Balığı Mevsimine Göre Tüketmeli!

Besin değeri oldukça yüksek, vitamin ve mineral açıdan zengin olan balığın, özellikle de balık yağının kalp hastalıklarından psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok hastalığa iyi geldiği kesin bir gerçek… Hele ki kış aylarının en vazgeçilmez besinlerinden olan balığı bolca tüketmek sağlık ve direnç açısından size oldukça katkı sağlayacaktır.

BALIK HANGİ AYLARDA TÜKETİLMELİ?

Biliyorsunuz ki kış geldi mi hastalıklar da peşini bırakmıyor birde vücut direnci düşük olan bir bireyseniz bu konudaki önerilerimizi dikkate almanız da fayda var. Balıkta buluna Omega-3 zihin sağlınızı, kanser ve kalp krizi riski gibi birçok hastalığa kalkan gibi bizi koruması en önemli sebepler arasında yer alıyor diyebiliriz. Bu yüzden hangi balıkların mevsim ve ayda tüketilmesi gerektiğini öğrenmeli ve planınızı buna göre yapmalısınız.

KALP DOSTU OMEGA 3

Kalp hastalıkları riski en az nerde görülür diye bakıldığında geleneksel yaşam tarzlarını hiç bozmadan günümüze kadar gelen Eskimoların bu konuda fazlasıyla sağlıklı oldukları anlaşılmış. Bunun nedenlerinden birisi de bol miktarda balık yani Omega-3 takviyesi yapmalarından kaynaklanmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bunu kanıtlayacak potansiyelde…

ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTIYOR!

Haftada bir balık tüketimi beyni daha sağlam ve zinde tutmayı sağlıyor. Gelişim çağındaki çocuklar için de kullanılan balık yağı daha zinde ve açık bir beyinle, sağlıklı büyümeye katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre haşlanmış ya da fırında balık tüketenlerin zihnindeki öğrenme ve hatırlama merkezinin güçlendiği de görülmüş.

 SAÇ VE DERİYİ GÜZELLEŞTİRİR

Hem sağlıklı hem de genç kalmak için balık tüketimini kendinize şart koşmalısınız. Balık derinin daha iyi beslenmesini ve parlamasını sağlar. Yapılan çalışmalar balık ve balık yağının sedef hastalığına etki edebileceğini de gösteriyor.

  • Cildin yağ dengesini ayarlar
  • Cildin hidrasyonunu dengeler
  • Saç diplerindeki kuruluğu, cildin erken yaşlanmasını ve akneyi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca Omega-3 cildinizi güneşin zararlı ışınlarından korur.

DEPRESYONU YENİN!

Araştırmalara göre doğru mevsimde tüketilen balık; panik atak, depresyon gibi hastalıklar için de oldukça güçlü bir tedavi yöntemi olarak görülmüş. İçinde bulunan Omega-3 vücudun direncini arttırarak daha sağlıklı ve güçlü bir zihin akışı oluşturmasına fayda sağlar.

KEMİK ERİMESİNE BİREBİR

Küçük balıklarda bulunan kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlar. Özellikle menopoz dönemindeki bayanların balık tüketmeleri oldukça önemlidir.

Balık hem lezzetli hem sağlıklı hem de bol vitaminli ve vücut için gerekli olan Omega-3’ü karşılaması açısından oldukça önemli. Mevsimine göre balıkların değişiklik göstereceği unutulmamalı. Bu yüzden her ay aynı balık tüketimi yapmanızın pek de mantıklı olmadığını söylemeliyiz. Her balığın yağlandığı bir ay bulunur, bu da balıktan alacağınız faydayı ve  lezzetini etkiler.

 

Berika Yıldırım

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın