Giydikleriniz Aslında Ne Anlatıyor?

Şimdiye kadar moda-sosyoloji-psikoloji ilişkisinin sadece renklerden ibaret olduğunu düşünenler vardır muhakkak aramızda.

Ama görünen o ki giyim tarzımızın ve stilimizin günlük hayatımıza psikolojik ve sosyolojik etkileri var. Giyimin sosyolojik etkisi, giydiklerimizin başka insanlara, kişiliğimiz ve karakterimiz hakkında verdiği mesajdır. Giyim, zamanın ruhunu yakalama ve yansıtmasının yanı sıra profesyonel, sosyal ve özel hayatımızda en güçlü iletişim aracıdır, muhataplarımızın zihninde bizim hakkımızda fikir ve izlenim oluşturan bir etkendir.

İlk izlenim karşımızdaki kişiler üzerinde 7 saniye içerisinde bıraktığımız etkidir. Yani giydiklerimiz ve taktıklarımızın kişiliğimizi yansıtan bir aynadan daha fazlası olduğu doğru. Araştırmalara göre bireyler sosyal ve profesyonel hayatındaki hedeflere ulaşmak için ilk adımda görünüşlerinde değişiklikler getiriyorlar bu da giyim ve modanın hem sosyolojik hem de psikolojik önemini vurguluyor.

Yeni trendleri takip edip uygulamak, diğerlerinden farklı olmak, lider ruhlu bireylerin giyim tarzlarında ön plana çıkan noktalar olarak biliniyor. Bu durum onların özgüvenli, yüksek motivasyonlu, kendi vücutları ile barış içinde olduklarını ve yaptıkları küçük detay değişiklikler ile yaratıcı yönlerini gösterir.

Modanın sosyolojik etkisinin yanı sıra psikolojik etkisi, yani giyinen kişinin de üzerine bıraktığı etki, daha doğrusu bireyin o anki ruh halini anlatan bir araç olduğu en önemli konulardan biri olarak biliniyor. Çünkü giysi seçimleri içsel bir olaydır ve kişinin duygularını ifade etme şeklidir. Başka bir deyişle giysi seçimlerimiz; vücudumuz ile ne kadar barışık olduğumuzu, mutlu, mutsuz, heyecanlı, öfkeli.. vb. duygularımızı renk, boy vb. seçimlerimiz ile ortaya çıkarıyor. Örneğin, son yılların trendi uyumsuz giyinmek ya da renk savaşları… Bu aslında insana heyecan veriyor çünkü beynimiz, hep alışık olduğumuz renkler ve giysiler değişime uğrayınca bu küçük sürprizlere karşı tepki gösteriyor. Sadece giydiklerimiz değil taktığımız aksesuarlar, şapka, atkı, kravat vb. küçük detaylar da büyük anlamlar ve etkiler içerebiliyor.

Anusha Zubairy

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın