Engelimizin Farkında Mıyız?

Ülkemizde 2017 verilerine göre totalde 6.9 oranında engelli nüfusu mevcut. Bu oranın 2 milyon 85 bini erkek, 2 milyon792 bini ise kadın. Her bireyin bir engelli adayı olduğunu hatırlatarak tüm engellilerin “Engelliler Haftası”nı kutlarız.

Engellilik doğuştan veya daha sonradan meydana gelir. Birey doğduktan sonra kaza veya hastalık ile gelişen engellilik ruhsal, bedensel veya zihinsel olarak ilerleme kaydeder. Bu  sorunun oluşmasındaki en büyük neden ise “ihmal”dir. Toplumsal şartlar gözlemlendiğinde anne karnında gelişen engelin sigara, alkol vb. zararlı alışkanlıkların tüketimi olduğu görülüyor. Doğumdan sonra gelişen travmalar ise anne-babanın çocukla ilgisi, çocuğun korunaklı yetiştirilmesi, trafik kuralları ve iş güvenliği gibi nedenler öne çıkıyor.

 

ANNE KARNINDAKİ ENGELİ NASIL ANLARIM?

Hamilelik sürecinde yapılan tarama testlei sonucundan bebeğin gelişimini takip ederken herhangi bir genetik ya da gelişimsel engeli var mı öğrenmek mümkün. Yapılan testler sonucunda bebeğin Down Sendromu, fiziksel sakatlık ya da eksik-fazla uzuv, kafada su toplanması, omurilik açıklığı vb. rahtsızlığı olup olmadığı öngörülebilir. Toplamda yapılacak 3 test ile karnınızdaki bebeğin engeli olup olmadığını anlamak mümkün.

1-Ultrason Taraması

2-Koryon Vilüs Örneklemesi

3-Amniyosentez

4-Bebekten Alınan Kan Örneği

İşin manevi boyutuna dokunacak olursak tedbir insandan takdir ise Allah’tandır. Bu nedenle çocuk doğduktan sonra oluşacak sıkıntılara sabretmek adına bu testleri tercihe göre yaptırabilir ya da “her şey Allah’tan” düsturu ile sonucu bekleyip görebilirsiniz.

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın