslam’la tanışarak Müslüman olmuş ve 11 Eylül olaylarından sonra anti-Müslüman komitelerinde çalışmaya başlamış. Geçtiğimiz yıldan beri online olarak kampanyasını sürdüren Müslüman kadın, bu yıl taciz ve nefret söylemlerinin dramatik olarak arttığını ifade etti.
“MÜSLÜMAN KADINLARIN ZORBALIĞA KARŞI ÇIKMALARINI İSTİYORUM”
“Benim kongre adayı olmam bile Müslüman bir kadının bunu yapabileceğini gösteriyor ve bu farkında olmasalar bile herkes için iyi bir şey. Müslüman kadınların zorbalığa karşı çıkmalarını, kimlikleri hakkında kimsenin konuşma hakkı olmadığını bilmelerini istiyorum.” diyor The Atlantic web sitesi editörlerine.
Analistlere göre kazanma olasılığı düşük olsa da Müslüman topluluklar tarafından yoğun destek gören Abboud HuffPost web sitesine yazdığı “The Muslim Candidate” başlıklı yazısıyla da ilgi çekmişti.
AMERİKAN KONGRESİ MÜSLÜMAN KADIN ADAYLARI TARİHİ BARİYERİ YIKABİLECEK Mİ?
2018 yılında kongrede yer alarak yasa yapan erke dahil olmak amacıyla yarışan birçok Müslüman kadın vardı aslında. Demokrat bloğun adayları Fayrouz Saad ve Rashida Tlaib Michigan; Ilhan Omar Minnesota eyaletinden; Deedra Abboud Arizona ve Tahirat Amatul-Wadud Massachusetts eyaletinden aday olan Müslüman kadınlar. Kasım ayında seçimleri geçerlerse Müslüman kadınların Amerikan Kongresi’nde temsil edilmesi konusunda tarihi bir bariyeri yıkmış olacaklar. Amerika, Müslümanlar için zorlu bir coğrafya olmaya başlamışken Müslüman kadın adaylar için bir umut haline geldi. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Birleşik Devletler Başkan Trump’ın yönetiminde – ve belki de söylemlerinden kaynaklanan – nefret suçları oranlarında yaşanan sıçrama, Beyaz Saray’ın ürettiği İslamafobik retorik ve politikaların bir sonucu olarak görülüyor. Bunların başında Yüce divan tarafından onaylanan “seyahat yasağı” (travel ban) geliyor.
“ÖRTÜMÜZLE VE KİMLİĞİMİZLE ORADA VAR OLMAK DAHİ ÖNEMLİ”
Demokrat kanadın 2018 yılı hedefleri arasında yer alan azınlık adaylarının ön plana çıkarılarak hem Temsilciler Meclisi hem Amerikan Kongresi’nde temsil oranlarını artırmak başörtülü kadınlara da yarışta yer alma şansı sağladı. Demokrat Parti’nin daha sola kayması olarak yorumlanan bu adım, Amerikan muhafazakarları yoğun eleştirilere tabi tutuldu. Eğer seçilirlerse Amerikan Kongresi’nin demokrat ve çoğulcu yapısına katkıda bulunacakları kesin gözüyle bakılan bu muhteşem kadınlar ilk seçilen Müslüman Keith Ellison’un izinden gidebilecekler diye umuyoruz. Tlaib ve Saad nihayet Müslüman bir kadının “masada bir sandalye sahibi” olma ihtimaliyle dahi mutlu olduklarını belirtiyorlar. Saad; “Cinsiyet ön yargılarını ve yanlış anlamaya odaklı düşünmeyi değiştirebiliriz, sadece orada olmak, örtümüzle ve kimliğimizle var olmak dahi önemli.’’ diyor.
Merve Emine Şerbetçi/Aysha