Lezzetin Glutensiz Hali

Glutensiz beslenme; lezzetsiz, tatsız tuzsuz yemeklerle dolu bir beslenme tarzı değildir. Püf noktalarına dikkat edildiğinde, doğru zamanda doğru malzeme kullanıldığında umulanın aksiyle karşılaşmak kaçınılmazdır.

Uzun zamandır gluten içeren yemeklerin, tatlıların birçoğunun, lezzetli glutensiz alternatiflerinin yapılabileceğini savunuyor, tarifler deniyor ve paylaşıyorum. İki yıla yaklaşan bu süreçte hiç umutsuzluğa kapılmadım. Damak zevkine, iyi yemeye düşkün biri olarak çaresiz kaldığım noktalarda üretmeyi ve sonuçlarla mutlu olmayı seçtim.

Günümüzde doktorlar tarafından da ilaçla tedavi edilemeyen hastalıkların çözümü olarak kabul edilen bu beslenme tarzı birçok insana göre; verilmiş büyük ve sonu olmayan bir ceza. Halbuki glutensiz beslenme mecburiyeti; buğdayın genetiğinin değiştirildiği, cüce buğdaylara mahkum edildiğimiz bir dünyada tarafımıza verilmiş büyük bir şans. Bu şansı iyi değerlendirip bedenini, ruhunu mutlu edenler ve kendini glutensiz beslenmeye hazır hissedenler için gluten ve rafine şeker içermeyen üç farklı ana yemek hazırladım. Bu ana yemekler; doğal yağ, sebze ve et bakımından zengin; ekmek, hazır sos, katkı maddeleri ve rafine şeker bakımından yoksun.

Kabak ve kıymanın muhteşem uyumuyla ortaya çıkan lazanya; size makarnayla yapılan asıl halini aratmayacak….

Fırında sebzeler ve tavuk suyuyla pişen hindi; ekstra katkılı soslara ihtiyacınızın olmadığını kanıtlayacak…

Domates soslu köfte ise; ekmeksiz, galeta unsuz, yumurtasız, pirinçsiz de lezzetli ve dağılmayan köftelerin yapılabileceğinin ispatı niteliğinde…

Siz de; bedeninizi rahatlatırken damaklarınız şenlensin isterseniz, lezzetin glutensiz haline buyrun…

 

KABAKLI LAZANYA

 

Malzemeler:

3 adet orta boy yeşil kabak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

Harç için:
350 gr. kıyma
2 adet soğan, küçük doğranmış
3 diş sarımsak, küçük doğranmış
3 adet domates, küçük doğranmış
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı zeytinyağı
½ su bardağı su
Tuz
Karabiber

Üzeri için:
1 su bardağı rendelenmiş şırden mayalı kaşar peyniri

Yapılışı:

  • İki ucunu da kestiğiniz kabaklardan bir soyucu ya da doğrayıcı yardımıyla incecik şeritler çıkarın.
  • Fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye kabak şeritlerini dizin. Üzerlerine tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında birkaç dakika pişirin. Bu sırada kurumamalarına dikkat edin. Fırından çıkarıp bir kenara alın. (Dilerseniz bu işlemi atlayıp kabakları çiğ olarak da kullanabilirsiniz. Çiğ kabakları fırın kabına yerleştirirken, her bir sırasına bir tatlı kaşığı zeytinyağı biraz tuz biraz da karabiber ekleyin.)
  • Derin bir sos tenceresini ocağa alıp iyice ısıtın. Isınan tencereye zeytinyağını ilave edin, kızdırın. Kıymayı da ekleyip dört- beş dakika harlı ateşte soteleyin.
  • Küçük küpler halinde doğranmış soğanları tencereye alın, iki dakika kadar soteleyip sarımsakları ilave edin ve ara ara karıştırın.
  • Salçayı ekleyip birkaç kez karıştırın. Domatesleri de ilave ettiğiniz harcı beş dakika daha pişirin. Yarım su bardağı suyu, tuz ve karabiberi de ekleyin. İyice pişip suyunu çeken harcı ocaktan alın.
  • Bir fırın kabını zeytinyağıyla yağlayın. Kaba bir sıra kabak şeridi, bir sıra kıymalı harçtan yerleştirin. (Kabak şeritlerinin aralarında boşluk kalmamasına dikkat edin.) En üst sıraya geldiğinizde kabak şeritlerinin üzerine biraz zeytinyağı sürün.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabaklar yumuşayıncaya dek pişirin. Yumuşayan kabakların üzerine kaşar peynirlerini serpip lazanyayı yeniden fırına verin. Üzeri kızarınca fırından çıkarıp servis yapın.

 

DOMATES SOSLU EKMEKSIZ, PİRİNÇSİZ KÖFTE

Malzemeler:

Köfte harcı için:
350 gr. kıyma
1 adet büyük soğan, rendelenmiş
3 adet sarımsak, küçük doğranmış
4-5 dal maydanoz, küçük doğranmış
½ çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

Sos için:
3 adet domates, küçük doğranmış
1 yemek kaşığı zeytinyağı
½ yemek kaşığı salça
3 adet sarımsak
1 adet acı yeşil biber
½ su bardağı su

Yapılışı:

  • Derin bir kaba köfte harcı için gerekli malzemenin tamamını alın. Harcı çok iyi yoğurmanız gerekiyor, en az 5-6 dakika yoğurun. Streç filmle köfte harcının bulunduğu kabı örtüp buzdolabına kaldırın.
  • Derin bir sos tenceresini ısıtıp zeytinyağını ilave edin. Yağ kızınca sarımsakları ilave edip pembeleşinceye dek soteleyin. Yeşil biber ve domatesleri de tencereye alın, yüksek ateşte domatesler yumuşayıncaya dek ara sıra karıştırarak pişirin. Su, tuz ve karabiberi de ekledikten sonra 5-6 dakika daha orta ateşte pişirin.
  • Sos pişerken köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzun içerisinde yuvarlayın. Köfteleri domatesli sosun içine ekleyip ara sıra karıştırarak orta ateşte pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

 

FIRINDA HİNDİ VE KARABUĞDAY PİLAVI

Malzemeler:
1 adet hindi but
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet havuç, büyükçe doğranmış
1 adet soğan, büyükçe doğranmış
1 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber

Yapılışı:

  • Geniş bir tavayı iyice kızdırıp zeytinyağı ilave edin. Yağ kızınca hindiyi üç-dört dakika bir tarafını, üç-dört dakika diğer tarafını mühürleyin. Mühürleme işlemi tamamlandığında hindiyi bir kenara alın.
  • Aynı tavayı temizlemeden soğan ve havucu da ekleyip soteleyin. Hafifçe pembeleşen sebzelere tavuk suyunu ilave edin. Tıkırdamaya başlayan tavuk suyu ilaveli sosa hindiyi de alın. Üç- dört dakika pişirin.
  • Bir fırın poşetine hindiyi, sebzeleri ve sosu alın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice yumuşayıp üzeri kızarıncaya dek pişirin.
  • Fırın poşeti kullanmak istemezseniz, sosu pişirdikten sonra malzemenin tamamını bir fırın kabına alıp pişirebilirsiniz.

 

KARABUĞDAY PİLAVI

Malzemeler:

1 su bardağı karabuğday/greçka
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan, küçük doğranmış
3 diş sarımsak,ince ince kıyılmış
1 adet yeşil biber, küçük doğranmış
2 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz

Yapılışı:

  • Derin bir tencereyi ocağa koyun, ısıtın. Tereyağı ve zeytinyağını ilave edip kızdırın.
  • Soğanı tencereye alın, birkaç kez kızgın yağda çevirin. Sarımsak ve yeşil biberi de ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Önceden yıkayıp süzdüğünüz karabuğdayı da ilave edin. Üç-dört dakika kadar kavurduktan sonra baharat, et suyu ve tuzu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. (Suyunu çektiği halde hafifçe diriyse biraz daha su ilave edin.)
  • Karabuğday pilavı piştikten sonra üzerine küçük küpler halinde tereyağı serpiştirip kapakla tencere arasına kağıt havlu örterseniz, hazırladığınız pilavın lezzetine lezzet katabilirsiniz.

 

Afiyet olsun!

 

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın