Asbest Hastalığı ve Asbestten Korunma

Asbest Hastalığı Nedir

Asbestin ticari alanda kullanımı XIX. yüzyılın sonlarında başlamış ve zararları daha o günlerde görülmüştür. Hastalık, solunduğu zaman akciğerlerde fibrozis (akciğer dokusunda, bağdokusu artışı ile kalınlaşıp sertleşme) yapan bu mine­ralle çalışan kişilerde ortaya çıkar. Ha­fif biçimleri ancak göğüs röntgeni çeki­lerek anlaşılır.

Asbestoz’un belli başlı belirtileri soluk darlığı, kanda oksijen azalması sonucu oluşan, deride mavimsi mor renk (siyanoz) ve parmak uçlarında davul tokma­ğına benzer kalınlaşmalardır.

Asbest lifleri bedendeki hücrelere gi­rerek, kanser için de uygun bir ortam ha­zırlayabilirler. Asbestle doğrudan karşı karşıya kalanlarda akciğer ve karınzarları etkilenmekte, akciğer kanseri ile mi­de ve bağırsak kanserleri görülebilmek­tedir.

Asbestin yol açtığı akciğer kanseri, si­garanın neden olduğu kansere benzer. Sigara içen asbest işçileri için ise tehli­ke daha da büyüktür. Tümörlerin daha çok, binalarda kul­lanılan mavi renkli asbest sonucu oluş­tuğu sanılmaktadır. Bağırsak kanseri ile ilgili veriler ke­sin sonuca götürecek nitelikte değildir. Ama asbestle çalışan işçilerin tehlike içinde oldukları açıktır.

Asbestten Korunma

Geçmişte asbestin etkilerinin gözar­dı edilmesi, büyük zararlara yol açmış­tır. Günümüzde oluşan bazı tümörlerin bile 30-40 yıl önceki kirlenmeye bağlı ol­duğu görülmüştür.

Günümüzde tehlike bilinmektedir. Bu mineralle çalışanlar, özel giysi ve mas­keler, ortamdaki asbest miktarının de­netlenmesi ve çeşitli temizlenme olanak­ları gibi önlemlerle korunmaktadır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın