Arnavut ve Balkan Mutfağından Elbasan Tava

Üzerine sos yapılarak servis edilen ‘Elbasan Tava’ daha ziyade Trakya ve Marmara mutfaklarında tercih edilerek yapılan yemeklerin başında gelmektedir.

Kullanılacak Malzemeler:

  • 3 Adet Kuru Soğan
  • 50 Gram Tereyağı
  • 750 Gram Kuzu Eti (But)
  • 3 Bardak Su (Sıcak)
  • 2 Adet Büyük Domates

Üst Sosu İçin:

  • 3 Yumurta Sarısı
  • 3 Çorba Kaşığı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
  • 6 Çorba Kaşığı Süzme Yoğurt
  • 75 Gram Tereyağı
  • 3 Çorba Kaşığı Un

Hazırlanışı:

Büyük bir tencere içerisinde 50 gram tereyağını eritin. 750 gram kuzu etini suyun altında yıkayın ve etleri kurulayın. Etlerinizi büyük bir tencere içine bırakarak kendi suyunu çekecek derecede pişirin. Suyunu çeken etlerinizi kısa bir süre çok kısık ateşte kavurun. 3 adet büyük baş soğanın kabuklarını soyup ince piyazlık şekilde doğrayın. Doğranan soğanları kaynamakta olan kuzu etlerinin üzerine ilave edin. Soğanlarınız pembeleşinceye kadar kavurma işlemine devam edin. Bu işlem süresi boyunca 2 adet büyük boy domatesleri küp küp doğradıktan sonra tenceredeki et ve soğanlara ilave edin. Bu arada ısıtmış olduğunuz 3 bardak sıcak suyu tencereye boşaltın. Tencerenizin kapağını kapatarak 30 dakika kısık ateşte pişmeye bırakın.
Elbasan Tava’nın sosunu hazırlamak üzere bir tava içinde 75 gram tereyağını eritin. 3 yemek kaşığı unu tereyağına ilave ederek tahta bir kaşıkla birbirine geçmesini sağlayın. Kaynamakta olan etin suyundan 1,5 çay bardağı et suyunu un ve tereyağına ilave edin. Bu karışımı yaklaşık 5 dakika kadar sürekli karıştırın. Taşımlık hale gelince ateşten alın. Bir cam kase içine 6 çorba kaşığı süzme yoğurdu bir kaşıkla çırparak koyu bir yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpın. Başka bir kap içinde 3 yumurta sarılarını çırparak tereyağı, un ve et suyu ile hazırladığınız karışıma önce süzme yoğurdu daha sonra yumurta sarılarını ilave edin. Çok az bir süre karıştırdıktan sonra ocağın üzerinden alın. Etlerinizi kendi suyu ile orta boy bir fırın tepsisine alıp düzgün şekilde yerleştirin. Hazırlanan yoğurtlu ve yumurtalı sosu etlerin üzerinde gezdirin. 3 çorba kaşığı rendelediğiniz kaşar peynirini etin her tarafına gelecek şekilde serpiştirin. Tepsinizi daha önceden ısıttığınız 200 derecelik ayardaki fırınınıza sürün etlerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Pişme süresi tamamlandıktan sonra büyük ve geniş bir cam tabak içine pişen Elbasan tavayı aktararak servise sunulur. Elbasan Tavanın pişip servise sunum aşamasında arzuya göre 1 çorba kaşığı kırmızı pul biberi çok az miktarda tereyağında eritip üzerine kaşıkla serpiştirebilirsiniz.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak