Renklerin Dekorasyondaki Etkisi Nedir

Renk, maddeler üzerinde yansıyan ışığın retina tarafından farklı şekillerde algılanmasıdır. Her madde, ışığın bir kısmını soğurur; bir kısmını da yansıtır. Bu soğurma ve yansımanın oranına göre renkler ve tonları oluşur. Bir maddeye çarpan ışıktaki tüm dalga boyları geri yansırsa algıladığımız renk beyazdır ya da madde tüm ışığı soğuruyorsa, siyah olarak algılarız.

Işıktaki bu karakteristik dalga boylarının yayılmasının nedeni, elektronların bir üst enerji seviyesine sıçramasıyla ilgilidir. Daha sonra alçak enerji seviyesine düşme tekrar gerçekleştiğinde ise ışık fotonu saçtıkları kabul edilir. Dolayısıyla ‘Renk nedir?’ sorusunu tek kelimeyle açıklayacak olursak; ‘enerjidir’ cevabını rahatlıkla verebiliriz.
Renk herhangi bir nesneyi bize daha çekici kılan etkendir. Bu kararı bilinçaltımız verir ve bu nedenle renkler günlük hayatımızda dengeli kullanılmalıdır.

Kışın karalık günlerini geride bırakıp baharın ışığı evimize özgürce yansımaya başladığında; evimizi tekrar elden geçirip bir dekorasyon değişikliği yapma arzusu da yükselir. Evimiz kişiliğimizi; dekorasyonda kullandığımız renkler de ruh halimizi yansıtır.

Dekorasyonda Renklerin Anlamları ve Etkileri

dekorasyonda kırmızı kullanımı

Kırmızı: Kırmızı sıcak bir renktir, teşvik eder, harekete geçirir. Cesaret, aşk, irade, cinsellik, girişimcilik, bağımsızlık gibi kavramların rengidir. Kanı besler, dolaşımı hızlandırır. Duygusal anlamda bizi en çok etkileyen renktir.

Önümüze konulan renk serisinde ilk önce kırmızıyı fark ederiz. Tehlike işareti, uyarı sinyalleri vs. Etkenlerin kırmızı olması bu nedenlere dayanmaktadır. Kırmızının harekete geçirme özelliği nedeniyle bol kırmızı olan yerlerde fazla oturulmaz. Bu nedenle fast-food restoranlarının dekorlarında en çok kırmızı tercih edilir. Seri bir şekilde karnımızı doyurup mekandan uzaklaştırır.

Kırmızıyı yatak odalarında kullanmamanızı tavsiye ederiz. Uyutmaz, zihnimizi açık tutar, planlamalara açık tutar. Ama mutfakta kullanmanızı öneririz. Evin en hareketl bölümü mutfak olduğu için hem atmosferi canlandırır hem de harekete geçirir.

Kırmızının pozitif etkileri; şans, yaşam sevinci, enerji, hareket, aşk ve sıcaklıktır.
Kırmızının negatif etkileri; nefret, hırs, öfke, yüksek ses ve tatminsizliktir.

Renklerin Dekorasyondaki Etkisi

Turuncu:  Sıcak bir renktir. Doğal olmamızı ve hayata olumlu bakmamızı sağlar. Motivasyonumuzu arttırır. Neşenin, keyfin, düzenin cömertliğin, mutluluğum bolluk ve bereketin rengidir.
Turuncunun pozitif etkileri; neşelendirir, sıcaklık verir, mucizelere inandırır.
Turuncunun negatif etkileri; aşırı kullanıldığında aç gözlülük, küstahlık, şımarıklık.

Renklerin Dekorasyondaki Etkisi

Yeşil:  Sevginin, dengenin, huzurun, doğanın, istikrarın, sadakatin, inancın ve cömertliğin rengidir. Yatıştırır, dinlendirir ve sakinleştirir. Doğadaki en hakim renktir. Gözümüzün asla yorulmadan saatlerce bakabildiği tek renktir. Bu yüzden okullardaki yazı tahtaları yeşil renk seçilmiştir. Ameliyatlarda doktorların yeşil kullanmalarının nedeni de budur.

Depresyona girmiş kişilere, güven duygusunu arttırdığı için yeşil renk giymeleri önerilir. Akla ve ruha huzur verir. Kırık kalpleri iyileştirir.

Yeşilin pozitif etkileri; konsantrasyonu artırır, motivasyonu güçlendirir, hayata pozitif bakmayı sağlar.
Yeşilin negatif etkisi ise yoktur.

Renklerin Dekorasyondaki Etkisi

Mavi: Huzurun, mutluğun ahengin ve keyfin rengidir. Mavi sistemimiz için bir soğutucu ve rahatlatıcıdır. Boğaz çakrasını harekete geçirir ve yatıştırır. Tüm boğaz rahatsızlıklarına iyi gelir. Solunum sistemini güçlendirici ve dengeleyici bir etkisi vardır. Sezgileri güçlendirir. Yalnızlığı hafifletir. Hem kendi alanındaki renklerle hem de sıcak renklerle kullanıldığında etkilidir. Sanatsal ifade gücü ve ilham uyandırır.
Mavinin pozitif etkileri; sadakat, güven ve bütünlük, ince ruh, sorumluluk, muhafazakarlık, barış ve huzur.
Mavinin negatif etkileri; aşırı kullanıldığında katılık, kincilik, depresyon, hüzün, tutuculuk, ilgisizlik ve soğukluk.

Renklerin Dekorasyondaki Etkisi

Toprak Tonları: Rehavetin rengidir, sakinleştirir ve rahatlatır. Şifa için kullanılan renklerdir. İletişimi güçlendirir.
Toprak tonlarının pozitif etkileri; duygusal ve zihinsel sorunlara destek verir, sağduyuyu arttırır, ayakların yere basmasına yardımcı olur, kafa karışıklığını giderir.

Toprak tonlarının negatif etkileri; aşırı kullanıldığında bireyin fazla maddeci düşünmesine neden olur, açgözlülük hissini arttırır. Tembelleştirir.

Evimizin Renkleri Nasıl Olmalı

Mutfak: Evimizde hareketin en yoğun olduğu yer mutfağımızdır. Hareketin ve motivasyonun rengi kırmızı mutfaklarda kullanılabilir. Ayrıca pozitif bir etki veren sarı da mutfaklarımızda kullanabileceğimiz diğer bir renktir.

Çalışma Odası: Doğayı çağrıştıran, gözü yormayan, motivasyonu arttıran yeşil ve tonları çalışma odalarımız için en iyi seçenektir. Sarı ise yoğun kullanımında zihinsel karışıklığa neden olduğu için kullanılmamalıdır.

Koridorlar: Neşe ve keyfin rengi turuncu, koridorlar için rahatlıkla kullanılabilir. Evimize sıcak ve samimi bir hava verir.

Çocuk Odası: Çocuk odalarında kendi çocuğunuzun kişisel özelliklerine göre ona uygun renkler kullanmanız gerekir. Örneğin hiperaktif bir çocuk için sakinleştirici bir renk olan mavi önerilirken, sakin bir çocuk için ise kırmızı kullanılabilir. Ya da güven duygusu eksik bir çocuk için güven duygusunu arttıran bir renk olan yeşil tercih edilebilir.

Oturma Odası: Sakinleştirici ve stres atıcı özelliği olan mavi tonları oturma odaları için uygundur. Ayrıca canlılık veren turkuaz, huzur veren yeşil, rehavetin rengi toprak tonları tercih edilebilir.

Yatak Odası: Yumuşak ve huzur dolu renkler kullanılması önerilir. Huzur ve sessizliğin egemen olması gereken yatak odaları için yeşil ve toprak tonları en uygun renklerdendir.

Bebek odası: bebek odalarına uçuk pembe, açık yeşil ya da açık mavi tonları kullanılabilir. Bej ve fil dişi renklerle bir kombinasyon yapabilirsiniz. Koyu ve sert renklerden uzak durmanız gerekir.

Banyo: Banyolar daha küçük mekanlar olduğu için açık tonlu renklere yönelmek daha iyi olur. Fayans, lavabo, küvet vs. gibi objeler de kullanabilirsiniz. Beyaz ferahlık ve temizlik hissi vermesinden dolayı banyolarda en çok kullanılan bir renktir. Beyazın yanı sıra turkuaz, deniz mavisi ve yeşil; suyu ve huzuru temsil ettiğinden dolayı tercih edilebilir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın