Aysha Mart Nisan Ajandası ( Sinema, Kitap, Sergi, Sahne )

Herkese merhaba! Şehir hayatının yorucu koşturmaları arasında size nefes aldıracak, stresinizi alıp götürecek kitap, sergi, sahne sanatları ve sinema önerimlerimle Mart-Nisan aylarını keyifle geçirmenizi dilerim.

-GÖZDE NUR BAYAR-

SİNEMA

Müstakbel Damat

müstakbel damat
müstakbel damat

Müstakbel Damat, sevdiği kızı ailesinden istemek için yola koyulan bir damat adayının hikayesini konu ediyor. Sema ile Hasan evlenme planları yapan bir çiftir. Bunun için harekete geçen Hasan, Kıbrıslı bir ailenin kızı olan Sema’yı istemek için İstanbul”dan Kıbrıs’a doğru yola koyulur. Ancak damat adayı Hasan’ın Kıbrıs’a ayak basması, huzur dolu ada hayatının alt üst olmasına neden olur. Bu zamana kadar adada sakin bir yaşam süren aile, telaşlanınca ortalığını birbirine katan bir adam olan Hasan yüzünden birbirinden tuhaf durumlarla karşı karşıya kalır.

Adanış Kutsal Kavga

adanis kutsal kavga afis
adanis kutsal kavga afis

Emir Khalilzadeh’in yönetmenliğini yaptığı Adanış: Kutsal Kavga filminin başrollerinde İsmail Filiz, Esra Bilgiç ve Baki İlhan yer alıyor. “Adanmışlar”, İstanbul’u fethinin ardından Türklerin eline geçen önemli bir sırrı korumak için teşkilatlanmış olan bir gruptur. Sırrı korumak için her şeyi göze alan “Adanmışlar, sırrı ele geçirmek için çabalayan karanlık güçlere karşı zorlu bir mücadeleye girişir.

Zengo

zengo
zengo

Zengo, ünlü bir modacı olmanın hayalini kurarken, kendisini büyük bir rekabetin içinde bulan genç bir kadının hikayesini konu ediyor. Genç bir kadın olan Zerrin, yaşadığı mahallenin kentsel dönüşüme girmesi ile kendisini bir anda lüks bir hayatın içinde bulur. Sonradan görme olmasının yanı sıra eğlenceli bir kadın olan Zerrin, mahallesindeki kadınlara kendi yaptığı tasarımlarını giydirir. Ünlü bir modacı olmanın hayalini kuran Zerrin, çocukluğundan beri rekabet halinde olduğu Menkibe’nin tasarımlarını çalıp, defile düzenlediğini öğrendiğinde deliye döner. Bunun üzerine genç kadın, terzisi ve en yakın arkadaşı olan Fazilet’i de yanına alarak, hayatının değişmesine neden olacak zorlu bir maceraya atılır.

KİTAP

Dünyasızlar

dünyasızlar
dünyasızlar

Kaan Murat Yanık’ın Turkuvaz Kitap’tan çıkan kitabı Dünyasızlar, günümüz İstanbul’undan İkinci Dünya Savaşı yıllarının Sovyetler’ine uzanan modern bir Harut ile Marut hikâyesi. Butimar ve Uzakların Şarkısı romanlarıyla on binlerce okura ulaşan ödüllü yazar Kaan Murat Yanık, yeni kitabıyla okura yolu edebiyat ve sanattan, Stalin ve Hitler’den, Bakü ve Leningrad’dan geçen bir hikâye anlatıyor.

İslam Düşüncesinde Demokrasi İnsan Hakları ve Hukuk

cabiri 10cm
cabiri 10cm

Çağımızın önemli düşünürlerinden Muhammed Âbid el-Câbirî, bu derinlikli kitabında İslam, demokrasi, insan hakları, hukuk ve iktidar kavramlarını derinlemesine araştırıp tartışıyor. Üstelik olabildiğince cesur ve kaynaklara bağlı kalarak yapıyor bunu. Tam da bu nedenle sadece bugüne değil, geleceğe de bir perspektif sunuyor. Muhammed Âbid el-Câbirî’nin bu kitabı, dünyaya yayılmış önyargıları yıkıyor ve kendine özgü net öneriler toplamı sunuyor.

Türk Halk Bilmeceleri

HALK BILMECELERI D
HALK BILMECELERI D

Folklor derleme ve araştırmaları yapan, daha çok masallarla ilgili çalışmalarıyla tanınan Naki Tezel’in Türk Halk Bilmeceleri adlı eseri Alfa Yayınları’ndan çıktı. Özellikle eski yıllarda çok yaygın bir halk eğlencesi vardı: Bilmece söylemek, bilmece çözmek… Çeşitli nedenlerle unutulmaya yüz tutan 1730 bilmece, Türk Halk Bilmeceleri adlı kitapta toplanıyor. Nihayet bir çeşit zekâ alıştırması hizmet eden ve insanı dikkat harcamaya, çıkarım yapmaya yönelten, aynı zamanda eğlence konusu olan bilmecelerimizin eğitici ve sosyal rollerini  unutmamak gerekir.

———-

SAHNE

Amadeus

amadeus
amadeus

Peter Shaffer tarafından kaleme alınan, dünya müzik tarihinin unutulmaz bestecileri Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin eşsiz hikayesi AMADEUS Uniq Hall’de sahneleniyor. Usta yönetmen Işıl Kasapoğlu rejisiyle Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertaiment iş birliği ile tiyatroseverlerle buluşan oyunun başrollerini Selçuk Yöntem (Antonio Salieri), Okan Bayülgen (Wolfgang Amadeus Mozart) ve Özlem Öçalmaz’ın (Costanze) paylaşıyor. Güçlü oyuncu kadrosu, 14 kişilik koro ve 11 kişilik canlı orkestradan oluşan 45 kişilik dev ekibiyle sezonun en çok ses getirecek prodüksiyonlarından birisi olan Amadeus, seyircisiyle Mart ve Nisan aylarında da buluşmaya devam ediyor.

Elektronika

Elektronika
Elektronika

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin modern dans proje grubu MDTistanbul’un geçtiğimiz sezon prömiyerini gerçekleştirdiği, İstanbul sahnelerinin en dinamik işlerinden “ELEKTRONİKA”, Zorlu PSM’de seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. 2018-2019 sezonunda büyük ses getiren ve dolu salonlara oynayan ELEKTRONİKA, Zorlu PSM’de 11 Mart 2020 tarihinde sahne alacak. ELEKTRONİKA’da yer alan 3 eseri MDTistanbul’un 24 dansçısı sahneliyor.

DAMDAKİ KEMANCI

Sahneye konduğu ilk günden itibaren tiyatro severlerin yoğun ilgisi ile sahnelenmeye devam eden, iki sezondur kapalı gişe olarak seyircinin karşısına çıkan, tarihin en sevilen müzikallerinden Damdaki Kemancı, üçüncü sezonunda da Zorlu PSM’de tiyatroseverleri selamlamaya devam ediyor. 25 – 26 Mart ve 1-2-24 Nisan tarihlerinde sergilenecek olan müzikalin biletileri passo.com.tr adresinden satın alınabilir.

———-

SERGİ

Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos

sagalassos
sagalassos

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” sergisine ev sahipliği yapıyor. Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Beyoğlu’nda bulunan binasının üç katına yayılan sergi, Torosların güney yamacında kurulu Sagalassos antik kentini ve Pisidia Bölgesi’nin tarihini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Türkiye’de son yıllarda hazırlanan en kapsamlı arkeoloji projesi olan “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos”, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Belçika KU Leuven Üniversitesi’nin desteklediği Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi işbirliğiyle hazırlandı. Burdur Arkeoloji Müzesi’nden getirilen 368 eserin yer aldığı sergi, 28 Mayıs 2020 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

SEYAHATNAMEDEN

Reha Yalnizcik
Reha Yalnizcik

40. sanat yılını 7 Mart– 24 Mart 2020 tarihleri arasında Galeri Diani’de kutlayacak olan sanatçı Reha Yalnızcık, “SEYAHATNAMEDEN – Yolculuklardan Çeşitli Tadlar, Pullar ve Kartpostallar” temalı sergisi ile sanatseverlerle buluşacak. Sanatçı Reha Yalnızcık’ın,7 Mart– 24 Mart 2020 tarihleri arasında Galeri Diani’de açtığı “Seyahatname’den – Yolculuklarda Çeşitli Tadlar, Pullar ve Kartpostallar” temalı sergisinde, düşünce dünyasında çıktığı yolculukların uğrak yerlerinden farklı farklı noktalara bakışlar, çeşitli tadlar, pullar ve kartpostallar yer almakta.

KYBELE

Trump Alışveriş Merkezi’nde yer alan Trump Art Gallery, 8 Mart kapsamında kadının farklı özelliklerine odaklanan ‘KYBELE’ adlı karma sergisini, 1-31 Mart tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturacak. ‘KYBELE’ karma sergisinde; Aslı Ekim, Aylin Örücü, Büşra Ürer, Çiğdem Boztaş, Dilara Çakal, Erdi Korkmaz, Esen Murat Güler, Flaneurbabel, Gizem Altun, Gökhan Gümülcine, İrem Hakyemez, Mehmet Babat, Meltem Karakuyu, Murat Turan, Nazlı Işık, Olca Düzgün, Özlem Gedizlioğlu, Seren Ceren Asyalı, Sonia Ruskov, Suna Doğruyol, Suna Tüfekçibaşı, Sümeyye Aydemir, Şinasi Göktürkler, Turan Büyükkahraman ve Ümit Gündoğ olmak üzere 25 sanatçı eserleriyle yer alıyor.

Gözde Nur Bayar

İstanbul Aydın Üniversitesi Türl Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olan Gözde Nur Bayar, aynı zamanda stil editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın