İnfertilite (Kısırlık) Problemi Olan Çiftlere Faydalı Günlük Öneriler

İNFERTİLİTE (KISIRLIK) PROBLEMİ OLAN ÇİFTLERE FAYDALI OLABİLECEK GÜNLÜK YAŞAM ÖNERİLERİ

İnfertilite (kısırlık) sorunu olan çiftler biz hekimlere çocuk sahibi olmak için başvurduklarında yaptığımız muayene ve tetkiklerle ilk önce sorunu ortaya koymaya çalışırız. Tespit ettiğimiz problemleri adım adım çözdükten sonra da kendiliğinden gebe kalmaları mümkünse bekleme sürecine geçer, bu mümkün değilse yardımla üreme tedavilerini uygularız. Kısırlık sorunu ortaya konulduktan sonra tedavi alternatiflerini belirlemede kritik faktörler kadının yaşı, yumurtalık kapasitesi ve evlilik süresidir. Bütüncül bir yaklaşım ile tüm faktörler değerlendirilir, özellikle çevresel ve ailesel faktörler gibi sosyal faktörler, ve en kısa zamanda bebek sahibi olmak için tedavi alternatifleri çiftlerle paylaşılır.

Bu süreç çiftler için stresli bir süreçtir. Hem birbirleri hem de aile çevresi ile sorunlar yaşayabilirler, gerginlik ise süreci olumsuz yönde etkileyerek zaman zaman depresyon ve ilişkilerde yıpranmaya yol açabilir.

İnfertilite sorunu ile gelen çiftlerin en sık sorduğu soruların başında beslenme ile ilgili olanlar gelmektedir. Bu süreçte ne yiyelim? nasıl beslenelim? sperm ya da yumurta kalite sorunu olan çiftlerde kaliteyi arttırmaya yarayacak gıdalar var mı? hangi ilaçları kullanalım? kendiliğinden gebe kalmayı arttıracak gıdalar var mı? gibi sorular hemen akla gelen ve sık sorulan sorulardan bazılarıdır.

İnfertilite sebebi sperm problemi ise yani sperm değerlerinde sayı, hareket ya da yapı problemi varsa öncelikle sigara kullanımını sorgulamak ve bırakılmasını önermek uygun olacaktır. Sigaranın toksik bir madde olduğu bilinen bir gerçektir ve zor da olsa sigaranın bırakılması sperm kalitesini arttıracağından mutlaka ilk yapılması gerekenlerdendir. Yine erkeklerde takviye vitamin veya bitkisel kürlerin faydaları hastalarımız tarafından çokça sorulmakta olup bilimsel olarak kanıtlanmış etkileri vardır diyemeyiz. Fakat kullanılmasının sakıncası da yoktur. Fazla beklentiye girmeden takviye ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında antioksidan içerikli gıdalar sperm değerlerini destekleyebilir.

İnfertilite sebebi kadına bağlı yumurta rezervi azlığı ya da endometriozis yani çikolata kisti hastalığı ya da polikistik over hastalığı ise bazı beslenme önerileri faydalı olabilir. Örneğin yumurta rezervi az olan kadınlarda yaş genç ise yine sigaranın kesilmesi ve kilo fazlalığı varsa kilo verilmesi yumurta kalitesini arttıracaktır. Probiyotik takviyesi, antioksidan içerikli beslenme ve egzersizin faydaları bilimsel olarak net ortaya konulmasa da sağlıklı yaşam önerileri olarak uygulandığında yumurta kalitesini olumlu yönde destekleyecektir.

Endometriozis yani çikolata kisti hastalarında protein ağırlıklı beslenme, sigara kesilmesi, antioksidan içerikli takviye gıdalar, kilo verilmesi yumurta kalitesini arttırabilir ve endometriozise bağlı şikayetleri de azaltabilir.

Yine polikistik over hastalarında kilo kaybı, sigara kesilmesi, karbonhidrattan fakir beslenme ve insülin duyarlılığını arttıracak ilaç takviyeleri kendiliğinden gebelikleri sağlayabilir, adetleri düzensiz olan kadınlarda adeti düzenleyebilir. Haftada üç gün 20 dakikalık egzersiz ya da yürüyüşlerin de faydalı olduğu bilinmektedir.

Özetle infertilite problemi yaşayan çiftlerde dengeli beslenme, düzenli egzersiz, sigara kullanılmaması, kilo verilmesi ve bağışıklık sistemini de destekleyen antioksidan içerikli beslenme ile mümkün olduğunca tedavilerde olumsuz değil pozitif bakış açısı benimsenmesi gebeliklerin kendiliğinden oluşmasını sağlayabilir ya da tedavilerden olumlu sonuç alınmasına yarayabilir. İnfertilite probleminin üstesinden gelmek için hekiminizle birlikte el ele vererek sonucu olumlu hale getirebilirsiniz.

WhatsApp Image 2019 10 07 at 13.20.17

Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Telefon: 05354612244

http://www.instagram.com/banukumbak/

http://www.facebook.com/drbanukumbak

httpv://www.youtube.com/watch?v=c/profdrbanukumbakaygun

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak