Detoks Sebzesi Kırmızı Pancarın Son Demleri

Zeynep Özcan

Mutfağın lezzetli kök sebzelerinden biri olan kırmızı pancarı pişirme konusunda birçoğumuz tereddütte kalıyoruz. Salata ve turşu dışında ne için kullanabileceğimiz hakkında pek bir fikrimiz yok. Oysa pancarın çorbasını, yemeğini, hatta tatlısını bile yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra suyunu sıkıp detoks içeceği haline getirebilir, yapraklarını soğan ve baharatla kavurabilir başlı başına bir yemek haline getirebilir veya garnitür olarak sunabilirsiniz.  

Doktorlara göre kırmızı pancar mucizevî bir detoks sebzesi. Bedenin temizlenmesi, temizlenirken yenilenmesi için kırmızı pancarı mutfağımızda daha sık ağırlamamız gerekiyor.

Henüz diğer sebzeler kadar meşhur değilse de, detoks furyası sayesinde mutfaklarda daha fazla yer bulacağına, kullanım alanlarının yaygınlaşacağına inanıyorum.

Doktor Ümit Aktaş kırmızı pancarın, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olduğunu, karaciğer ve böbreği çalıştırdığını, tam bir mineral deposu olduğunu, bakır, magnezyum, fosfor, krom, potasyum, silisyum ve selenyum içerdiğini, zengin mineral yapısı sayesinde vücutta asit baz dengesinin kurulmasına yardımcı olduğunu, kansızlığı engellediğini, içerdiği folik asit nedeniyle bebeklerin sinir dokusunun yapımını desteklediğini İlaçsız Yaşam kitabının, 103. Sayfasında ayrıntılarıyla anlatıyor. Ayrıca Doktor Ümit Aktaş, böbrek taşı hastalarına, kırmızı pancarın silisyum ve oksalik asit maddeleri içermesi nedeniyle tüketmemelerini gerektiğinin önemle altını çiziyor.

İşte bu muhteşem kök sebzeyle yapabileceğiniz sağlıklı bir salata tarifi:

 

pancar tarifi

Pancarlı Havuçlu Detoks Salatası

Malzeme
1 adet büyük kırmızı pancar
1 adet büyük havuç
3 yemek kaşığı nar
2 dilim şırden mayalı beyaz peynir
5 dal maydanoz
5 adet ceviz

Sosu için:
1 adet taze sıkılmış limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber
Tuz

Yapılışı

  • Pancarı ve havucu yıkayıp, soyacak yardımıyla kabuklarını soyun. Pancarı küçük küpler halinde doğrayın. Havuçları rendeleyin.
  • Maydanozları yıkayıp, sebze kurutucusunda suyundan arındırdıktan sonra ince ince kıyın.
  • Cevizleri bıçak yardımıyla doğrayın.
  • Beyaz peynirleri küp küp olacak şekilde dilimleyin.
  • Derin bir kaseye pancar, havuç, beyaz peynir, maydanoz, nar ve cevizi alın.
  • Küçük bir sosluğa limon suyu, zeytinyağı, karabiber ve tuzu alın, çırpıcı veya çatal yardımıyla karıştırın.
  • Salata kasesindeki karışıma ilave edip iyice harmanlayın. Sosu çekmesi için biraz bekletip servis yapın.
    Afiyet olsun!

 

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak