Egzersizin Vücudumuza Faydaları Nelerdir

Egzersizin Vücuda Faydaları

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve zinde kalmak için yapılan egzersizin bilindik yararlarının haricinde son yıllarda yapılan araştırmalar yeni faydalarını da gözler önüne sermiştir.

Düzenli egzersiz yapan kişilerin yaşamları üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?

Egzersizin vücudumuza faydaları arasında fiziksel ve zihinsel yararları hepimiz tarafından bilinmekle birlikte ikili ilişkilerde bizlere avantaj sağladığı ortaya konuşmuştur. Çağımızın en yaygın rahatsızlıkları arasında yer alan strese karşı uzmanlar düzenli egzersiz yapılmasını tavsiye etmektedirler. Çalışma hayatında sorunlarla dolu bir günün ardından yapacağınız yürüyüş veya spor salonundaki egzersizler üzerinizdeki stresi boşaltmanıza ve daha dingin gitmenize yardımcı olacaktır. Sabahları yapacağınız egzersizlerde yoğun geçecek günün daha rahat atlatılmasını sağlayacaktır. Sabah egzersizi yapan kişilerin konsantrasyon sorunu yaşamadıkları ve iş hayatlarında daha başarılı oldukları da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Egzersizin Olumlu Etkileri

Egzersizin olumlu etkileri arasında kimi zaman hasret kaldığımız mutluluk duygusunun ortaya çıkarılmasında da yararlı olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Egzersiz sırasında endorfin salgılanması bizlerin mutlu olmasını sağlayacağı gibi içimizdeki enerjinin harekete geçerek daha coşkulu olmamızda kolaylaşacaktır. Ruh halinizde olumsuzlukları hissettiğinizde veya depresyonlu dönemlerinizde en iyi rahatlama şekli egzersiz yapmanız olacaktır.

Depresyon yaşayan insanlar üzerinde yapılan araştırmalar düzenli egzersizin antidepresan ilaçlardan daha etkili olduğunu da ortaya çıkarmıştır. İş hayatımızda ve özel yaşantımızda başarılı olmamızın yollarından biri olarak gösterilen özgüveni egzersiz yaparak geliştirmeniz de mümkün olabilmektedir. Düzenli egzersize başladıktan sonra kendinize koyacağınız hedefler bir süre sonra size az geldiğinde kişisel başarının size vereceği güven duygusu özel hayatınıza ve iş yaşamınıza da mutlaka yansıyacaktır.

Egzersiz Yapmanın Faydaları Nelerdir

Egzersizin faydaları arasında son yıllarda çok sık adını duymaya başladığımız Alzheimer hastalığının seyrinin yavaşlamasında faydalı olduğu yine yapılan araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır. Yaşlanma etkileri ile görülen beyin hücrelerindeki ölümler nedeni ile yaşanabilen Alzheimer hastalığına karşı erken yaşlarda düzenli egzersiz yapılmaya başlanması beyindeki kimyasalları artmasına ve bu sorunla karşılaşılsa bile sürecin uzatılmasına yararlı olmaktadır.

Düzenli Spor ve Egzersizin Yararları

Düzenli egzersiz yapılmasının farklı organlara faydasının yanında vücudumuzu yöneten beyin hücrelerine yararı sayesinde pratik düşünme, daha iyi karar verme ve daha kolay öğrenme yeteneklerimizde gelişmektedir. Aile bireyleri ile birlikte egzersiz yapmanız özellikle çocuklarınızın bu alışkanlığı edinmesinde ve derslerinde başarılı olmalarında da faydalı olacaktır.

Hayatı olumsuz etkileyen sağlık sorunları arasında yer alan diyabet hastalığına karşı düzenli egzersiz yapmanız gözle görülür farklı yaşamanızı sağlayacaktır. Diyabet hastalarına tavsiye edilen düzenli egzersiz yapmadan önce ve sonra kan şekerinizi ölçmeniz egzersizin özelliklerini sizlere gösterecektir. Akciğer ve kalbin fonksiyonlarının artmasını sağlayan oksijen alımı egzersiz yapılırken artacağı gibi mümkün olduğu kadar açık alanlarda yapmanız önerilmektedir. Kondisyonunuzun artmasını sağlayan egzersiz daha az yorulmanızı ve daha dinç olmanızı sağlayacağından yapmakta zorlandığınız aktiviteler bile bir süre sonra daha kolay gelmeye başlayacaktır.

Egzersiz Yapmanın Önemi

Son yıllarda yapılan araştırmalar bilinenin aksine kilo almak isteyenlerin de egzersiz yaparak bunu başarabildiklerini doğrulamıştır. Vücudumuza sayısız zararları olduğu bilinen alkol, sigara gibi alışkanlıkları bırakmanızda da düzenli egzersizin faydasını görebilirsiniz. Sigara ve alkolü bırakmanızda yardımcı olacak egzersizlerin devam ettirilmesi vücudunuzun gördüğü zararları kendini yenileyerek onarmasında faydalı olacaktır. Sürekli uyku sorunu yaşayan kişilerin egzersiz yapmalarının ardından bu problemden kurtuldukları da deneyimlerle saptanmıştır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak