Aşure Ayı Geldi

Peki herkes aşure yiyebilir mi?
Aşure evimize her yıl mutlaka bir kase de olsa giren bir tatlıdır. Muharrem ayı geldiğinde aşurelik alışverişler yapılır, herkes elindeki malzemeye göre aşuresini kaynatır ve komşulara, yakınlara, aile büyüklerine ve eşe dosta keyifle paylaşılır. Aslında amaç sevgiyle paylaşmaktır. Kase kase hazırlanan mis gibi aşureler hep birlikte yenilir ve bu 1-2 ay boyunca devam eder.

Peki aşure kilo aldırır mı?
Aşure aslında oldukça sağlıklı ve besleyici bir tatlıdır. İçindeki tahıl, bakliyat, kuru yemişler ve kuru meyveler ile tam bir besin deposu ve içeriğindeki malzemelere göre enerji deposudur.
Bitkisel protein, bol lif ve mineral kaynağıdır. Özellikle tahıllarda bulunan B vitaminleri, bakliyatlardan gelen protein ve demir, çinko, kalsiyum ve içindeki kuru yemişlerden gelen omega yağ asitleri ile aslında bu kaseden sağlık fışkırıyor. Bu yüzden emziren anneler, gelişme çağındaki çocuklar ve düşük kilo ağırlığı problemi olanlar için son derece besleyici ve enerji verici bir tatlıdır.
Fakat aşure yapımında eğer bol miktarda şeker kullanılıyorsa tabii ki diyabet hastaları ve fazla kilo problemi olanlar için sakıncalı olacaktır ancak vereceğim sağlıklı ve diyabetik aşure tarifi ile diyabet hastaları da uygun porsiyonlarda yiyebilir.

1 kase aşure kaç kalori?
Ortalama küçük bir kase (200 cc ) aşure 450-600 kalori arasında malzeme yoğunluğuna göre değişen bir kalori değerine sahiptir. Aslında bir ana yemek kadar kalorisi olan bu tatlıyı ana öğün gibi yemek daha doğru olacaktır. Üzerine bol tarçın eklenerek akşamüstü yenilen 1 kase aşure akşam yemeği yerine geçebilir.
Tarifini verdiğim sağlıklı aşurede şeker yerine glisemik indexi düşük olan hurma şurubu veya onun yerine bal veya doğal tatlandırıcı stevia ile yapılan aşure içine kuru meyveler, çeşitli bakliyatlar ve kestane ekleyebilirsiniz.

Havaların soğumasıyla kestane mevsimi de geldi
Sokakta yürürken kestanecilerden duyduğunuz mis gibi kestane kokusu aslında kış mevsiminin habercisi ve güzelliği. Kestane mevsiminde aşurenizi kestane ile zenginleştirebilirsiniz.
Kestane besleyicilik acısından oldukça şifalı bir besindir. Enerji verici C, B1 ve B2 vitamini deposu, aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır. Fakat unutulmamalıdır ki kestane nişasta içeriği yüksek bir besindir ve 4 adet kestane aslında 1 dilim ekmeğe eş değerdir.

Gluten veya buğday alerjisi olanlar aşure yiyemezler mi?
Aşurenin ana malzemelerinden biri olan buğday- yarma özellikle gluten ve buğday hassasiyeti olan kişilerin yiyemeyeceği bir tatlı grubu olmasına rağmen vereceğim tarifte yapacağınız ufak bir değişiklikle gluten veya buğday alerjisi olanlar da aşureyi yiyebilirler. Buğday yerine kullanacağınız kara buğday ( gluten içeremez) kullanın ve diğer malzemeleri aynen ekleyin. Tadı harika olacak, deneyin.
 

aşure

 
SAĞLIKLI  AŞURE TARİFİ (DİYABET HASTALARI DA TÜKETEBİLİR)
Malzemeler:

  • 2 su bardağı kadar aşurelik yarma buğday
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut ( gaz yapıyorsa kabuklarından ayırın)
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye ( gaz yapıyorsa kabuklarından ayırın)
  • 8-9 adet esmer kuru kayısı 
  • Yarım su bardağı siyah çekirdekli kuru üzüm veya kuş üzümü
  • 1 çay bardağı aşurelik fındık içi
  • 10 adet kuru erik
  • 10 adet haşlanmış kestane
  • 2 adet kuru Trabzon hurması
  • Yarım çay bardağı doğal hurma şurubu veya bal veya stevia tatlandırıcı 
  • 4-5 adet tane karanfil
  • 2 dal çubuk tarçın
  • 1 adet rendelenmiş limon veya portakalın kabuğu
  • Dilerseniz 1 tatlı kaşığı gül suyu
  • Alabildiğince su ( yaklaşık 2-2,5 litre)

Süslemek için :
Rendelenmiş badem, ceviz, nar, toz tarçın, limon veya portakal rendesi

Hazırlanışı:

  • Önce buğdayı 2 veya 2,5 litre suda suda ıslatıp 2 saat kadar bekletin, fakat suyunu dökmeyin ve buğdayı orta ateşte pişirin.
  • Yumuşadığında daha önce haşladığınız baklagilleri de ekleyin, 15 dakika daha kaynatın.
  • Kuru siyah üzümü, kuru eriği, Trabzon hurmasını, hurma şurubunu veya bal veya stevia’yı, kuru kayısıları, fındığı, çubuk tarçın ve karanfilleri kaynayan aşurenin içine ekleyin ve 15 dakika daha kaynatın. Arzu ederseniz rendelenmiş limon kabuğu veya tatlandırma için gül suyu ekleyebilirisiniz.
  • Aşureniz hazır.
  • Soğumaya bırakın ve üzerine rendelenmiş badem, ceviz içi ve nar taneleri ile toz tarçın ile süsleyin. 
Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak