Ginkgo Biloba Çayının Zararları Nelerdir: Ginkgo Ne İşe Yarar?

Ginkgo Biloba Bitkisi Ne İşe Yarar?

Ginkgo biloba günümüzde Türkiye’de de kullanılan bir bitkidir. Geleneksel olarak Çin’de kullanılan bu bitki özellikle alzheimer hastalığı ve düşük kan dolaşımı durumlarında kullanılır. Beyin ve beden ile ilgili sağlık sorunlarda iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılan bu bitki hafıza kaybı ve diğer hafıza sorunlarını gidermede son derece etkilidir. Ancak bazı durumlarda zararlı olabilir ya da yan etkileri olabilir.

Ginkgo Biloba Yan Etkileri Nelerdir?

Ginkgo Biloba Çayının Yan Etkileri

Ginkgo biloba bitkisinin zararları

Kanama

Ginkgo biloba bitkisi aşırı dozda kullanıldığında şiddetli kanamalara neden olabilir. Hatta hayati tehlike yaratabilir. Kanama bozuklukları bulunan ya da kan sulandırıcı kullanılan kişilere kesinlikle önerilmez. Kanı inceltir ve kan pıhtılaşmasını engeller. Özellikle hamilelik sırasında ya da cerrahi müdahalelerden 2 hafta önce kullanılmamalıdır.

Alerjik reaksiyonlar

Aşırı kullanımı kanamanın yanı sıra alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik bünyeye sahip olan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Bazı durumlarda cilt döküntüleri, iltihap, batma hissi, kızarıklık, uyuşma, kurdeşen, kabarma, şişlik, boğaz şişliği, nefes darlığı gibi solunum sorunlarına neden olabilir.

Ginkgo biloba Baş Ağrısı Yapar mı?

Baş ağrısı ve baş dönmesi, ginkgo biloba bitkisinin en yaygın yan etkilerinden biridir. Baş ağrısı, hafif sersemlik hali, uyuşukluk, zayıf nabız, duyu kaybı, nefes almada zorluk ya da nöbetlere neden olabilir.

Ginkgo biloba Mideye Zararları Neler?

Kişi zaten sindirim sorunlarından şikayetçi ise ginkgo biloba kullanılması yan etkilere neden olabilir. Yüksek dozlarda alındığında akut ağrılar, mide ekşimesi, karın krampları, tahriş, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.

Ginkgo biloba Kalp Damar Sorunları

Ginkgo biloba bitkisi kalp ve damar sistemi üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Ayrıca kan basıncı düzeyini de önemli ölçüde olumsuz etkiler. Hipertansiyon ya da hipotansiyon belirtilerini teşvik edebilir. Bunun yanı sıra ginkgo biloba bitkisi düzensiz kalp atışı, genişlemiş damarlar, kalp çarpıntısı, iskemi, felç, kalp krizi ve benzeri gibi birçok ciddi kardiyovasküler sorunlara neden olabilir.

Düşük Kan Şekeri Düzeyi

Şeker hastalarında da dikkatli kullanılması önerilir. Ginkgo biloba bitkisi kan şekeri düzeylerini etkiler. Bünyede üretilen insülin miktarında bir değişikliğe neden olabilir. Bu nedenle diyabet hastalarında kullanılması önerilmez. Kan şekeri düzeyinin olumsuz etkilenmesine neden olur.

Kas ve İskelet Bozuklukları

Ginkgo biloba bitkisi kas ve iskelet sistemini de olumsuz etkileyebilir. Kasların ve liflerin zayıflamasına neden olabilir. Kas tonu kaybına neden olurken spazmların ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Özellikle anal sfinkter spazmına yol açabilir.

Ginkgo biloba ve Cinsellik

Ginkgo biloba bitkisinin aşırı kullanılması kısırlığa da neden olabilir. Doğurganlık düzeylerini büyük ölçüde azaltabilir. Gebe kalmaya çalışan kişilerin bu otu kullanmadan önce dozaj hakkında doktora danışması tavsiye edilir.

Vizyon sorunları

Ginkgo biloba bitkisi görme sorunlarına neden olabilir. En sık görülen yan etki vizyon sorunlarıdır. Ayrıca bulanık görme gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Göz içinde kanamalara da neden olabilir.

Davranış değişiklikleri

Ginkgo biloba bitkisi kullanılırken belirli davranış değişiklikleri de gerçekleşebilir. Sinir sistemini etkileyen bu bitki bazı nörolojik bozuklukların ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Ayrıca; sinirlilik, huzursuzluk, çarpıntı, üzüntü ve bazı psikiyatrik bozuklukların oluşmasına katkıda bulunabilir.

Ginkgo biloba bitkisi pek çok fayda sağlamaktadır. Özellikle zihin ve hafıza sorunlarında kullanılan bu bitki, her ilaç gibi yan etkilere neden olabilir. Yan etkiler göz önünde tutularak kullanılması önerilir. Alınmadan önce mutlaka doktora dozaj hakkında başvurulması gerekir. Yan etkilerden etkilenmeden kullanılması ve hafıza sorunlarının giderilmesi için mutlaka doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın