Doğru El Yıkama Teknikleri Nelerdir? Eller Nasıl Yıkanmalı?

Sağlıklı bir ortam oluşturularak hastalıklardan korunmak için el hijyeni yani ellerin yıkanması bu noktada en çok dikkat edilmesi geren unsurlar arasındadır. Gün boyunca ellerimiz her yere dokunur ve ağız, burun ve göz gibi noktalarla temas etmesi halinde virüs ve bakteriler vücudumuza girebilir.  Doğru el yıkama teknikleri ile ellerimizi sık sık yıkayarak virüs ve bakterilerden korunabiliriz. El yıkama oldukça basit ve herkes tarafından uygulanan bir yöntem olsa da etkileri sanıldığından daha da büyüktür.

Doğru El Yıkama Tekniği

  • Ellerinizi en az 20 saniye ovalayarak sabunla yıkayın.

Ellerimizi yıkarken en sık yaptığımız ancak yapmamız gereken hatalardan biri yıkama süresinin kısa tutulmasıdır. Yıkama süresinin kısa tutulması nedeniyle mikroplar ellerden yeterince temizlenemeyebilir.  Ellerinizin bilek, avuç içi, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri de dahil olmak üzere en az 20 saniye kuvvetlice ovalayın.

  • Sabunu iyice köpürterek yıkayın.

El yıkarken su ve sabunun az veya çok kullanılmaması yeterli olduğu kadarının kullanılması gerekir. Az kullanılması halinde mikroplar elden yeterince uzaklaştırılamamasından dolayı zararlı mikroorganizmaların yayılmalarına katkıda bulunuyor.

  • Sıcak su yeterli değildir.

Mikropların öldürülmesinde sadece sıcak su tek başına yeterli değildir. Sıcak suyun veya ılık suyun yanı sıra sabunun da kullanılmalıdır. Çok sıcak su ile ellerin yıkanılması halinde eller tahriş olabileceği gibi mikroorganizma girişine zemin hazırlıyor. Dolayısıyla eller bilek, avuç içi, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri de dahil olmak üzere sabunla iyice ovalanarak yıkanmalıdır.

  • Katı sabun mikrop barındırabilir.

Katı sabun ile eller sabunlandıktan sonra temizlenmeden yerine konması ve bir sonraki kullanışta kirli sabunun kullanılması ellerinizi temizlemez aksine daha çok kirlenmesine dene olur. Mikroorganizmalar bu süreçte sabunun üzerinde kaldığı için ortak kullanımlarda mikropların yayılmasına yol açabilir. Özellikle toplu yaşanan yerde el temizliğinde sıvı sabun kullanılması veya katı sabunun temizliğine dikkat edilmesi çok önemlidir.

  • Havlunuz size ait olmalı.

Ortak havlu kullanımı sonucunda havlunun nemli olması mikroorganizmanın üremesi için uygun ortamı oluşturuyor. Ortak havlu kullanımında enfeksiyonların kişiler arasında yayılmasına neden olur. Toplu ortamlarda tek kullanımlık havlu peçetelerin kullanımı öneriliyor.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın