Macahel’i Biliyor Musunuz?

Macahel’in adını belki de hiç duymamış olabilirsiniz. Yemyeşil ormanlarıyla kaplı, gizli ve esrarengiz güzellikleriyle süslü, derin vadileri dumanla kaplı dağlarıyla insanı hayret ve beğeni dünyasına götüren Macahel; Artvin İlinin Borçka ilçesine bağlı, komşumuz Gürcistan sınırına yakın bir beldedir. Türkiye’nin yağmur ormanlarıyla çevrili olarak bildiği, çok zengin bitki faunasına sahip gizli cennetlerinden biridir… Derelerin özgürce coşup aktığı, yüksek kayalardaki taşların sekerek düştüğü, oluşturduğu sakin gölcüklerin kristal berraklığıyla çok sıcak geçen yaz günlerinin saatlerinde insanları davette bulunduğu su parçaları sunduğu serinlikle zaman zaman şarıldayarak, zaman zaman aktığı sesi dinletmek bu beldenin gelenlerine olağanüstü zevkleri yaşatır.

macahel camili

Buradaki su kaynağı o kadar boldur ki toprağı bir avuç sıkarsınız suyuyla size selam verir. Burayı çok merak ediyorsanız haritanızda orayı Macahel olarak aramayın zira bulamazsınız. Onun adı haritalarda Camili olarak geçmektedir. Macahel onun gürcü lisanındaki orijinal adıdır. Zaten bu beldede de Gürcü halk yaşamaktadır. İstiklâl Savaşı’ndan sonra komşu ülke olan Gürcistan’la sınırlar belirlenmiş 18 köyden oluşan bu beldenin 6 köyü Türkiye sınırları içinde kalmıştır. Bu köylerde yaşayan halk tamamen kendi iradesiyle yerleşim bölgesindeki kültürü tercih etmekte bulmuş ve Macahel’i yeniden inşa etmiştir. Camili halkı coğrafi konum açısından zorlu tabiat koşullarında yaşayarak bu değerli beldenin koruyucuları olmuştur.

camili

Macahel’i fotoğraf sanatçılarını en çok cezbeden yanı özel tabiat yerlerine sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Buraları ziyarette bulunan gezginci turist kafileleri Avusturya Alp’lerinin ve İsviçre kantonlarının yeniden gözden geçirilmesi konusundaki iddialarını sürdürüyorlar. Macahel Doğu’nun en ucunda ve oldukça uzakta olan bir belde.. Coğrafi konumlaması ve iklimiyle yaz kış bilenlerin akınına uğrayan muhteşem bir belde. Enteresan bir plato özelliğine sahip olan Macahel dört bir taraftan yüksek rakımlı dağlarla sarmalanmış olup 1.900 metre rakıma çıktıktan sonra tekrar 400 metreye inen geçit ve vadilerle konumlanıyor. Bu geçitler yılın 365 günü sis perdesi özelliğiyle kaplı yağmurlu günler güneşin yüzünü gösterdiği günlerden daha fazlalık gösteriyor.

Macahel’in en bilinen dağları Karçal Dağları 3650 metrelik rakımla bu bölgenin en yüksek dağları olma özelliğini taşımaktadır. Macahel bol derecede yeterli oksijeni kusursuz havası ve dünyaca ünlü balıyla son günlerde öne çıkan beldelerden biri olmuştur. Kışları sert geçen beldede Kasım ayının girmesiyle birlikte kar yağışı başlıyor. Geçit ve yolları kapanan bu beldede yaşayanlar bahar ayına kadar buradaki evlerinde doğa şartlarıyla mücadele edip sağlıklı yaşam sürdürüyorlar. Kaldıkları evler tabiat şartlarına dayanıklı sert kestane ağacından yapılıyor. Hayvanlarını muhafaza ettikleri barınaklarda da bu uslüp kullanılıyor. Otları muhafaza ettikleri yere gürcü lisanıyla “Merek”, kışlık zahire ve tahıllarını sakladıkları yere de “Nalya” adı veriliyor.

Macahel’in içinden iki dere geçmektedir. Bu dereler Efeler Deresi ve Damzirat dereleridir. Belde pek çok yaylalara sahip olmakla birlikte bu yaylaların hepsi Gürcü adlarına sahip olan Gorgit, Çikunet, Lekoban ve Mereta yaylalarıdır. Macahel’e gelen yerli yabancı turistler için köy pansiyonları bu hizmeti veren en ideal konaklama noktaları.. Bu pansiyonlara verilen genel isim Serenderlerden oluşmaktadır. Bu pansiyonlar beldenin tüm mimari üslubunu taşımakta olup dış cepheleri ve bazı iç kısımları kestane ağacından inşa edilmiş durumdadır. Çevrelerinde fındıklık ve mısır tarlaları ile çevrelenmiş durumdadır. Macahel halkı yaz mevsiminde yüksek plato ve yaylalara çıkarak sezonu buralarda geçiriyor.

Macahel’in en önemli flora özelliklerinden biri burada meşhur Kafkas Arılarının yetiştirilmesinden üretilen üstün nitelikli baldır. Bu cins arılara hassasiyet ve gereken ihtimam gösterilerek arıların bu bölgeden çıkması için gereken önem gösterilmektedir. Macahel’e bu arı türünün haricinde başka bir arının girmesi yasaklanmış. Kafkas Arılarının dili uzun olduğundan ötürü ulaşılamayan çiçek florası ve polenleri rahatlıkla toplayan özelliğe sahiptir. Türkiye’nin en kaliteli ve sağlık şartlarına uygun balı buradan toplanıyor. Florasında çok sayıda bitki ve çiçek barındırdığından ötürü arılar için zengin bir kaynak olma özelliği taşımaktadır. Bal üreticileri tarafından ağaçlara yerleştirilen kara kovanlar sayesinde yüksek kalitede bal üretiliyor el değmeden kavanozlara doldurularak arıcılık sektöründeki çalışmalara katkı sağlanıyor. Bu balın özel meraklıları ve alıcıları bulunmaktadır. Macahel balı adeta bir iksir ve bazı hastalıkların doğal reçetesi olmuştur. Anlatılamayacak kadar çok özelliklere sahip olan bu belde Türkiye’ye turizm ve kültür mirasını oluşturmuştur.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak