Bu Yazıyı Okumadan Yemek Siparişi Vermeyin!


Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun, ‘’Obezite Kaderiniz Değil’’ isimli kitabında konu ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunuyor. Coşkun’a göre önümüze konulan menüyü detaylıca incelemeli, diyet menülerine mutlaka göz atmalı; düşük kalorili, yağsız, düşük karbonhidratlı ve diyet yazan yiyeceklerin de içeriklerini sorup öyle sipariş vermeliyiz.
 
Uluslararası başarılarıyla tanınan obezite profesörü Halil Coşkun’dan dışarıda yeme-içme ile ilgili öneriler…
 
Salata Sosu Yerine…
 
Salataların içinde veya yanında gelen kızarmış ekmekler, haşlanmış mısır, peynir çeşitleri, mayonez veya salata sosları salataların vazgeçilmezleri olsa da tüketiminden uzak durmak gerekir. Yiyeceğiniz taze salatalar, ekstra kalori eklemediğiniz takdirde size yardımcı olur. Yemyeşil salataların yerine tüketeceğiniz makarna veya patates salataları ise tamamen tercih yanlış olacaktır.
 
Salatanızın sosu için çok az yağ veya sıfır yağ, limon suyu ve sirke tercih edebilirsiniz. Ya da salata sosu yerine yağsız peynir, lor ya da kekikli yoğurt ilave ederek salatanıza lezzet katabilirsiniz.
 
Atıştırmalık Deyip Geçmeyin
 
İki kez düşük kalorili atıştırmalık yerine bir ara öğün, ardından da küçük porsiyon ana yemek ve salata tercih edebilirsiniz. Seçtiğiniz atıştırmalıklara da dikkat etmelisiniz çünkü birçoğu bol yağda kızartılmış ve yüksek kalorili olabiliyor.
 
Ekmek olarak ise tam tahıllı ekmekleri, yemek öncesinde servis edilen farklı aromalardaki ekmek veya pidelere tercih edebilirsiniz.
 
Büyük Porsiyonlara Kapılmayın
 
Restoranların çoğu büyük porsiyonlar servis etme eğilimindedirler. Kendinizi bütün porsiyonu bitirmeye odaklamayın. Kalanını paket yaptırabilir ya da en başından yarım porsiyon sipariş verebilirsiniz.
 
Vücudunuz size yemeyi bırakmanız gerektiğinin sinyallerini verdiği zaman yemeyi bırakın. Porsiyonların içerisinde yer alan kızarmış patates, pilav yerine buharda pişmiş sebze, yeşil salata, taze meyve ilave edip edemeyeceklerini sorabilirsiniz. Şartları zorlamayı deneyin!
 
Pişirme Tekniklerine Dikkat
 
Sağlıklı pişirme tekniklerini tercih etmeye çalışın. Izgara, fırınlama, buğulama ya da haşlama tekniklerinden her gün birine şans verin. Bu pişirme teknikleri ile yapılan yiyeceklerin de üzerine ekstra tereyağı veya sos ilave ekletmeyin.
 
Yüksek kalorili ve yağlı yemekler için uygulanan pişirme teknikleriyse kızartma ve kavurmadır. Kremalı, tereyağlı, beşamel soslu, rendelenmiş kaşar peynirli yiyecekler ekstra yağ ve kalori demektir, unutmayın…
 
Şekersiz Hayat…
 
Gereksiz kalori alımını önlemek için bol su ya da şekersiz çay veya kahve tercih edin. Sağlıklı görünen ama katkı maddelerinden oluşan meyve sularına dikkatle yaklaşmalısınız. Daha fazla kalsiyum almak için de düşük yağlı veya yağsız süt tercih edebilirsiniz.
 
Hayat Paylaştıkça Güzel
 
Her zaman mevsimine uygun meyveleri, katkılı meyveli yoğurtlar yerine sağlıklı doğal yoğurtla tüketmeyi deneyin. Eğer yüksek kalorili tatlı seçerseniz, tatlınızın yarısını başka biriyle paylaşın. Tatlı isteğinizi birkaç çatalla geçiştirmeyi deneyin.
 
 
 
 
 
 
 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın