Kış Yorgunluğunu Bu Besinlerle Yenin!

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kış yorgunluğunu üzerinizden atmayı sağlayacak besinler hakkında bilgi verdi.
 
Kendini iyi hissetmenin ilacı bitter çikolata ama…
Hava, mevsim değişikliği gibi durumlar insan biyoritmini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Kış aylarının gelmesi ile birlikte kendinizi her zamankinden daha mutsuz, halsiz ve uykusuz hissediyorsanız vücudunuzda serotonin eksikliği de olabilir. Eğer doktora başvuracak kadar önemli bir sorununuz yoksa serotonin içeriği yüksek besinler tüketerek serotonin seviyesini yükseltebilirsiniz. Bunların başında çikolata gelir. Çikolata serotonin salgısını arttırmaya yönelik bir yiyecektir; ancak fazla miktarda alınması kişiye kilo fazlalığı olarak dönebilir. Dikkatli tüketilmelidir. Öğle saatlerinde 20-30 gram; yani yaklaşık olarak bir kibrit kutusu kadar bitter çikolata tüketimi, kendinizi daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Bitter çikolata diğerlerine göre daha az şeker ve daha çok kakao içerdiği için sağlıklı bir seçim olacaktır.

Çilek gerginliğini yok eder
Serotonin içeriği yüksek besinler arasında başta meyveler gelir. Kış aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak meyvelerden biri de afrodizyak etkisi de yaratan çilektir. Üzerinizdeki gerginliği ve karamsar duyguları atabilmek için günde 4-5 tane çilek faydalı olabilir. Çilek tüm salgı bezlerini çalıştırır; vücuda gençlik ve kuvvet verir.
 
Muzun kokusu bile “mutluluk” veriyor
Kışın tüketilen bazı besinler ruh halini daha da yukarı çeker. Bunların arasında muz önemli bir yer tutar. Muz kokusuyla bile size mutluluk vermeye yeter. Muz, içerdiği yüksek endorfinle mutluluk deposudur. Kendinizi mutsuz, kötü hissettiğiniz ya da şeker ihtiyacı duyduğunuz anda muz tüketebilirsiniz. Gün içerisinde küçük boy ise 1-2 tane, büyük boy ise 1 muz tüketilmesi uygundur.
 
Vücudunuzu kivi ve ananas ile arındırın…
Gündelik yaşamda solunan kirli hava, yanlış yiyecek-içecek seçimleriyle vücuda toksinler alınabiliyor. Vücuda “antioksidan desteği” sağlayarak bu toksinlerin atılması gerekir. Bu arındırma işlemi için kivi, düşük kalori ve şeker oranı ile en ideal meyvedir. C vitamini içeriği yüksek olan kivi, gevşemeye yardımcı ve mutluluk veren bir besindir. Aynı şekilde ananas da sindirim sistemi için yararlıdır, içerdiği “bromelain” ile birlikte vücuttaki iltihabi durumlar ve şişkinliklerde de etkilidir. Düzenli olarak uzman kontrolünde tüketilen ananasın da vücuttaki yağ hücreleri üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir.
 
Kuş gibi hafif hissettirecek “Kuşburnu”
Bu dönemde özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren, enerji veren besinler tüketilmelidir. Kuşburnu; A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri, mineral maddeler, fosfor ve potasyum elementleri açısından oldukça zengin bir besindir. Kuşburnunu meyve ya da çay olarak tüketebilirsiniz. Vücudu güçlendirerek daha dirençli yapan kuşburnu, bedensel yorgunluğu gidermeye de yardımcıdır.
 
Günü canlandıracak masum tatlılar
Bu kış aylarında kendinizi cansız hissettiğinizde ara öğünlerde masum diyebileceğimiz bazı tatlılar tüketebilirsiniz. Örneğin; probiyotik yoğurtlar, tarçınlı bir fincan salep, yulaf ezmesi ve yoğurtla yapılan tatlılar, meyveli sütler ya da 2 top dondurma hem sağlıklı hem de sizi canlandıracak, motive edecek ara öğünler olabilir. Bu tatlılar haricinde kahve tutkunuysanız bu dönemde kahve yerine bir süre bitki çaylarını tüketmeye çalışın. Bitki çaylarınızın yanına da günde 2 adet ceviz, 10 adet badem ya da 5-6 adet fındığı da rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bu dönemde su tüketimini de asla ihmal etmeyin. Bu öneriler kendinizi kış aylarında daha mutlu, canlı, dinç hissetmenizi sağlayacaktır.
 
 
 
 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak