Güneşten Korkma!

Güneş ışınları biliyorsunuz ki insan sağlığı üzerinde son derece olumlu etkilere sahiptir. Hem psikolojik anlamda hem biyolojik anlamda yararları tartışılmaz.

Özellikle güneş ışığından yararlanarak vücudumuzdaki D vitamini sentezini arttırabildiğimiz için güneş ışınlar oldukça önemlidir. Güneş ışınlarının D vitamini sentezlemesinin yanı sıra aynı zamanda kalsiyum emilimi sağlayıp bağışıklık sistemini güçlendirici, enerji verici, depresyonu ve stresi azaltıcı etkileri de mevcut. Güneşten tam olarak yararlanabilmek için 20 dakika güneşlenmek yeterlidir. Özellikle D vitamini sentezi için aslında bizim çok tehlikeli dediğimiz saat olan 12:00 gibi 15-20 dakika güneşlenilebilir. Özellikle kol ve ayak bacaklarımızın güneş alması D vitamini sentezi açısından yeterlidir. Bütün bedenimizin güneş almasına gerek yoktur.

Tüm bunların yanı sıra elbette güneşin yararlı etkileri de var. Özellikle foto yaslanma dediğimiz, bir takım benlerin güneş ışınlarının etkisiyle kansere dönüşebilme ihtimalini de göz önünde bulundurursak çok fazla güneş altında kalmayı önermiyoruz. Güneşlenirken de özellikle uzun süre kalacaksanız güneş koruyucu kremleri beraberinde mutlaka kullanmalısınız.

GÜNEŞ KORUYUCU KREMLERİ SEÇERKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?

Güneş koruyucuların içinde bulunan çinko ve titanyum oksit çok güçlü maddelerdir. Bunlar güneş ürünlerinin koruyucu etkilerini arttırma özelliklerine sahiptirler. O yüzden güneş koruyucunuzu seçerken bu iki noktaya dikkat etmelisiniz. Cilt sağlığı açısından ürünlerin kimyasal içerikler ve paraben içermemesi de çok Önemlidir. Alerjik bünyeye sahip olan kişilerin de güneş kremi seçerken cilt doktoruna danışmasında yarar var. Güneş altında kalacağımız sürenin yanı sıra cilt tipimiz de güneşten yararlanmamızı ve güneşin zararlı etkilerine maruz kalmamızı etkiler. Örneğin cilt tipi 1-2 olan insanlar çok daha kısa süreli ve yüksek faktörlü ürünler kullanmaları gerekirken, cilt tipi + – 5 olan kişiler güneş altında daha uzun kalabilirler. Onlar için faktörü daha düşük olan koruyucular yeterli de olabilir.

KAÇ FAKTÖR TERCİH EDİLMELİ?

Genel olarak 30 faktörlü güneş kremleri yeterlidir. Çok yüksek faktörlü ürünler kullanmaya gerek yok. Bizim zaten mor ötesi ışınları önlememiz önemlidir. Bu anlamda da 30 faktörlü güneş koruyucular bu ışınların 97’sinin engellerken, 50 faktörlüler %98 civarında bir koruyuculuk sağlarlar. Dolayısıyla 30 ve 50 arasında çok minimal bir fark var. Çocuklar için 50 faktör tercih edilebilirken yetişkinler için genellikle 30 faktör yeterli olacaktır. Asıl önemli olan güneş korucuları kullanma sıklığınızdır. Sadece sabah bir kere sürmek yeterli değildir. Faktörü kaç olursa olsun özellikle 2-3 saat aralıklarla güneş koruyucunuzu tekrarlamalısınız. Bunların beraberin gözlük ve şapka kullanımına da önem vermelisiniz.

Dermatoloji Uzmanı

Ebru Şimşek

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak