Kadınların Kalbini Vuran Hastalıklar ve Alınabilecek Önlemler

Kadınların Kalbini Vuran Hastalıklar

Son yıllarda kadınların hayatlarını riske eden ve ölüm nedenleri arasında ciddi bir boyut kazanan kalp hastalıklarının nedenleri arasında erkeklerle ortak rahatsızlıkların yanında bayanlara özgü sağlık sorunları da olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Kadınların halk arasında söylendiği gibi hormonal yapıları kalp rahatsızlıklarına bir nebze olsa da engel olmakla birlikte baskın bir önleyici olmadığı anlaşılmıştır. Kadınların ikisinden birinin ölümüne neden olan kalp hastalıkları bazı coğrafyalarda yarıdan fazlasının hayatının nihayetlenmesine neden olmaktadır. Kadınları erkeklere göre bu rahatsızlığı dikkate almamaları erken önlemlerin alınmasını engellediği gibi diyabet, şişmanlık, hipertansiyonda kalp hastalıklarında tetikleyici olmaktadır.

Kadınların yaşamlarında farklılıkların gözlendiği menopoz döneminde kalp hastalıkları riski daha fazla artmakla birlikte sigara içme alışkanlığının bayanlarda her geçen gün artması da sağlık sorunlarını maalesef beraberinde getirmektedir. Menopoz döneminde erkeklik hormonunda artış görülmesi ile birlikte obezite ve şeker hastalığı beraberinde polikistik over sendromu olarak bilinen rahatsızlığını ortaya çıkarmaktadır. Polikistik over sendromu da kalp hastalığı riskini kadınlarda arttıran bir hastalık olarak bilinmektedir.

Kadınların hareketsiz yaşamları kalp hastalıkları yaşamalarına sebep olarak görüldüğü gibi aynı zamanda yüksek kolesterolde kalbinize ciddi zararlar vermektedir. Uzmanlar menopoz dönemi sonrasında yüksek kolesterole yakalanan kadınların yüzdesinin her geçen gün arttığını ifade etmekle birlikte kolesterol düşürücü tedavi sayesinde risk azaltılmaya çalışılmaktadır. Yapılan araştırmalar doğum kontrol hapının uzun yıllar kullanımının yan etkileri arasında vücudunuzun en önemli organlarından biri olan kalbinize zarar verdiğini ortaya koymuştur. Hayatın zorluklarını en az erkekler kadar yaşayan kadınlarda karşılaşılan depresyon ve streste bu hastalıkların erkeklere oranla kadınlarda görülmesini arttırmaktadır.

Kadınlarda obezite kalp damar sistemi için önemli bir risk teşkil etmekle birlikte kalp krizi, hipertansiyon ve farklı damar hastalıklarının görülmesine neden olmaktadır. Düzensiz veya yetersiz uykunun kalp rahatsızlıklarının nedenleri arasında görüldüğünü ifade eden uzmanlar yetişkinlerin en az altı saat gece uyumalarını önermektedirler.

Yaşamımız için hayati öneme sahip kalbi korumak için yapılması gerekenler arasında en önemlisi sigarayı bırakmak olarak öne çıkmakla birlikte bu zararlı alışkanlığın izleri 5-10 yıl arasında vücut tarafından yok edilerek kalp hastalığı riski azalabilmektedir. Şeker, un, tuz tüketiminde çok dikkat edilmesi riski azaltabileceği gibi sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık vermeniz uzmanlar tarafından önerilmektedir. Her gün en az 30 ila 60 dakika arasında egzersiz veya yürüyüş yapmanız sağlığınız için faydalı olacaktır. İdeal kilonuzu her zaman korumaya çalışmanız ve yeme alışkanlığınızı disipline etmeniz kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinizi azaltmanızda size yardımcı olacaktır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın