Avrupa Tatili Tercihi Azalıyor!

Avrupa’da tatil yapmak isteyenlerin sayısı her ne kadar her geçen gün artsa da bu tatil planlamasını gerçekleştirenlerin sayısı sanılanın aksine her gün daha da azalıyor.

Sebebi Türkiye’deki asgari ücretin düşük olması ve döviz kurunun TL karşısındaki değeri. İkisi yurt dışında çıkma maliyetini oldukça yüksek kılıyor. Eğer iyi bir maaşa sahip değilseniz Avrupa tatili aile bütçesini ciddi şekilde sarsabilir.

Döviz Kuru Büyük Etken!

Döviz kuru bildiğiniz üzere son 2 yıldır üst noktaya ulaşmış durumda. Avrupa’ya seyahat ve tatil için bir kişinin sadece tura katılım için ödeyeceği rakam ortalama 500 euro yapmakta. 500 euronun TL cinsinden değeri yaklaşık 3 bin 200 T. Vize ve pasaport işlemleri gibi tutarlarla birlikte sadece seyahat için ödenecek para 4 bin lirayı buluyor.

Yurt dışında yeme ve içme için bir öğün ortalama 20-25 Euro olurken TL cinsinden bu rakam neredeyse 150 lirayı buluyor. Bir kişinin bir hafta boyunca sadece yemek masrafı ise bin 500-2 bin TL arasında.

Eğlence, müzeler ve çeşitli benzer yerlere girişler için de bütçe ayırmak gerekiyor. Avrupa’da çok sayıda müze bulunmakta ve ortalama 5-10 Euro gibi rakamlar ödenmekte. Tüm bunları topladığımızda hiçbir ekstra alışveriş yapılmaması halinde bir kişinin bir haftalık tur maliyeti 7 bin TL’yi buluyor.

Asgari ücret ile geçinmeye çalışan bir çiftin yıllık kazancı 48 bin lira. Sadece bir haftalık tatile gitmek istediklerinde ayırmaları gereken bütçe ise 14-16 bin lira gibi bir rakam.

Tüm bu değerlendirmeler birçok asgari ücret ile çalışanı Avrupa tatiline gitme hedefinden uzak tutuyor. Sadece asgari ücret alan değil tek maaşlı aileler veya gideri yüksek olan çok sayıda kişi de döviz kurundan olumsuz etkilenmesi sebebiyle yurt dışı tatiline çıkamıyor. Türkiye’de bu sebeple 2019 yılında ülke içerisindeki turizm daha canlı olacak gibi görünüyor.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın