Paris’in Efsane Tasarımcısına Veda

 “Mutluyum çünkü çocukluğumdan bu yana hayalini kurduğum mesleği icra ettim.”  diyen Hubert de Givenchy 91 yaşında aramızdan ayrıldı. 

Daha 24 yaşındayken kendi moda evini açan Givenchy, öncesinde ünlü tasarımcıların mentörlüğünde Pierre Balmain, Christian Dior ve Elsa Schiaparelli gibi büyük markalarda çalıştı. Aristokrat bir ailede doğup büyüyen Hubert de Givenchy eğitimine önce hukuk bölümünde başlasa da 2. Dünya Savaşı’nın getirdiği talihsizlikler yüzünden Fransız École Nationale Supérieure des Beaux-Arts sanat okulunda eğitimine devam etti.Hep hayranlık duyduğu ve çok sevdiği akıl hocası İspanyol tasarımcı Cristobal Balenciaga ile 1953’te tanıştı ve dönemin en tarz ve şık tasarımı “Sack” adı verilen silüeti birlikte tanıttılar.

 

Givenchy, sinemasal tarzıyla ün kazanan moda ikonu ve Oscar ödüllü aktris Audrey Hepburn da dâhil olmak üzere birçok ünlü müşteri için tasarım yapıyordu. Sadık hayranları arasında dönemin en zarif, asil ve saygın kadınları Audrey Hepburn, Jacqueline Kennedy Onassis, Prenses Grace ve Greta Garbo yer alıyordu. Givenchy, 1961 yapımlı, hafızalara kazınan Breakfast at Tiffany yıldızı Audrey Hepburn’un filmdeki siyah elbisesini tasarlayarak uluslararası ün kazandı ve Givenchy moda evinin geleceğini şekillendirdi.

İlk couture koleksiyonunu 1952 yılında çıkardıktan sonra, Hubert iki yıl sonra Ready-to-Wear ve daha sonra 1969 yılında bir erkek giyim koleksiyonu çıkardı. 1957’de Audrey Hepburn’a ithaf edilen “L’interdit” parfümü ile parfüm piyasasına giriş yaptı. 1970 yılında döşemelik kumaş tasarımı yapmaya başladı. Ayrıca birkaç otel için iç tasarımlar yaptı ve sınırlı sayıda Ford Continental otomobillerin tasarımında yer aldı. Givenchy’nin cilt bakım ürünlerini piyasaya sunması ise 1989 yıllarının sonlarında gerçekleşti.

Bugün bile Givenchy, Hollywood pistlerinde, moda dergilerinde ve sosyal medya yayınlarında yıldızlarla dolu bir marka ve en olmaya devam ediyor. Fransız tasarımcı; sinema, kırmızı halı ve şık kadınların üzerindeki etkisinin yanı sıra Parisli zarafet ve sofistike çizgileri ile de tanınıyordu.

Givenchy, 1995 yılında tasarım başkanı olarak görevinden ayrıldı. Hubert’in moda evinden ayrılışından bu yana, bir dizi tasarımcı Alexander McQueen, John Galliano, Riccardo Tisci ve hali hazırda Clare Waight Keller -ilk kadın yönetici- de dâhil olmak üzere markanın baş tasarımcılık koltuğunda oturdular.

Anusha Zubairy

 

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın