Mutlu ve Güçlü Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Mutlu, başarılı ve hayatın getirdiği zorluklara karşı güçlü bir şekilde durabilen çocuklar yetiştirmek tüm ebeveynlerin ortak arzuları arasında yer alıyor. Mutlu ve güçlü çocuklara giden yol ise anne babaların attığı adımlardan geçiyor.

Hata yapmasına izin verin

Eğer çocuğunuz için bir tehlike oluşturmayacaksa, yaptığı hatanın doğal sonuçlarıyla karşılaşmasına izin verin ve bir dahaki sefere aynı hataya düşmemek için ne yapması gerektiği hakkında onunla konuşun. Hata yapmanın hayatın bir parçası olduğunu, yapılan hatalardan ders çıkarmanın gelecekte kendisine neler getireceğini ve hayatını ne yönde kolaylaştıracağını uygun bir dille aktarın.

Özgüven kazandırın

Çocuk gelişiminde özgüven kazanılması hayatın geri kalan kısmı için oldukça önemli bir unsurdur. Çocuğunuz evde, okulda ve sosyal çevresinde korktuğu şeylerden uzak durursa, özgüven kazanma fırsatını hiçbir zaman bulamayacaktır. Unutulmamalıdır ki, çocuklar korkularıyla başarılı bir şekilde yüzleştiklerinde, doğru adımlar atmalarını sağlayacak özgüveni kolayca kazanırlar.

Sorumluluk almayı öğretin

Çocuklar hata yaptıklarında hisleri veya davranışları yüzünden başkalarını suçlama eğilimi taşırlar. Bu gibi durumlarda mazeretler sunmasına fırsat vermeyin. Davranışlarının sonuçlarını üstlenmesi gerektiğini ve kendi oluşturduğu soruna kendisinin çözüm üretmesi gerektiğini açıklayın. Sorumluluklarını bilmeyen ve sorumluluk bilinci gelişmemiş çocukların hayatı ve mevcut ilişkilerini yönetmede zorluklar çektikleri unutulmamalıdır.

Net kurallar koyun

Çocukların net sınırlara ve tutarlı kurallara ihtiyacı vardır. Anne babanın sağlam duruşu ve koydukları net sınırlar ve kurallar, çocukların dünyayı daha güvenli algılamasını sağlar. Çocukların sınırları bilmemesi ve öz denetimini sağlayamaması ise sosyal ortamlarda zorluk yaşamasına neden olabilir.

Tutarlı olun

Çocuğun eğitimi ve sağlıklı bir disiplinin sağlanabilmesi için anne ve babanın aynı tarafta olması gerekmektedir. Anne-baba arasındaki tutarsızlık ve çocuğun arada kalması gelişiminin gecikmesine ve ikilemler arasında kalmasına neden olur. Çocuğun disiplini açısından anne babaların alınacak kararlar ve konulacak kurallar öncesinde kendi aralarında tutarlı olmalarının kritik önem taşıdığı unutulmamalıdır.

Örnek olun

Çocuklar öncelikle aile içindeki kişileri gözlemler ve onların davranışlarını taklit ederler. Bu durum istisnasız tüm çocuklar için geçerlidir. Sorunlar karşısında paniklemeden sakinliğini koruyan anne babayla büyüyen çocuklar, benzer durumlar karşısında sakinliklerini koruyarak çözüm üretmeye daha yatkın olurlar.

Her istediğini yapmayın

Çocuğun istediği her şeyi sunmak en büyük hatalardan biridir. Her istediği yerine getirilen çocuk bir süre sonra tatminsizliğe ve doyumsuzluğa sürüklenir. Günlük hayatındaki her şeyden çabuk sıkılır ve daha fazlasını istemeye başlar. Yaşanmaya başlanan bu döngü ise hem çocuğu hem de anne babayı rahatsız edecek noktaya taşır.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak