Diyabet Dost Mudur, Düşman Mıdır?

Diyabet; halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen, vücuttaki insülinin eksikliğinden veya yokluğundan kaynaklanan bir hastalıktır.

Çocukluk çağı, yetişkinlik çağı ve gebelik diyabeti gibi farklı tipleri vardır. Bireyleri her yaşta ve hayatının her anında yakalayabilen diyabet; onu yönetmeyi bilenlerle dost, yönetmeyi bilemeyenler ile düşman olur.

Diyabeti Nasıl Yöneteceğiz?

Diyabet yönetiminin dört ana unsuru vardır. Bunlar; egzersiz, beslenme, eğitim ve ilaç tedavisidir. Bu unsurları dört ayaklı bir masaya benzetebiliriz. Masanın bir ayağı olmaz ise o masa ayakta kalamaz ve devrilir. İşte diyabetin yönetiminde de bu dört unsurdan bir tanesi olmaz ise diyabet ayakta kalamaz ve yıkılır.

Diyabeti yönetebilmek ve masayı ayakta tutmak için bu dört unsuru yerine getirmemiz gerekir. Kolayca bu dört unsuru örneklendirmek gerekir ise;

  • Haftanın en az 2 günü 20-30 dakikalık yürüyüş, bisiklet sürmek, yüzme gibi egzersizleri yapmak,
  • Kilo ve beslenme kontrolü için diyetisyene danışmak,
  • Diyabet hemşiresinden birincil eğitimleri tamamlamak ve sonrasında diyabet ile ilgili seminerlere katılmak,
  • Dergi ve yazılar okuma,
  • Düzenli hekim kontrolünü ve ilaç tedavisini aksatmadan devam ettirmek.

Ayrıca tüm bunların yanında diyabetlilerin rutin göz muayeneleri, ayak muayeneleri ve böbrek muayeneleri de yapılır. Devamlı takipli oldukları bir klinikleri vardır. Diyabetliler de bu şekilde kendilerindeki diyabeti yönetmeyi öğrenirler. Ve uzun yıllar diyabet vücutlarına zarar vermeden kendileri ile dost bir şekilde yaşayarak diyabetlilere sağlıklı bir yaşam sunar.

Eğer bunun tam tersi diyabeti dikkate almayıp kontrollerimizi aksatıp, beslenmemize dikkat etmeyip, ilaç tedavimizi yarıda bırakırsak ve diyabet hakkında eğitimlerimizi tamamlamaz isek diyabet bize düşman olur ve vücutta geri dönüşü olamayan hasarlar bırakabilir. Yani diyabetin dostluğunu mu kazanmak istiyoruz yoksa düşmanlığını mı bunu iyi ayırt edip, adımlarımızı o yönde atmamız gerekir.

Ve tabi ki en önemli noktalardan biri de diyabet ile barışık olmak. Ona küsmemek ve onu kabullenmek. Çünkü biliyoruz ki onunla ne kadar barışık olup kabullenir isek diyabette bize o kadar dostça yaklaşacak ve bizi olumlu yönde etkileyecek. Diyabetle dost olduğumuz ve onunla barışık oluğumuz daha sağlıklı günlere…

Ümran SEVER

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak