Kayak Yaparken Karşılaşılabilecek Sorunlar Nelerdir?

Türkiye dünyada dört mevsimin yaşadığı nadir ülkelerden arasında. Kış aylarında kar yağışı ile başlayan kayak sporu özellikle de çocukların severek yaptığı aktiviteler arasında. Ancak kayak sporu yaralanma oranın en yüksek olduğu sporlardandır. Kazalarla karşı karşıya kalmamak için kaymaya başlamadan önce ön hazırlık yapılması gerekir. Ön hazırlık yapılmadığı ve dikkatli olunmadığı takdirde karşılaşılabilecek sorunların neler olabileceğini sizler için araştırarak derledik.

kayak yaparken karşılaşılabilecek sorunlar nelerdir
kayak yaparken karşılaşılabilecek sorunlar nelerdir

Kayak sporunda kişisel ve çevresel faktörlerden kaynaklanan sorunlardan dolayı yaralanmalar veya çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Kişisel ve çevresel faktörlerin hepsi eksiksiz derecede karşılanmadığı sürece kayak sporunu başlanması önerilmez.

Kayak Yaparken Oluşabilecek Kazalar

Kişisel Faktörler

Tam tedavi edilmemiş yaralanmalar, yorgunluk, aşırı yüklenme, yaş, cinsiyet, anatomik sorunlar, psikolojik faktörler.

Fiziksel Faktörler

Çevre, zemin, yetersiz ve kötü spor tekniği, kötü malzeme kullanımı, kurallara uymama, yetersiz ve kötü antrenman.

Karşılaşılabilecek Sorunlar

  • Pist Kazaları;

Aşırı hızlı gidilmesi, önde giden sporcunun sollanması, hatalı yavaşlama veya durma, çarpışma, acemilik vb. sorunlardan kaynaklanan durumlardan dolayı pist kazaları meydana gelebilir.

  • Yaralanma ve Burkulma;

Kayak sporunda en sık görülen durumlardandır. Genellikle ilk öğrenme döneminde olabileceği gibi çeşitli nedenlerden dolayı da yaralanma ve burulmalar olabilir. Hatalı hareketler sonucunda kişi hem kendine hem de çevresindeki diğer kişilere zarar verebilir. Yaralanma durumlarında; kıkırdak yaralanmaları, bağ yaralanması, adale sakatlığı veya burkulma durumlarında; doku zedelenmesi, ayak bileği burkulması, görülebilen burkulmalar arasındadır. Bunların yanı sıra çığa bağlı yaralanmalar da meydana gelebilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için uyarılara uyulması en önemli önlemdir.

  • Kaybolma

Kayak sporuna başlamadan önce mutlaka kimlik kontrolü yapılmalıdır. Ayrıca yanında kimlik taşımayan kullanıcıların piste çıkmasına yetkililer tarafından izin verilmez. Kayak pistinin dışına çıkılması veya elverişli olmayan hava koşullarında kayak yapılması durumunda kaybolma vakaları ile karşılaşılabilir. Ayrıca kaybolmamak için levhalara dikkat edilmesi önemlidir. Kaybolma gibi bir durum söz konusu olduğunda kişinin iletişim araçları ile yardım çağırması ve soğuktan korunması gerekir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın