Olasılıksız Görünenin Etkisi: Siyah Kuğu

Çoğu zaman olasılığın peşinden gitmek isteriz değil mi?

İmkansız olanı seçmek pek akıl kârı değildir. Ama hayatta yaşadığını hissetmek olası durumu yapmayı değil mümkün olmayanı yapmayı gerektirir sanki. Yapamazsın denileni yapma hissini bilir misiniz?

Benim Siyah Kuğu ile tanışmam belki de yıllar önceydi, ama yüzyüze tanışmamız henüz olmuştu. Bir durumun içerisindeydim ve durumu açıklayacak bir kavram yoktu. İleride bir kafeye gittim ve oturdum, bir kitapla karşılaştım; ismi tahmin edeceğiniz gibi Siyah Kuğu idi. Böyle bir tanı varmış, ama genelde dünyayı etkileyen büyük olaylardan bahsediliyor. Bu kitap ile karşılaşmam biraz tesadüf oldu. Tesadüf diye bir şey yoktur dememi beklerdiniz belki de ama tesadüf bence hayatımızı inşa eden küçük lego parçalarıdır.

 

SİYAH KUĞU NEDİR?

Kitaptan kısaca olasılıksız görünenin etkisi olarak bahsediliyor. Olması ihtimal dışı görülen, fakat vuku bulduğunda etkisi çok büyük olan ve bir kez gerçekleştikten sonra onu daha az rastlantısal kılacak bir açıklama uydurduğumuz olaylar kastediliyor. Aynı zamanda büyük siyah kuğu vakalarına etkide bulunan küçük siyah kuğu olaylarından da bahsediliyor kitabın içerisinde.

Bence siyah kuğu bir yargının yıkılması ve kendini keşfetmektir.

Hepimiz farklı yapı taşıyız, bizi biz yapan en büyük şey farklılıklarımız.

Bir insan ne zaman kahraman olur?

Filmlerde karekterler ne zaman kahramana dönüşür?

Diğer karakterlerin olmaz dediklerini oldurunca değil mi? Olmaz denileni yapmak en çok da kendi olmazımızı yapmak ki zaten diğer insanlara göre olmazlar listesi bu zamanlarda üreyen binalar kadar…

Siyah kuğu bir olaydır, bazen bir durum bazen de sağır bir müzisyenin bestesi bazen ruh hastası olduğu düşünülen ressamın tuvalidir bence. Literatürde ne diye geçer ben tam anlamlandıramadım ama bence siyah kuğu direnmek ve başarmaktır.

Böyle bir konuyu neden şeçtim derseniz; kitap beni buldu ve konu beni seçti. Eğer bu yazıyı okuyorsanız o yazı sizi de bulmuştur ve bu yazıyı okuduktan sonra kendinizde tuhaf bir güç hissederseniz, hakkınızdır.

Beyaz kuğuların içlerindeki siyah kuğuları keşfetmeleri dileğiyle…

 

Seniye Zeynep Sinan

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın