Dişler Neden Sararır? Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Sararan dişleriniz ile başınız dertte mi, “Ne yaparsam yapayım dişlerim beyaz gözükmüyor” mu diyorsunuz, öyleyse diş  beyazlatma yöntemleri hakkında hazırlamış olduğumuz bu içerik tam size göre…

Dişlerimiz yüzümüzün en önemli kısımlarından biridir. Sararmış dişler bakımsız ve rahatsız edici bir görünüm verdiği için kişide rahatsızlık hissi uyandırır. Herkes beyaz ve parlayan dişlerle güzel bir gülüşe sahip olmak ister. Fakat yediğimiz içtiğimiz bazı yiyecek ve içeceklerden dişlerimiz sararabilir.

Dişler Neden Sararır?

Dişlerin sararması, genellikle ağız hijyeninin tam olarak sağlanamadığı durumlarda yiyeceklerin ve içeceklerin diş üzerinde bir plaka oluşturması durumu olarak tanımlanabilir.

Sararmış dişlerin en büyük nedenlerinden birisi yoğun sigara ve tütün kullanımıdır. Dişlere yeterli bakımın yapılmaması ve düzenli fırçalanmaması sonucu diş üzerinde oluşan plak tabakası diş renginin sararmasına neden olur. Asitli içecekler, içeriğinde asit barındıran tatlandırılmış doğal olmayan içecekler diş minelerine zarar verir ve renk deformasyonunu tetikler.

Diş Beyazlatma Yöntemleri!

Çok zor olmayan doğal diş beyazlatma yöntemleri bulunuyor. Bunları evde kendiniz çok rahat bir şekilde yapıp, düzenli uygulamada etkilerini görebilirsiniz. Sizler için birkaç diş beyazlatma yöntemini aşağıda derledik.

Kabartma Tozu ve Limon ile Diş Beyazlatma

  • Bir kaba kabartma tozunu koyun.
  • Yarım limon suyunu kaba ekleyin.

Hazırlamış olduğunuz karışımı karıştırdıktan sonra ihtiyacınız kadarını fırçanızın üstüne alın. Bir dakika boyunca dişlerinizi bu karışımla fırçalayın. Fırçalama işleminiz bittikten sonra dişlerinizi yıkayın.

Kabartma Tozu ve Hindistan Cevizi Yağı ile Diş Beyazlatma  

  • Bir kaseye bir çay kaşığı kabartma tozu koyun.
  • Bir çay kaşığından daha az Hindistan cevizi yağını üzerine ekleyin.

Karışımınız macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Yeni bir diş fırçası yardımıyla dişlerinizi bir dakika boyunca fırçalayın. Fırçalama işleminin ardından ağzınızı iyice durulayın. Bu karışımı haftada iki kez kullanmanızı öneriyoruz.

Karbonat ile Diş Beyazlatma

Fırçanızı karbonata batırarak bütün fırçanızın karbonat ile dolmasını sağlayın. Daha sonra dişlerinizi fırçalayın. Fırçalama işleminizin iki dakikayı geçmemesine özen gösterin. Karbonat aşındırıcı özelliğiyle bilinir, dişlerinizi aşındırmamasına dikkat edin. Haftada iki kez kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Karbonat ve Limon ile Diş Beyazlatma

  • Bir kapa yarım tatlı kaşığı karbonatı koyun.
  • Birkaç damla limon sıkın.

Karışımı macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Hazırladığınız macunu fırçanıza sürerek dişlerinizi fırçalayın. Lekeleriniz bazı dişlerinizde bulunuyorsa, sadece lekeli dişlerinize de uygulayabilirsiniz. Fırçalama işleminiz bittikten sonra iki dakika bekleyin ve dişlerinizi temizleyin.

Karbonat Tuz ve Elma Sirkesi ile Diş Beyazlatma

  • Bir çay kaşığı karbonat,
  • Bir çay kaşığı tuz,
  • Bir çay kaşığı elma sirkesi.

Bu üç maddeyi karıştıralım ve macun haline getirelim. Yeni bir diş fırçasıyla dişlerinizi fırçalayın. Fırçalama işleminizin ardından dişlerinizi temizleyin.

Çilek ile Diş Beyazlatma

3 adet büyük boy çileği bir kapta ezin. Ezdiğiniz çilekleri diş fırçanıza alarak dişlerinizi fırçalayın. Bir dakikalık fırçama işleminin ardından 4-5 dakika ağzınızda bekletin. Bunun nedeni ise çileğin içinde bulunan zorlanmaları yok eden ve plak oluşumunu önleyen malik asittir. Bunu haftada bir kez kullanmanızı öneriyoruz.

Muz Kabuğu ile Diş Beyazlatma

Muz potasyum, magnezyum ve manganez miktarı bakımından çok zengindir. Bu yüzden diş beyazlatmak için muz kabuğunu kullanabilirsiniz. Yediğiniz bir muzun kabuğuyla dişlerinizi ovun. Bu işlemi iki dakika boyunca yapın. Daha sonra dişlerinizi temiz bir fırçayla fırçalayarak dişlerinizi muzdan arındırın. Etkisini göreceksiniz.

Gliserin ile Diş Beyazlatma

Gliserin antibakteriyel özelliğiyle bilinir. Hem dişlerinizi beyazlatacak hem de ağzınızdaki mikropları öldürerek çürümeye karşı bir savunma oluşturacaktır. Yapmanız gereken tek şey dişlerinizi fırçaladıktan sonra birkaç damla gliserin ile dişlerinizi ovmak.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın