Anne ve Babanın Görevleri

Anne ve Babaların Sorumlulukları

Evlat edinme

Evlat edinmenin en sık rastlanan ne­deni kısırlıktır. Eşlerden birinin ya da ikisinin birden fiziksel olarak çocuk sa­hibi olamayacaklarını kabul etmesi ge­nellikle çok zordur. Buna bir de evlat edinildiğinde, yetkin anne-baba olma is­teğinin gerginliği eklenirse, ortaya bir ­çok sorun çıkar.Söz gelimi çocuk, öz anne-babasını merak ederse, bu büyük bir sıkıntı kaynağı olur. Oysa çocuğun böyle davranması doğaldır. Böyle bir durumda yeni anne-babanın çocuğa sev­gilerini kanıtlamalarının en iyi yolu, öte­ki anne-babasının varlığını kabul etme­sine yardım etmektir.

Eşlerden birinin olmaması

Bir çocuğu tek başına büyütmek zo­runda olan eş, anne ya da baba olma­nın baskısını iki kat hissedecektir. Gerginlik dayanılamayacak kadar fazla ol­duğunda ise, çocuğa karşı olumsuz duygular besleyebilir.

Kuşkusuz anne ya da baba kendi ha­yatını yaşama hakkına sahiptir, ama ev­lenirse çocuk, kıskançlık ve korku duyacaktır. Bu durumda anne-baba, çocu­ğun geniş bir ailenin daha fazla sevgi, güven ve mutluluk demek olduğunu anlamasına yardımcı olmalıdır.

Üvey anne-baba

Öz anne ya da babanın yerini alan üvey anne ya da babanın hiç değilse, bir süre için istenmemesi kaçınılmazdır. Üvey anne ya da baba, anne ve babası­nın yeniden birleşeceğini ümit eden bir çocuk tarafından hemen benimsenme­yi ve sevilmeyi beklememelidir. Buna karşılık, dışa vurulan düşmanlığın içte­ki hüzün ve çatışmanın sonucu olduğu göz önünde bulundurulursa, kıskançlık, küskünlük, sabır ve anlayışla sevgi­ye dönüştürülebilir. Öz ya da üvey ol­sun, anne-babaların kendi yarattıkları sorunları çocukların çözmesini bekleme­meleri gerekir. Anne-babanın görevi ço­cuğun yeni duruma alışmasına yardım­cı olmaktır.

Boşanmış eşler

Sevilen anne-babanın boşanması, ço­cuk için oldukça acı bir deneyimdir. Eşler ayrıldıktan sonra kendi arala­rında çatışsalar da çocuğa en kü­çük bir şey yansıtmamalı, çocukla olan ilişkileri bozulmamalıdır. Öte yandan çocuğa, boşanmanın getireceği sorun­larla başa çıkmada yardım edilebilece­ği unutulmamalıdır.

Sevilen kişinin kaybı büyük bir şoktur. Yaşlı bir insanın yıllardır beraber yaşadığı eşini yitirmesi ise kendisinden bir parça yitirmesi gibidir. Bu acıyı yaşayan anne babaya üzüntüsünü anlatması için fırsat verilmeli.

Yaşlı kişiler çocuklara yeni bir dünya tanıtırlar, büyükanne ve büyükbabalar çocuğun kendisinden çok yaşlı bir kuşakla iletişim kurabilmesini sağlayacak en yakın kişilerdir. Çocukların yaşlı insanların yaşantılarına mutluluk ve neşe getirdiği bir gerçektir. Daha derine inilecek olursa, yaşlı insanların kendilerinden bir parçanın yaşayacağını bilmeleri, ölümden daha az korkmalarını sağlar.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın