DASH Diyeti Nedir: DASH Diyeti Nasıl Yapılır?

DASH Diyeti Kilo Verdirir mi?

DASH Diyeti medikal ilaçlar almadan, sağlıklı beslenme planları yaparak tansiyonu düşürmeye yardımcı olan bir diyet şeklidir. Kolestrolü düşürdüğü ve insülin duyarlılığını dengelediği kanıtlanmış bir diyet çeşidir. Ayrıca kilo vermede de oldukça etkili olduğu görülmüştür. National Institutes of Health’in yaptığı araştırmalarda DASH diyetinin belli tip kanserleri, kalp rahatsızlıklarını, şeker hastalığını, kalp yetmezliğini, felçleri ve böbrek taşını ciddi oranda azalttığı ortaya çıkmıştır. Aynı kurum DASH diyetini 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında en iyi diyet olarak seçmiştir.

DASH Diyeti Nedir (Açılımı) ?

Özünde yüksek lifli ve orta-düşük yağlı besinleri içinde barındıran bir yeme planı şeklidir. Dash diyeti yapanların meyvelerden, sebzelerden ve düşük yağlı ya da yağı alınmış süt ürünlerinden oluşan zengin menüleri vardır. Ancak bu diyetin güzelliklerinden biri de et ve et ürünlerinden tamamen vazgeçmek zorunda kalmamanızdır. Yağsız et, balık, beyaz et, tüm tahıl çeşitleri, kuruyemişler ve fasülye ailesi de bu diyetin içerdiği menülerdendir. Bu diyetin bu kadar benimsenmesinin sebeplerinden biri insanların çok büyük bir çoğunluğunun yeme tercihlerini ve damak tatlarındaki beklentileri karşılıyor olmasındandır. Dash diyeti ilk tasarlanırken amacı sadece tansiyonu düşürmekti ancak şimdi kilo vermek için de geliştirilen bir diyetle karşılaşıyoruz. Aşağıya sizin için iki türlü diyetten de birer örnek yazıyoruz.

Tansiyon İçin DASH Diyeti

Orijinal Dash diyeti olan bu programda her yemek ve atıştırmalıklar protein içermesine dikkat edilerek öğünler arası halsizlik duymamanızı amaçlamıştır. Yemekler 1200, 1600 ve 2000 kalori olacak şekilde ayarlanır. Birkaç adet öğün örneği için yazımızı okumaya devam edin.

KAHVALTI

Elmalı yulaf ezmesi

Light veya yağsız yoğurt

Reçel sürülmüş buğday ekmeği

Ananas veya portakal suyu

ÖĞLE YEMEĞİ

Yarım ekmek

Tavuk salatası

Havuç

Yağsız Yoğurt

AKŞAM YEMEĞİ

Fırınlanmış tavuk göğsü

Kuşkonmaz

Balsamik sirke sosu ile domates ve ıspanak salatası

Fırınlanmış patates

Yoğurta karıştırılmış elma parçaları

*Kivi, badem, şeftali, light peynir gibi atıştırmalıklarla da destekleyebilirsiniz.

Kilo Vermek İçin DASH Diyeti

Bu diyet programının geliştirilme amacı bu diyeti yapmak isteyen insanlara düşük kalorili sebzeler ve proteinli yiyecekler yeme alışkanlığı kazandırmaktır. Meyveler, süt ürünleri, dash diyetikuruyemişler, fasülye çeşitleri ve sağlıklı yaşamı takviye edici tahıllı gıdalar bu programın önemli menülerindendir. Kilo vermek için yapılan dash diyetinde iki aşama vardır. Birincisi hızlı ve sağlıklı şekilde kilo vermek, ikincisi ise verilen kiloları korumak için zengin menüler içeren sağlıklı yeme alışkanlığı edinmek. Aşağıya birinci aşama için örnek bir diyet programı yazıyoruz.

KAHVALTI

Omlet

Domates suyu (düşük sodyumlu olması tercih sebebi)

ÖĞLE YEMEĞİ

Peynir sarma hindi salamı

Bezelye

Lahana

Şekersiz jöle

AKŞAM YEMEĞİ

Fırınlanmış hindi

İtalyan soslu çoban salatası

Sotelenmiş havuç ve soğan

Şekersiz jöle

*Atıştırmalıklar üzüm, domates, light peynir, havuç ve avokado içerebilir.

Daha sağlıklı ve fit bir yaşam tarzı arayan herhangi biri için çok uygun bir seçenektir dash diyeti. Herkes için lezzet ve menü bulunabilir. Orijinal ve kilo verme diyetine ilave olarak tamamen vejetaryan menülü olan dash diyeti de mevcuttur.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın