Eylül Kültür-Sanat Ajandasında Neler Var?

Tatil bitti, eve dönüş zamanı. Eylül ayı içerisinde kaçırmamanız gereken sergiler, filmler, kitaplar ve en iyi müzikler burada!

NE OKUYALIM?

COLLECTORS’ STORIES

Geçtiğimiz yıl gerçekleşen Collectors’ Stories sergisinin başarısı, Collectors’ Stories kitabını da hayata geçiyor.

Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri CI sırasında ilk kez bir araya getiren Collectors’ Stories sergisinin başarısı ile beraber 2017 yılında Collectors’ Stories Kitabı, hayata geçiyor. Eser seçiminin bizzat koleksiyonerler tarafından gerçekleştirildiği serginin kitabı, genç koleksiyoner adaylarının yanı sıra sanatseverlere de yol gösterecek. Türkiye’de koleksiyonerlerin kişisel estetik anlayışlarını sunmalarına olanak sağlayan ve sanat koleksiyonerliğinin geçirdiği dönemsel değişimleri ve bugününü de sunan Collectors’ Stories kitabının dağıtımı uluslararası öncü sanat kurum ve kuruluşlarına yapılacak.

 

EN MAVİ GÖZ 

En Mavi Göz, Nobel Edebiyat Ödülü’ne giden yolda atılmış sağlam bir ilk adım olarak görülüyor.

1940’ların ABD’sinde, yoksul bir Zenci ailenin küçük kızı Pecola, gözlerinin mavi olması için her gece Tanrı’ya dua eder. Gözleri mavi olursa, çok güzel bir kız olacak, babası içmeyi bırakacak ve annesini dövmeyecek, kardeşi evden kaçmayacak, Pecola’ nın yaşamındaki her şey değişecektir…
1988’de Pulitzer Ödülü’ne, 1993’te de Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Toni Morrison, 1970’te yayınlanan ilk romanı En Mavi Göz’de, çok küçük yaşta acımasız ve amansız bir dünyayla tanışan Siyah bir kızın öyküsünü anlatıyor. Aşk, Sevilen, Cennet, Katran Bebek ve Sula adlı romanlarıyla da sevilen yazarlar arasında yer alan Morrison, Siyahların ABD toplumundaki zorlu yaşamını tüm çelişkileriyle gözler önüne seriyor.

 

CENNET, CEHENNEM, ARAF

Ya cehennem öte tarafta değil de çok uluslu bir şirketin yönetim kurulundaysa?

“Pek kıymetli” bir yönetim kurulu toplantısı sırasında masanın etrafındaki on bir yönetici söz alıyor. On bir ses, bu romanı Dante’nin Cehennem’indeki çemberler misali oluşturuyor. Gündemleri kâr payı, yeniden yapılanma ve işten çıkarma gibi konular. Ama diğer yandan küçük, mahrem mevzular, yüksek sesle itiraf edilmeyecek arzular da var. Anne yöneticinin anbean programlı gündelik hayatından, eski şirket patronunun kendini yok etme üzerine kurulu aşırı şiddetine; cool gencin edepsizliğinden, insan kaynakları müdürünün buz gibi umutsuzluğuna; güçlü kadının soğuk sapıklığından, züppe bürokratın şehvetli fantezilerine hepsinin tek bir ortak yani var: Her biri, kendi tatminsizliğinin hatta deliliğinin arkasında, diğerlerine karşı savaşıyor. Bu İlahi Komedya’nın merkezinde de, Lucifer misali, hükümdar Rorty bulunuyor. Yönetim kurulu başkanı. Elleri temiz, gök gözlü bir seri katil! Cennet, Cehennem ve Araf, iş dünyası cangılı ve nevrozlarına karsı gülünç ve acımasız bir saldırı.

 

NE DİNLEYELİM?

 

MICHEAL KIWANUKA BURADA!

Micheal Kiwanuka, zamansız blues-funk melodileri, zarif yorumu ve etkileyici sözleriyle son dönemlerde müzik dünyasının en çok konuşulan isimlerinden biri.

İdi Amin rejiminden kaçıp Londra’ya taşınan Uganda’lı bir ailenin oğlu olan Michael Kiwanuka’nın müzikle ilişkisi, küçükken dinlediği Radiohead ve Nirvana albümleriyle filizleniyor. 2016 yılında çıkarttığı Love & Hate için daha önce Jay-Z, Gorillaz ve Beck isimler çalışan Grammy ödüllü yapımcı Danger Mouse ile bir araya gelen Kiwanuka’nın bu albümü hem dinleyicilerden, hem de eleştirmenlerden tam not alıyor. 30 yaşındaki müzisyen, albümde yer alan “Love&Hate”, “Cold Little Heart” ve “Black Man In A White World” şarkıları ile yaşından beklenmeyen bir vokal ve şarkı yazarlığı yeteneği olduğunu tüm müzikseverlere kanıtlıyor.Konser, 27 Eylül’de Sahne Üstü Ayakta konser düzeniyle Garanti Caz Yeşili Konserleri kapsamında Zorlu PSM Ana Tiyatro’da!

 

ÜÇ EFSANE SES

İBB Kültür A.Ş. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında sesleri ile tarihe geçen üç ismi aynı albümde buluşturdu.

Tanburi Cemil Bey’in sesinden etkilendiği, 27 yıl saray müezzini olarak görev yapan Hafız Osman, üstad Zekai Dede Efendi’nin “Oğlum, sana Hüdâ meşk etmiş, benim sana meşk edecek hiçbir şeyim yok” dediği Hafız Sami, Columbia ve Odeon şirketlerine gazel ve şarkılar okuyan Süleymaniye Camii müezzini Hafız Kemal’in taş plaklara okuduğu 17 eser tek albümde toplandı. İTÜ Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi ve udi Mehmet Bitmez’in yönetmenliğini yaptığı albüm Üç Efsane Ses ismi ile müzikseverlerin beğenisine sunuldu. İBB Kültür A.Ş., üç değerli sanatçıya vefa nişanesi olarak hazırladığı bu albümle sanatçıların ölümsüz eserlerini gelecek nesillerle buluşturmayı amaçlıyor.

 

BİR KAHRAMANLIK HİKAYESİ

Bugüne kadar besteci ve söz yazarlığı ile çok sayıda hite imza atan Onurr’un ilk stüdyo albümü piyasalarda.

Sanatçının ilk albümü olması önemini taşıyan ve sekiz parçadan oluşan Bir Kahramanlık Hikayesi’nin düzenlemeleri Batu Çaldıran’a ait. Çoğunluğu Onurr ve Alper Narman söz ve bestelerinden oluşan albümün çıkış parçaşı “Derviş”de ise değerli sanatçı Sezen Aksu’nun da imzası bulunuyor. “Replik” ile “Sevgilim neredesin” diye soran, “Şampiyon Benim Bence” ile kahramanlık hikayesini, “Yakıyosun”la aşkına verdiği kıymeti anlatan, “Hu” ile sesini duyurmaya çalışan, “Aşk Kışlıkları Giy”de sevgilisini ikna etmeye çalışan, Sezen Aksu’nun büyülü dokunuşları ile “Ağlayamam”da Sakin’cilere selam çakan, “Yediğim Vurgun” ile de “sev çığlık çığlığa” diyen Onurr, her bir şarkıya bir hayat hikayesi yüklüyor.

 

NEREYE GİDELİM?

 

KAF DAĞI’NIN ARDINDA

Arter’de 12 Eylül – 24 Aralık 2017 tarihleri arasında CANAN’ın “Kaf Dağı’nın Ardında” başlıklı sergisi yer alıyor.

Sergi, başlığını Arap ve Fars kozmolojisinin efsanevi Kaf Dağı’ndan alıyor ve heykel, fotoğraf, baskı, nakış, video, yerleştirme ve minyatür gibi çeşitli mecralarda üretilmiş eserlere yer veriyor. Sanatçının pratiğini Cennet, Araf ve Cehennem kavramlarıyla okumayı öneren “Kaf Dağı’nın Ardında” sergisinde, CANAN’ın ışık/gölge, iyi/kötü, içsel/dışsal, gerçeklik/hayal, aydınlık/karanlık gibi ikiliklere dayanan ve insan ruhunun bastırılmış yönlerini, cinleri, gerçeküstü yaratıkları ve arketiplere dayanan figürleri ele alan yeni üretimleri üç kata yayılıyor. Çok boyutlu, çok bedenli, mistik, sembolik, şaşırtıcı ve oldukça cazibeli bir evren yaratmayı hedefleyen sergide, sanatçının kişisel olanın politik olduğu düşüncesinden hareketle kendi bedenini kullandığı yapıtları da yer alıyor.

 

EV

Ankara’nın ilk özel çağdaş sanat müzesi Müze Evliyagil, açılış sergisinin ardından ilk kapsamlı sergisine ev sahipliği yapıyor.

15. İstanbul Bienali Komşu Etkinliği “EV”, Derya Yücel küratörlüğünde 9 Eylül 2017 tarihinde Müze Evliyagil’in çatısı altında 38 sanatçının üretimlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Ev, hafıza, benlik, birey, aile, kimlik kavramlarına yönelik birleştirici güç olmasının ötesinde içerisi ve dışarısı diyalektiğinde komşu, mahalle, kent, toplum, çevre, yer, aidiyet, coğrafya gibi çok katmanlı anlamlara yönelik bir araştırmaya imkan sağlıyor. Ev, sanatçılar için düşünceleri, anıları ve düşlerine rehberlik edecek bir diyagram sunuyor; farklı jenerasyon ve sanatsal pratiğe sahip sanatçıların üretimlerini ev kavramı etrafında yeniden yorumluyor.

 

İYİ BİR KOMŞU

15. İstanbul Bienali sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset küratörlüğünde, “iyi bir komşu” başlığı altında, ev ve mahalle kavramlarını ele alıyor.

Küratörler tarafından geliştirilen 40 soru etrafında şekillenen 15. İstanbul Bienali, birbirine yürüme mesafesinde altı komşu mekânda ziyaretçilerini ağırlıyor. Bienal bu yıl İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi daha önce de İstanbul bienallerine ev sahipliği yapan mekânların yanı sıra, Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan sanatçı stüdyosu gibi konut özelliği taşıyan mekânlarda yer alıyor.

15. İstanbul Bienali 32 ülkeden 55 sanatçının evmahalleveaidiyet kavramlarını tartışmaya açan çalışmalarını sergiliyor. Farklı ülkelerden pek çok sanatçının yerleştirmesine ev sahipliği yapacak İstanbul Modern’de, büyük ölçekli heykellerin yanı sıra “ev” ve “mahalle” kavramlarına eğilen tarihi çalışmalar da yer alıyor.

 

NE İZLEYELİM?

SENİN ADIN

 Anime severlere müjde! Senin Adın, iki farklı karakterin iç içe girdiği bir kendini bulma öyküsü.

Dağların sardığı bir bölgede yaşayan Mitsuha, hayatından çok da memnun olmayan liseli bir kızdır. Babası vali olarak çalışmakta ve seçim kampanyaları ile uğraşmaktadır. Evde kendisi, kardeşi ve büyükannesi dışında kimse yoktur. Kırsal kesimdeki yaşamı onu bunaltmaktadır ve esas isteği Tokyo’nun muhteşem şehir hayatının bir parçası olmaktır. Diğer tarafta ise Taki vardır. Taki Tokyo’da yaşayan, Mitsuha ile aynı yaşlarda bir gençtir. Günleri, Tokyo’daki herhangi bir genç gibi hem arkadaşlarıyla vakit geçirip hem de çalışarak geçmektedir. Ancak bir gün, rüyasında kendini dağların sardığı bir kentte yaşayan bir kız olarak görecektir. Mitsuha ise tam tersi, kendini Tokyo’da yaşayan bir erkek olarak. Birbirine yabancı bu iki genç, garip bir şekilde kendilerini, birbirlerine bağlanırken bulacaktırlar.

 

BENİM VAROŞ HİKAYEM

 Adana Ceyhan’da geçen ve alışılmadık hayatları anlatan belgesel film ‘Benim Varoş Hikâyem, 22 Eylül’de gösterime giriyor.

My Suburban Stories, yönetmen Yunus Ozan Korkut’un büyüdüğü Adana’dan güvercinler, horozlar, insanlar ve yemek kültürü üzerine bir belgesel… Filmde Korkut’un Ankara’ya taşınmadan önceki hayatından hatıraları, komşularının günlük yaşamları, arkadaşları ve akrabaları gibi konular ele alınıyor. Kurmaca film dağıtımcılığında, Film İcabı, yapımcılığında, Yunus Ozan Korkut’un yönetmenliğindeki film, bu yıl Antalya Altın Portakal Festivali’nde de görücüye çıkmıştı. Özellikle sosyal medyada popülerleşen filmin ‘teaser’ı büyük bir ilgi uyandırmıştı.

ANNE!

Requiem For A Dream, Black Swan, Pi, Jackie gibi kült filmlerin yönetmeni Darren Aranofsky’den gerilim türünde bir film…

Film, sakin ve sıradan bir hayat süren bir çift çevresinde gelişiyor. Bu herkesin yan komşusu olabilecek olan sıradan çiftin hayatı evlerine gelen istenmeyen misafirden sonra altüst olur. Çiftin ilişkisini sınayacak olan bu misafir evin tüm huzurunu bozacaktır… Misafirin eşinin de aralarına katılmasıyla birlikte işler beklenmeyen bir yön alacak ve gizlenen amaçların ne olduğu sorgulanmaya başlanacaktır… Darren Aronofsky’nin yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı filmin başrollerinde Jennifer Lawrence ve Javier Bardem yer alıyor.

 

 

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak