Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin…

Kapalı ve havasız mekânlarda mikropları birbirimizle paylaşıyor, bağışıklık sistemimizin zayıflamasıyla da daha çok hastalanır hale geliyoruz. Toplu yemek ve destek hizmet firması Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Nilay Coşkun, sağlıklı beslenme ile vücut direncimizi artırabileceğimizi söylüyor.

‘’Havalar soğuyor C vitamini kullanmaya başladım.’’, ‘’Her gün mutlaka yeşil çay içiyorum.’’, ‘’Sabahları zencefil ve bal  tüketiyorum.’’

Sonbaharın aniden kendisini hissettirmeye başlamasıyla sağlığına dikkat edenler önlemlerini almaya başladılar bile… Bu nedenle yukarıdaki tarzda cümleleri daha sık duymaya başladık. Peki bütün bu önlemler acaba bizi soğuk algınlığından, gripten korumak için yeterli olacak mı?

Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Nilay Coşkun, bu tür önlemlerin temelindeki düşüncenin doğru olmakla birlikte yeterli olmadığını belirtirken, ‘’Vücut direncini artıran müdahaleler, bu hastalıkların tedavisi ve korunmasında etkili ama sadece her gün bir bardak yeşil çay içmek bizi hastalıklardan korumayacaktır. Birçok kişi kış aylarında kalın giysiler içerisinde kilolarını daha rahat saklayabileceklerini düşünerek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmaya başlıyor. Buna ek olarak kapalı-havasız mekanlarda mikropları birbirimizle daha çok paylaşıyor ve bağışıklık sistemimizin zayıflamasıyla da daha çok hastalanır hale geliyoruz.’’ diyor.

İlk Hedef Yeterli ve Dengeli Beslenmek Olmalı

Peki hastalıklara karşı güçlenmek için ne yapacağız?  Öncelikle dört besin grubunda (süt grubu, et-yumurta-kuru baklagil grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu) bulunan çeşitli besinler, en az 4 öğünde yeterli miktarlarda alınmalı..

Kefire Şans Verin

Bağırsak ortamının sağlıksız olması, yediğimiz yiyeceklerden yararlanmamızı azaltarak hastalıklara karşı açık kapı bırakır. Bu nedenle mutlaka yeterli posa tüketilmeli ve beslenmede probiyotik besinlere yer verilmeli. Bu konuda kefir en etkili besinlerden biri, mutlaka denemelisiniz.

Bol Sıvı Alımı

Havaların soğumasıyla susama durumu, yaza oranla oldukça azdır. Bu nedenle birçok kişi kış aylarında yeteri kadar sıvı alamıyor. Fakat vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alınması şart. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için son derece önemli rol oynuyor. Bunun için her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli. Ayrıca sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler de tercih edilebilir.

Meyve ve Sebze Tüketimi

İmkânlar dahilinde her gün mevsiminde çeşitli meyve ve sebze tüketin. Çünkü kış aylarında vücudun direncini artıracak yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için farklı çeşitte sebze ve meyvelerden yararlanılması gerekir. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzeleri ve kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveleri beslenmenizde bulundurun. Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse sıvı alımına katkı sağlaması açısından taze sıkılmış meyve sularını tüketebilirsiniz. Meyve suyunun bekletilmesi vitamin kaybına sebep olduğundan, önemli olan meyvenin sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesidir.

E Vitamini Güçlendirir!

Bu dönemde E vitamini de bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde oldukça faydalı olur. E vitamini soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır, ayrıca A vitamininin okside olmasını da engeller. E vitaminin en iyi kaynakları; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller.

Bağışıklığı destekleyen en iyi 10 doğal besin; kefir, zencefil, zerdeçal, sarımsak, çay (yeşil – siyah), nar, yulaf, portakal, badem, somon.

Anti enflamatuar etki gösteren, yani vücudun savunma mekanizmasında etkili zencefil ve zerdeçal baharatlarını beslenmenize kullanmayı deneyin. Yemeklerinizi hazırlarken zerdeçal kullanabilir, bol zencefilli bir çay demleyebilirsiniz.
Ekmek mayasında bulunan beta glukan isimli bir bileşen de bağışıklığını artıran maddeler arasında. Yulaf da bu madde yönünden oldukça zengindir.

Yaşam Şekliniz

Unutmayın beslenmeniz kadar yaşam şekliniz de önemli… Vücudunuzun bağışıklık sistemi dahil her bir parçası sağlıklı beslenme stratejileriyle güçlenir. Bunun için;

  • Sigara içmeyin
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Sağlıklı kilonuzu koruyun
  • Kan basıncını dengede tutun
  • Alkol alımını sınırlandırın
  • Yeterli ve verimli uyuyun
  • Kişisel hijyene, yiyeceklerin saklama ve pişirme koşullarına dikkat edin
  • Düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırın

 

Av. Seher Tuba Çevik

Yerli ve yabancı birçok firmaya hukuk danışmanlığı yapan yazarımız Av. Seher Tuba Çevik, Aysha’da hukuk alanında yazılar yazmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın