Dünyada Bir İlk; Yeditepe Bienali

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı işbirliği ile düzenlenen ‘Yeditepe Bienali’ Tarihi Yarımada Fatih’te Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açılışı gerçekleştirildi.

Türkiye’nin sahip olduğu kültürel, sosyal, sanatsal değerlerin tanıtılması amaçlanan organizasyon klasik sanatlar alanında dünyadaki ilk bienal olmasıyla dikkat çekiyor. 600’ün üzerinde sanatçının 3 bine yakın eserle katıldığı bienal hakkında hat ve tezhip sanatçısı Sayın Ayten Tiryaki hanımefendiden bilgi aldık.

‘’Şule-i Tiryaki Art’’ ismiyle kendisinin ve atölye öğrencilerinin hazırladığı eserlerle oluşan  sergiyle bienalde yer alacak olan sanatçı, klasik sanatlar alanında bu çapta bir organizasyonun bir ilk olduğunu belirtti. Bu bienali dünyadaki diğer bienallerden ayıran en büyük özelliğin, sadece gelenekli sanatlarımızı kapsaması olduğunun altını çizen Ayten Tiryaki, ‘’Örneğin Arap ülkelerinde yapılan bienallerde sergiler modern sanatlarla da birlikte yapılıyor ve o kargaşa içinde gelenekli sanatlarımıza gereken ehemmiyetin verildiğini düşünmüyorum. Aslında İslami sanatlarımız çok derin, çok detaylı, geniş ve sonsuz çeşitlilikte. Daha yeni açılmış olmasına rağmen bu bienalde bu çeşitliliği, hayal gücünü ve zenginliği ayrıntılı olarak  görebiliyoruz. Sanatkarların böyle organizasyonlarla teşvik edilmesiyle de ortaya ne kadar güzel eserler çıkabileceği neticesini de görmüş oluyoruz. Önümüzdeki süreçte açılan sergilerde de çok güzel eserler göreceğiz. Bizim bu bienalde Tiryaki Art grubu altında bir çalışmamız var. Bu çalışmamızın açılışı 16 Nisan’da Süleymaniye Yazma Eserleri Kütüphanesi’nde gerçekleşecektir. Benim ve talebelerimin eserlerinden oluşan  hat ve tezhip alanında karma bir sergi. Bir grup çalışmasıdır. Ayrıca açılış günümüzde kokteyl sonrası icazet törenimiz de olacak. Bienalin geneline iştirak eden  sanatkarlar çok geniş bir yelpazeden katılım sağlıyorlar. Yurt içi ve yurt dışından katılan birçok sanatçı var. Kısa bir sürede hazırlanılmış bir organizasyon oldu. Bazı eksiklikler elbet var ama bu bienalin sanatımıza çok büyük bir sıçrayış getireceğini düşünüyorum.’’ şeklinde konuştu.

Şule-i Tiryaki Art sergisi süresince atölye sanatkarları tarafından, klasik sanatlarımızın yapılış aşamalarından ve tekniklerinden oluşan bir atölye çalışması hazırlanmış. Tüm ilgilenenler ve sanatseverler için hazırlanmış bu çalışmanın programı ise şöyle:

17 Nisan Salı              12.00-14.00   Tezhip sanatında desen tasarımı

18 Nisan Çarşamba    12.00-14.00  Geometrik desenler çizimi/Altın kullanımı

19 Nisan Perşembe    12.00-14.00: Klasik tezhip uygulama

21 Nisan Cumartesi    12.00-14.00 Halkar sulandırma

22 Nisan Pazar             12.00-14.00 Ebru sanatı uygulama

23 Nisan Pazartesi      12.00-14.00  Zencerek uygulama/Kufi hat uygulama

24 Nisan Salı              12.00-14.00 Hat sanatı

25 Nisan Çarşamba    12.00-14.00 Çift tahrir/Zerefşan

26 Nisan Perşembe    12.00-14.00 Tezhipte tarama metodu

27 Nisan Cuma            12.00-14.00  Kat’ı sanatı

29 Nisan Pazar            12.00-14.00 Halkar tarama

 

15 Mayısa kadar sürecek bu bienal için 45 gün süreyle tarihi mekanlar kapılarını halkımız için açmış olacak. Aynı zamanda seminerler, paneller, açık oturumlar, film gösterimleri, iç ve dış mekan enstalasyon çalışmaları ve geleneksel sanatların duayenlerini anma programı da düzenlenecek.

ELİF ÜNER

Elif Üner

Aysha Yazarı Elif Üner, özel koleksiyonlar ve galeriler için çalışmalar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak