Clara Seren Amram: “Sağlıklı yaşamak bir seçim ve o seçim bizim elimizde”

Holistik Sağlıklı Yaşam Danışmanı, Hukukçu, Hümanist ve Yazar Clara Seren Amram, sağlıklı yaşam kavramının Türkiye’deki ilk öncülerinden biri. Kurucusu olduğu Clarita’s Way (Clarita’nın Yolu) felsefesi doğrultusunda sağlıklı beslenme ve iyi yaşam üzerine “Sağlık ve Lezzet Dolu Bir Yaşam”, “Sağlıklı Yemekler, Mutlu Çocuklar” ve “Gökkuşağından Lezzetler” adlı üç kitap yayımlayan Clara Seren Amram şimdilerde yeni kitabı üzerine çalışıyor.

İrem Uluerciyes

Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Holistik sağlıklı yaşam danışmanı, hukukçu, hümanist ve yazarım. Clarita’s Way (Clarita’nın Yolu) felsefesinin kurucusuyum. Kendimi Peru’da doğan, Venezuela’da büyüyen, Türk köklerine kaderle dönen çok kültürlü bir dünya vatandaşı olarak görüyorum.

Aslında her şeyden önce doğanın bir parçasıyım. Doğayla ve diğer tüm canlılarla birlikte uyum içinde yaşamamız gerektiğini vurguluyorum. Annelik mucizesini kızım ve oğlum ile yaşıyorum. Onları büyütürken çok şey öğrendim ve halen öğreniyorum. Evliyim ve eşim de benim en önemli ilham ve destek kaynaklarımdan. Ailem, çocuklarım, yakın çevrem ile her gün kendimi daha çok geliştiriyor, öğreniyor ve bu öğrendiklerimi başta onlar olmak üzere yararlanmak isteyen herkesle paylaşmayı arzu ediyorum.

Pandemi süreci ve yeni normalle birlikte daha da önem kazanan kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılabilir?

Öncelikle beden, ruh ve zihin sağlığımızı koruyup, dengede tutmalıyız. Hayat bazen zorlu bir yolculuk halini alabilir. Bu yolculukta sıkıntı çektiğimiz zamanlar olabilir. İşte o anlarda gerekli güç daima içimizdedir. Bize verilen bedenimizi sevmeli ve onurlandırmalıyız. Bizim elimizdeki hediyeler hem kendimize, hem sevenlerimize en iyi şekilde kullanmak üzere verildi. Sağlıklı yaşamak, mutlu, stresten uzak, umutlu, sevgi ve saygıyla örülü, dopdolu bir hayat sürmektir. Sağlıklı yaşamak bir seçimdir ve o seçim bizim elimizdedir. Sağlıklı olmak bir zenginliktir. Sağlıklı olmak fiziksel, ruhsal ve mental bütünlüğü oluşturarak, dengede kalabilmektir. Sağlıkta ve dengede kalabilmeyi alışkanlık haline getirmeli ve ailemize, çocuklarımıza, sevdiklerimize iyi birer örnek olup, onlarla sevgiyle paylaşmayı sağlamalıyız.

Pandemi süreci ve yeni normalle birlikte doğa ve doğayla baş başa olmanın, doğadan ilham almanın önemi daha da iyi anlaşıldı. Tabi ki tedbirleri almak uzmanların getirdiği yönlendirme ve uyarıları dinlemek çok önemliydi.

En büyük ilham kaynağım olan tabiat ile baş başa kalmak bana çok iyi geldi. Bahçe işlerini yaptım, yeni meyve ve sebzeler diktim. Olanları daha verimli hale getirmek için çalıştım. Doğa ona gösterdiğiniz özene mucizevi bir şekilde karşılık veriyor. Size son derece cömert bir şekilde hediyelerini sunuyor. Sağlıklı ve çok lezzetli tariflerimden yapıp, onları sevdiklerimle paylaşmayı da büyük bir keyifle sürdürdüm.

BEDENİNİ SEV VE ONURLANDIR

Danışanlarıma pozitif bakış açılarını korumaları, doğanın şifalandırıcı ve arındırıcı etkisinden yararlanmaları konusunda yönlendirdim. Onları sevdikleri şeyi, keyifle yapmaları, iç huzurlarını yüksek tutmaları konusunda motive ettim.

Her birimizin kitaplara konu olacak deneyimler yaşadığına dikkat çekerek, sadece fiziksel sağlığın değil, ruh sağlığının da korunmasının önemi üzerinde durdum. Normal yaşantımızdaki beslenme, uyku, egzersiz, kitap okuma vb gibi rutinlerimiz nasılsa önceden yaptığımız saatlerde ve biçimlerde bunları yapmaya devam etmemiz gerektiğini, egzersizi mutlaka gündelik hayatımızın bir parçası haline getirmemizi, hobilerimizi yapmaya devam etmemizi, eğer yoksa da mutlaka kendimize bir hobi edinmemizin o süreçte daha da önemli olduğunu aktardım.

Kendi kişisel bakımlarını ihmal etmemelerini, kendimize özen göstermemiz gerektiğini özellikle vurguladım. Uzun zamandır yapmayı hedefledikleri bir aktiviteyi yapabileceklerini, bunu fırsata çevirerek öğrenmeyi istediğimiz bir konuda kendimizi geliştirebileceğimizi hatırlattım. O dönemleri bir tehdit olarak değil, yapmayı istediğimiz ya da ertelediğimiz şeyleri yapmamıza, sevdiklerimizle daha fazla vakit geçirmemize fırsat olabilecek zamanlar olarak görmeye çalışırsak hem ruh, hem de fiziksel sağlığımızı daha iyi koruyabileceğimizi anımsattım.

Kurucusu olduğum Clarita’s Way (Clarita’nın Yolu) felsefesi kişilere iyi geldikçe, onların mutluluğu çevrelerindeki kişilere de geçtikçe ve bu bir kelebek etkisi gibi arttıkça ben de daha fazla kişiye dokunabilmek adına yazdım. Yeni kitabımı bu süreçte bitirdim. Yeni projeler üzerinde çalıştım ve sosyal medyada daha çok paylaşım yapma fırsatı buldum.

Hayattaki mottolarım olan “Bedenini sev ve onurlandır” cümlesini de burada tekrarlamak isterim. Çünkü bedenini sevip, onurlandırırsan çevrene de iyilik, sağlık verebilirsin İnsan önce kendisini sevmeli, onurlandırmalı. Dışarıda arayan göremiyor, her şey içimizdedir.

ÇOCUKLARLA MUTFAĞA GİRELİM

 

Çocukları sağlıklı beslenmeye, sebzelere-meyvelere yönlendirmek için neler yapılabilir?

Çocukları sağlıklı beslenmeye, sebzelere-meyvelere yönlendirmek 5 maddede mümkün:

 

  • Ebeveynler çocuklarına sağlıklı beslenme konusunda örnek olmalıdır. Unutmayalım ki, çocuklarımız bizleri taklit ederler. Öncelikle biz sağlıklı besleneceğiz ki, onlar da bizi izleyip, bizim yaptığımızı uygulasınlar. Evimizde ve hayatımızın her anında sağlıklı beslenme ana ilkemiz olmalıdır.

 

  • Sağlıklı yeme alışkanlığı kazandırmak için, çocukların hayal gücünü kullanın. Ispanağın faydalarını anlatırken hayal gücünü de çalıştıracak şekilde onun anlayabileceği ve zihninde canlandırabileceği ifadelere yer verin.

 

  • Tabakları çocuklarımızın seveceği şekillerde, keyifli sunumlarda hazırlayabiliriz. Örneğin ıspanak bir küçük kızın saçlarına dönüştürülebilir. Salatalıktan gözler yapılabilir… Böylelikle sağlıklı bir yemek, lezzetli ve eğlenceli dokunuşlarla çocukların bayılacağı bir hale getirilebilir.

 

  • Onların sağlıklı beslenme konusunda bilinç sahibi olmaları, bilinçli yetişmeleri için hikayeler, masallar anlatın. Sevdiği hikayelerin, masalların arasında besinlerin faydalarına, hangi sebzenin, hangi meyvenin neye iyi geldiğine de yer açın. Çocuklarımızı yetiştirirken doğanın, doğallığın, sağlığın önemini eğlenceli bir şekilde anlatalım. Oyunlar, hikayeler ile onların anlayacağı ve seveceği bir dil geliştirelim. Unutmayın; Ağaç yaşken eğilir.

 

  • Çocuklarla mutfağa girelim. Çocuklarımızı küçüklükten itibaren mutfağa sokacağız ki, doğal ve dengeli beslenmenin önemini onlara eğlenceli bir şekilde aktaralım. Bu aynı zamanda kendilerine yetebilmelerini öğrenmeleri bakımından da önemlidir. Mutfağa erken yaşta girmeleri ayrıca çocuklarımızın el becerilerinin gelişmesine, özgüvenlerinin artmasına, hayal güçlerini kullanmalarına ve sosyalleşmelerine de yardımcı oluyor. Tabi ki burada yaş gruplarına göre gereken önlemleri almak, en ufak bir kazanın bile olmamasını sağlamak çok önemlidir. Yemeklerimizi hazırlarken çocuklarımızı da mutfağa sokalım, yaratıcılığın hazzını almalarını sağlayalım.

Çocuk beslenmesinde dengeli beslenmenin önemi nedir? 

Kuşkusuz ki, her yaşın ayrı bir beslenme gereksinimi vardır. Bununla beraber alınabilecek çeşitli vitaminlerin dengeli bir ölçüde olması gerekir. Özellikle çocukların erken yaşlarda dengeli ve sağlıklı beslenmeye başlaması ve çocuklara dengeli beslenmenin öneminin anlatılması gerekir. Kemik gelişimi için temel mineralleri sunan yeterli kalsiyum, özellikle küçük yaşlarda bağışıklı sistemlerini güçlü tutmak için vitamin, bedenlerini inşa etmek, onarmak, güçlendirmek, enerji vermek, büyümelerini hızlandırmak için yeterli protein, enerji almaları, aktif, mutlu, sağlıklı olmaları için yaş gruplarına ve bedenlerine uygun şekilde limitli karbonhidratı sağlamalıyız. Herkesin her yaşın sağlığında önemli bir yer tutan dengeli beslenme kavramı çocuk beslenmesinde daha da önem kazanır ve küçük yaştan yarının büyüklerine öğretilmesi gerekmektedir.

 

@claritasway

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın