Mutluluğun Sırrı Fermente Gıdalar

Havaların yavaş yavaş soğuması her zaman hastalıkların yaklaştığının habercisi olmuştur. Bu yazımda size son adını sıkça duyduğumuz

fermente beslenme şeklinden bahsedeceğim…

 

FERMANTASYON NEDİR?

Fermantasyon basit anlamıyla mayalanmadır. Peki mayalanma nedir? Organik maddelerin kimi mikroorganizmalarca salgılanan enzimler etkisiyle uğradığı değişikliktir. Kontrollü şekilde faydalı bakterilerin yine kontrolümüzdeki besinlerle girdikleri tepkimeler sonucu ortaya çıkan besinlere fermente gıdalar denir. Bildiğimiz çiğ sütü kaynattıktan sonra oda sıcaklığında bekletip içerisine bir kaşık yoğurt koyup bir tur karıştırırsanız 5 saat sonra süt diye eve getirdiğiniz şey, mayanızın içerisindeki faydalı bakteriler tarafından yoğurda dönüştürülür. İşte bütün hikayenin mantığı budur.

 

FERMENTE GIDALAR

Yoğurda ek olarak kefir, sirke, turşu, tarhana, ekşi mayalı ekmek, kombucha, boza da fermente gıdalara örnektir. Aslında fermente gıdaları yüzyıllardır geleneksel olarak üretip tüketiyoruz ve faydalarını biz fark etmesek de görüyoruz. Bir çoğumuz biliriz, köylerde konu komşu bir araya gelip bahçelerinden topladıkları mevsim sebze ve meyveleriyle gelecek kışa hazırlık olması için turşu kurar, mis gibi otları, ev yapımı yoğurdu, sebzeleri birbirine karıştırarak yaptıkları tarhanalarını çatılarında  kuruturlardı. Hatta şanslı olanlardansanız bu tarhanaları kuruduktan sonra karma işlemini deneyimlemiş olmalısınız. Hal böyleyken artık ne yazık ki tüketen bir toplum haline gelmemiz ve şaşalı metropol yaşantısının akışına kapılmamızla bu geleneksellikten uzaklaştık. Neyse ki popüler kültürün sağlıklı beslenme akımı imdadımıza yetişti ve bize fermente beslenme şeklini yeniden hatırlattı. İyi ki de hatırlattı. Çünkü bu fermente gıdalar artık bilimin 2. beyin dediği bağırsaklarımız için bulunmaz bir nimet.

Sağlıklı bir insanın bağırsaklarındaki faydalı bakteri sayısının vücudundaki hücre sayısından tam 5 kat fazla olduğunu biliyor muydunuz? Evet, bağırsaklarımızda o kadar fazla bakteri var ki sahip olduğumuz hücre sayısından çok daha fazla ve hepsi toplam 1,5-2 kilo ağırlığındadır.  Peki neden önemli bağırsaklarımızdaki probiyotikler?

 

PROBİYOTİKLERİN ÖNEMİ

Probiyotiksiz bir insanı, güvenliğin olmadığı bir şehre benzetebiliriz. Probiyotikler bağırsaklarımıza gelen faydalı besinleri küçük parçalara bölerek kullanımımıza hazır hale getirirler. Eğer bunu yapmasalardı şifa da olsa kandaki büyük bir parçadan faydalanamazdık. Ayrıca bağırsaklara gelen faydasız hatta zararlı besin ve atıkları da parçalayıp yok ederek vücuda girişine izin vermezler. Dolasıyla onlar bizim doğal polislerimiz, güvenlik görevlilerimiz ve temizleyicilerimizdir. Onları ne kadar iyi beslersek onlar da bizi o kadar iyi besler. Fermente gıdaları tüketerek bağırsak mikroflorasını düzenleyip geliştirebilir ve probiyotiklerinizi arttırıp onları güçlendirebilirsiniz. Bu küçük mikroorganizmalar boylarından büyük bir işe kalkışarak bağışıklık sistemimizi güçlendirip hastalıklara karşı direncimizi arttırıyor. Ayrıca muhtemelen beyin tarafından salgılandığını sandığınız ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin %95’i bağırsaklar tarafından salgılanır, dolayısıyla mutlu olmak istiyorsanız size kilo aldıracak çikolatalar yemek yerine mikrofloranızı düzeltmek üzere bol turşu, yoğurt ve sirke tüketebilirsiniz.

En az evimizin, arabamızın, çantamızın güvenliğine gösterdiğimiz özeni kendi bedenimize de göstermemiz gerektiğini ve mutfağımızda turşunun, ev sirke ve yoğurdunun eksik olmaması gerektiğini belirterek yazımı noktalamak istiyorum.

 

Soğuklar, yani hastalıklar geliyor; probiyotiklerinize iyi bakın.

 

Şennur Öztekin

@sennuroztekin

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak