Çağdaş İslami Moda Sergisi Kapılarını Açılıyor

San Fransisco De Young Museum Güzel Sanatlar Müzesi’nde yeni bir sergi heyecanı var. 2018 sonbaharında görücüye çıkacak olan İslami moda hakkındaki kapsamlı serginin başlığı “Contemporary Muslim Fashions” olarak belirlendi ve altı ay boyunca ziyaretçilere açık olması planlandı. Müzenin yeni direktörü Max Hollein sergiyi düşünsel çocuğu olarak adlandırıyor ve 2016’da görevi devraldığından beri ilk büyük işi olacak sergisi için çok heyecanlı olduğunu belirtiyor. Eylül’ün 22’sinde açılacak olan sergi 6 Ocak ’a kadar gezilebilecek.

Sergi dünyanın her yerinden kıyafetler ve stiller üzerine odaklanacak; özellikle Iman Aldebe, Hussein Chalayan, Dolce&Gabbana gibi Müslüman ve Avrupalı tasarımcıların başörtüsü yorumları sergide yer alacak.

Bu esnada, serginin bir diğer bölümü İslami ilhamla tasarlanmış sokak modası ve giyimine odaklanacak. Bunların arasında Nike Hijab gibi yenilikçi ve ödül kazanmış örtüler ve polarize burkini gibi alternatif yorumlar var. Başka bir bölüm ise geleneksel Müslüman kıyafetlerinin tarihi bir bağlamda sergilenmesine ayrılmış durumda.

Basın açıklamasında Hollein:”Müslüman kadınlar arasında moda anlayışı olmadığını düşünenler var, ama bu elbette gerçek değil, aksine modern, hayat dolu ve sıra dışı moda görünümleri özellikle Müslüman demografinin yoğun olduğu ülkelerde sıradan manzaralar.” Müzenin direktörü ve CEO’su sergini amacının Müslüman kadınlara dair ön yargı ve streotiplere karşı durmak ve Müslüman kadınların kendilerini moda aracılığıyla ifade edebildiklerini göstererek kültürlerarası iletişimi kuvvetlendirmek, anlayış ve ilgiyi tesis etmek olduğunu söyledi. “Contemporary Muslim Fashions” aslında çok geç kalınmış ve ihtiyaç duyulan bir keşif, bu çok yönlü konunun müzelerce daha derinlemesine ele alınması gerekiyor. Bu sergi, önde gelen moda sergileri arasında öne çıkıyor ve aslında politik, sosyal ve kültürel yanlış anlamalarımıza ışık tutarak kendini aşan bir misyon üstleniyor” diye ekliyor Hollein.

Heyecanla beklenen sergide Oscar De La Renta’nın Ramazan ve Bayram kaftanlarından Fransız-Cezayirli tasarımcı Faiza Bouguessa’nın yüksek moda feracelerine geniş bir skalada parçalar bulunabilir. Mashael Alrajhi ve Wadha Al Hajri de yüksek katılımlı sergide işlerini görebileceğiniz yöresel tasarımcılar arasında. Serginin dikkate değer bir diğer kısmı ise fotoğraf sanatına ve filme ayrılmış olan ve aralarında Wesaam Al-Badry, Rania Matar, ve Shirin Neshat gibi sosyal duyarlılığıyla bilinen sanatçıların önemli işleri de var. Jill D’Alessandro’nun küratörlüğünü yaptığı kısımda ise kostüm ve tekstil sanatlarına ait parçalar yer alacak.

‘Muhafazakar Moda’ koleksiyonları bir bir ele geçirmeye başlamışken dini bir moda koleksiyonu doğru zamanlamayı tutturmuş gibi görünüyor. Yakın zamanlarda podyumlar klasik başörtüsünün farklı yorumlarıyla renklenmeye başladı, Marc Jacobs’un 2018 koleksiyonundaki yer çekimine direnen türbanlarından Jean Paul Gaultier’in 2017 sonbaharında modellerin omuzlarından saldığı işlemeli örtülere podyumlar bizi heyecanlandırıyor.

2018 sonbaharında Alexander Wang, Calvin Klein, Versace, Lanvin, Dior, Chanel, ve Balenciaga’nın aralarında bulunduğu önde gelen moda evleri podyumlarında baş örtüsünde yer verdiler. Gucci’nin hatırda kalan çene altında düğümlenmiş rengarenk örtüleri 2018 sonbaharına damga vurmuştu. Hatta bir model mücevherlerle süslenmiş nikab benzeri bir örtüyle yüzünü dahi kapatan bir stylingle podyuma çıkmıştı. Bu arada Paris’te LVMH ödüllü Marine La Serre İslam kültüründe de kullanılan yarım ay amblemli tesettür kıyafetiyle sahneye çıkmıştı.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak